Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilimsel Arastirmalarda hayvan kullaniminin denetlenmesini kim yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilimsel Araştırmalarda hayvan kullanımının denetlenmesini kim yapar?​

c) Her kurul kendi çalışma usul ve esaslarını belirleyen bir yönerge hazırlar. ç) Kurumlarda kullanılan tüm deney hayvanlarına ilişkin kayıtlar, hayvan refahı biriminde görevli deney hayvanı yetiştirilmesi, üretimi ve bakımından sorumlu veteriner hekim tarafından tutulur veya tutturulur.

Hayvanlar araştırma için kullanılmalı mı?​

Hayvanlar araştırma için kullanılmalı mı?
Hayvanların deneylerde kullanımına kesinlikle karşıyız. Hayvan testleri ve insan sonuçları ancak %5- % oranında birbirini tutuyor. • Hayvan deneyleri üzerinde başarıya ulaşmış ilaçların ’i, insan için yararsız olduğu ya da insan için tehlikeli olduğu gerekçesiyle doğrudan atılıyor.

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yasaklandı mı?​

Zaten hem Türkiye hem de Avrupa’da, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi epeydir yasak. Fakat hayvan deneyleri tamamen yasak değil. Başta ilaç ve aşı olmak üzere, birçok bilimsel çalışmanın Faz 0 aşaması, hayvanlar üzerinde yapılan ve çoğu ölümle sonuçlanan deneylere dayanıyor.

Hayvanlar üzerinde deney yapmak etik mi?​

Hayvanlar üzerinde deney yapmak etik mi?
Yerel Etik kurullar, canlı hayvan kullanılarak yapılacak deneysel ve bilimsel çalışmaları inceleyerek bunlara izin verir, değişiklik talep eder veya reddeder. Etik kurul izni olmadan hayvanlar üzerinde deney yapmak yasadışıdır.
Hayvan deneylerine izin verilmeli mi?​
Türk Hayvanları Koruma Kanunu’nun 9. maddesine göre; hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve de- neylerde kullanılamazlar. Hayvan deneyi yapan kurum ve kuruluşlarda bu deneylerin yapılmasına kendi bünyelerinde kurulmuş ve kurulacak etik kurullar yoluyla izin verilir.

Türkiyede hangi üniversitelerde hayvan Araştırmaları etik kurulu var?​

Türkiyede hangi üniversitelerde hayvan Araştırmaları etik kurulu var?
“Hayvan Page 2 Türk Psikoloji Bülteni, Aralık 2007, Yıl: 13, Sayı: 41, s. 28 Deneyleri Etik Kurulu” (GATA), “Hayvan Bakım ve Kullanım Kurulu” (Abant İz- zet Baysal Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi) ya da “Deney Hayvanları Etik Kurulu” (Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi) olarak adlandırılan bu kurullar.

Türkiye hayvan deneyi yapıyor mu?​

Özgüner derneği şöyle anlatıyor: “Her yıl Türkiye’de 266 bin hayvan deneylerde kullanılıyor.

Hayvan kullanım etiği nedir?​

Hayvan kullanım etiği nedir?
Hayvan etiği, acıya duyarlı bireysel varlıkların refahı ile ilgilenmektedir. “Hayvan etiği” terimi, genellikle sadece hisseden organizmalarla ilgilendiği için biraz belirsizdir. “Acı çekebilen” varlıklar olan hayvanlar, insanlarla aynı ailedenmiş gibi oldukları için duyguları olan bir canlıyla empati kurabiliriz.

Hangi markalar hayvanlar üzerinde deney yapıyor?​

Hayvanlarda deney yapan markalar:
- Amway/Artistry.
- Avon (kaynak)
- Bath & Body Works.
- Batiste.
- Bioderma.
- Caudalie.
- Cerave.
- Colgate.

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yerine ne yapılır?​

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yerine ne yapılır?
Deney hayvanı yerine kullanılabilecek alternatif yöntemler arasında hücre ve doku kültürleri, tahlil metodları, video kullanımı, bilgisayar metodları ve yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalar sayılabilir.
Ilk Deney Hayvanları Etik Kurulu hangi kurumda?​
MADDE 1- (1) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nda (TÜBİTAK) kurulan Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK)’nun görevlerinin ve çalışma ilkelerinin belirlenmesi; Kurum bünyesinde gerçekleştirilen tüm hayvan deneylerinin işlemlerinin denetlenmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamak ve merkez içinde …

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yerine ne kullanılır?​

Hayvanlar üzerinde deney yapmak yerine ne kullanılır?
 
Hayvanların bilimsel araştırmalarda kullanımı konusunda karşı ve destekleyici görüşler bulunmaktadır. Bazıları hayvan deneylerine karşı çıkarken, bazıları ise hayvan deneylerinin bilimsel ilerlemeye katkı sağladığını savunmaktadır.

Hayvanları araştırmalarda kullanmak konusunda etik kurulların büyük önemi bulunmaktadır. Etik kurullar, canlı hayvan kullanımıyla yapılacak deneysel ve bilimsel çalışmaları değerlendirerek izin verme, değişiklik talep etme veya reddetme yetkisine sahiptirler. Etik kurul izni olmadan hayvanlar üzerinde deney yapmak yasadışıdır ve bu konuda ciddi yaptırımlar uygulanabilir.

Türkiye'de hayvan deneylerinin yasal düzenlemeleri bulunmaktadır. Türk Hayvanları Koruma Kanunu'nun 9. maddesine göre, hayvanlar bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar. Hayvan deneylerine izin verilmesi durumunda ise kurum ve kuruluşlarda etik kurulların oluşturulması ve bu kurullar aracılığıyla izin alınması gerekmektedir.

Hayvan deneylerine alternatif yöntemler arasında hücre ve doku kültürleri, tahlil metodları, video kullanımı, bilgisayar metodları, yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalar gibi daha etik ve hayvan dostu yöntemler bulunmaktadır. Bu alternatif yöntemler hayvan deneylerinin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması yönünde önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir.
 
Geri
Üst