Bilimsel arastirmalarda kaynak nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.975
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bilimsel araştırmalarda kaynak nedir?​

Başkalarının bilgi birikiminden ve düşüncelerinden yararlanılan her çalışmada (kitap, tez, makale, rapor, bildiri, ödev, web sayfası, vb) yararlanılan bilginin kaynağı, neyin nereden ödünç alındığı açıkça belirtilmelidir. Kaynak gösterme bilim-sanat etiğinin bir gereğidir.

Bilimsel araştırmalarda kullanılan kaynaklar nelerdir?​

Birincil kaynaklar
Empirizme göre bilginin kaynağını deney ve gözlem oluşturmaktadır. Deney ve gözlem de ancak duygular ile yapılabilmektedir. Bu görüşlerden farklı olarak ortaya konulan bir başka görüş ise Entüisyonizm yani sezicilik olmaktadır. Entüisyonizme göre bilginin kaynağı sezgileri olmaktadır.
Bilgi kaynaklarının özellikleri nelerdir?
Danışma kaynakları çok çeşitli olmasına rağmen genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Araştırma kaynağı ne demek?
Araştırmaya yönelik altyapı kaynakları; araştırma ve uygulama merkezlerinde bulunan araştırma ekipman ve donanımı, merkez ve birim araştırma laboratuvarları ile kütüphane ve veritabanları olarak sıralanabilir.

Bilimsel araştırma ne demek?​

Bilimsel gelişimi sağlamak amaçlı belirlenmiş aşama ve yöntemler dahilinde, çevredeki farklı olgular hakkında yapılan araştırmalara bilimsel araştırma denir. Özellikle bu çalışmalardaki temel unsur sistematik bir yapı altında araştırma gerçekleştirmektir.

Kaç tane bilim dalı vardır?​

Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
Dinimize göre doğru bilginin kaynağı üçtür: 1) Selim akıl 2) doğru haber 3) salim duyular. İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesi ile de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur.
Bilgi arama sürecinde yararlanılan bilgi kaynakları nelerdir?
Kitap, dergi, internet, ansiklopedi gibi kaynaklarla bilgi arama davranışını gerçekleştirebiliriz. Kullanıcıların alanına göre çok değişik bilgi kaynakları kullanılabilir.
Bir araştırma yaparken yararlandığımız kaynakları neden belirtmeliyiz?
Araştırma yaparken yararlandığım kaynakları belirtmeliyim çünkü bilimsel bilginin değerinin teslim edilmesi, insanların doğrudan kaynaklara ulaşması, kaynakların doğruluğu oldukça önemlidir. Bilginin öğrenilmesinde kaynak gösterilmesi bilginin doğruluk derecesini de etkiler.

Bilimsel araştırma ne işe yarar?​

Doğru, güvenilir ve herkes tarafından kabul edilen kurallar çerçevesinde oluşturulan bilimsel araştırmaların temel amacı etrafımızda olup bitenleri bu çerçevede kavrayarak bunların asıl kaynağını bulmak ve neden sonuç ilişkisiyle izah etmektir.
 
Geri
Üst