- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.232
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Bilimsel araştırma ölçek nedir?
Ölçekler, ölçme göstergeleridir. Matematiksel özellikleri belirli olan ölçümler kümesine ölçek denir. Nesnelere sayılar vermede ve bu sayıların kullanılmasında uyulması gerekli prensipleri ve kısıtlamaları belirtmek için kullanılır.Sosyal bilimlerde yapılan araştırmalarda kullanılan temel ölçüm seviyesi türleri nelerdir?
Sosyal bilim araştırmalarında genellikle ölçme işlemi yapılırken kullanılan ölçekler dört grup altında ele alınabilir.- Sınıflama (Nominal) ölçek.
- Sıralama (Ordinal) ölçek.
- Eşit aralıklı (Interval) ölçek.
- Oranlı (Ratio) ölçek.
Somut değişkenlerin ölçümü zor mudur?
Somut değişkenlerin ölçümü zor mudur?Somut değişkenlerin ölçümü kolaydır, ancak değişkenler soyutlaştıkça ölçümleri güçleşmektedir.
Ölçme ve ölçek nedir?
Ölçme ve ölçek nedir?Ölçek ölçme sonucunda elde ettiğimiz sayı veya sembollerin matematiksel özelliklerini ifade etmektedir. Ölçek, ölçme aracı anlamına geldiği gibi, birim anlamında da kullanılır. Ölçme sonucunda elde edilen veriler her zaman bir anlam ifade etmez. Bunun sebeplerinden biri ölçme için kullandığımız ölçek türleridir.
Kategorili ölçek nedir?
Nominal (Sınıflama- Kategorik) Ölçek: Sayısal veriler de birbirleri arasında herhangi bir üstünlük derecesi bulunmamaktadır. Bu ölçeklerin aralarındaki uzaklık sayı sıralamasının herhangi bir anlamı yoktur ve mutlak bir sıfır noktası olmamaktadır. Her bir değişken için Simge ya da rakamlar oluşturulur.Yokluk hali hangi ölçüm düzeyinde?
Eşit aralıklı ölçekte sıfır noktası (termometrenin 0 dereceyi göstermesi) gerçek bir yokluğu ifade etmezken oranlı ölçekte sıfır noktası (ağırlığın 0 olması) gerçek bir yokluğu ifade etmektedir. Metre ile yapılan ölçümler, kilo ile yapılan ölçümler, hasta sayısı, hız, gelir gibi değişkenler bu ölçme düzeyinde ölçülür.Temel ölçüm seviyeleri nelerdir?
Temel ölçüm seviyeleri nelerdir?Araştırma yöntemleri bağlamında dört temel ölçüm seviyesi vardır. Sözde, sıralı, aralı ve oranlı ölçekler. Sözde ölçekten, oranlı ölçeğe gidildikçe ölçeğin ölçme gücü (verilerin kalite düzeyi) artar.