- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 246.340
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bilimsel araştırma ve yayın etiği nedir?
“Araştırma ve Yayın Etiği, genel olarak, ‘Bilimsel araştırma ve yayınların dürüstlük, açıklık, nesnellik(objektif olma), başkalarının bulgu ve yaratılarına saygı gibi temel ilkelere uygun biçimde yapılmasını sağlamayı amaçlayan ve bunun gerçekleşmesi için çalışmalar yapan uygulamalı etik alanı’ olarak tanımlanmaktadır …IMRAD yaklaşımı nedir?
Bir makalenin ana yapısı Türkçe karşılıkları “Giriş, Yöntem, Sonuçlar ve Tartışma” olan “Introduction, Methods, Results And Discussion” kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş IMRAD kısaltması ile tanımlanmaktadır (Yıldız Demir, 2006).Türkiye’de araştırma ve yayın etiği nedir?
Bilimsel araştırma ve yayın etiğinin temelleri, evrensel bazı kurallar üzerine kurulmuştur. Bilimsel araştırma ve yayının her aşamasında dürüstlük ve ahlak esastır. Akademik yükseltilme kriterlerinde yayın sayısının artırılması ile Türkiye de özellikle son yıllarda bilimsel yayın sayısında hızlı bir artış olmuştur.
Yayın etiği Kuralları Nelerdir?
Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün çalışması olmalıdır. Gönderilen makaleler daha önce yayınlanmamış olmalıdır. Bir makalenin eşzamanlı olarak birden fazla dergiye yayınlanmak üzere gönderilmesi etik değildir. Olası herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.
IMRaD sistemi hangi aşamalardan oluşur?
IMRAD formatı bir makalenin ana yapısını belirler. Bu formatın Türkçe anlamı; giriş, yöntem, sonuç ve tartışma olarak belirtilir.Türkiye’de araştırma ve yayın etiği ile ilgili kurum nedir?
TÜBİTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU YÖNETMELİĞİ Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından yayımlanmış veya Kuruma yayımlanmak üzere gönderilmiş bulunan her türlü yayınla ilgilidir.Yayın etiği suçları nelerdir?
Araştırma hipotezine uygun olma- yan verileri değerlendirmeye almamak. İlgili teori ve varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya so- nuçlarla oynamak. Aşırma (İntihal, plagiarism): Başkalarının metotlarını, verilerini, yazılarını ve şekillerini sa- hiplerine atıf yapmadan kullanmak.