Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilimsel arastirma Nedir ve Nicin Yapilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilimsel araştırma Nedir ve Niçin Yapılır?​

Bilimsel gelişimi sağlamak amaçlı belirlenmiş aşama ve yöntemler dahilinde, çevredeki farklı olgular hakkında yapılan araştırmalara bilimsel araştırma denir. Özellikle bu çalışmalardaki temel unsur sistematik bir yapı altında araştırma gerçekleştirmektir.

Araştırma yapmaya niçin gereksinim duyarız?​

Araştırma yapmaya niçin gereksinim duyarız?
Bilimsel Araştırmaya Neden İhtiyaç Duyarız? Doğuştan da gelen ve içimizde büyüttüğümüz merak duygusuna cevaplar ararız. Bazen araştırmalarımız bilgi açlığımızı gidermekle sınırlı olur. Bazen ise kendimizle beraber herkese cevaplar verebilmek için bilimsel araştırmalar yaparız.

Araştırmanın tanımı nedir?​

Araştırma, en genel tanımıyla, birtakım olguların ortaya çıkarılması için bilgilerin aranması ya da bu amaçla yapılan her türlü sistemli çalışmayı içeren inceleme olarak tanımlanır.

Araştırmanın içeriği nedir?​

Araştırmanın içeriği nedir?
Özgün araştırma raporlarının içeriği şu sırayı takip eder: Başlık, Özet, Giriş, Kuramsal / Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Notlar, Kaynakça ve Ekler.
Tezde araştırmanın amacı nasıl yazılır?​
TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur. Tezin birden fazla amacı olabilir.

Bilimsel bir araştırmanın önemi nedir?​

Bilimsel bir araştırmanın önemi nedir?
Bilimsel Araştırma Neden Önemlidir? Bilimsel araştırmanın en önemli özelliği araştırmacıya içinde yaşadığı dünyayı daha farklı bir bakış açısıyla algılama, anlamlandırma ve yorumlama yeteneği kazandırmasıdır.

Bir bilimsel araştırma nasıl yapılır?​

Araştırma sürecinin aşamaları
- Konu Seçme.
- Konuyu Sınırlandırma.
- Tez (Hipotez) cümlesi oluşturma.
- Araştırmanın yöntemini belirleme.
- Geçici plan hazırlama.
- Geçici bibliyografya oluşturma.
- Okuma ve Not alma.
- Araştırma metnini yazma.

Bilimsel araştırmanın temel özellikleri nelerdir?​

Bilimsel araştırmanın temel özellikleri nelerdir?
Bilimsel Araştırmanın Özellikleri
- Araştırma problem çözmeyi amaçlar.
- Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır.
- Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır.
- Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır.
- Kişisel yanlılık yok edilmelidir.
- Araştırma kayıt altına alınmalı ve raporlaştırılmalıdır.

Psikolojide kullanılan araştırma yöntemleri nelerdir?​

psikoloji araştırma yöntemleri ve Veri Toplama sistemleri
- Gözlem Yöntemi: Oldukça sık kullanılır.
- Tarama Yöntemi: İncelenmek istenen konu, yüz yüze görüşme ile önceden belirlenmiş sorularla incelenir.
- Vak’a Tarihçesi: Bireyin geçmiş yaşantısında hatırladığı önemli olaylar kayıt edilir.

Araştırma yöntemleri nedir kaça ayrılır?​

Araştırma yöntemleri nedir kaça ayrılır?
Temel araştırma yöntemleri ikiye ayrılır….Araştırma türleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Temel Araştırma:
- Laboratuvar Araştırmaları:
- Gözleme Dayalı Uygulamalı Araştırmalar.
- Deneysel Araştırma:
- Gömülü Teori Araştırması:
Araştırma yaparken yararlandığım kaynakları neden belirtmeliyim?​
Araştırmaya kanıt ve delil olurlar. Bu kaynakları kullanarak araştırmanın başkaları tarafından test edilmesini sağlar. Araştırmanın güncel olup olmadığını gösterir. Araştırmanın güvenirliliğini arttırır.
 
Bilimsel araştırma, çeşitli yöntemler ve aşamalar doğrultusunda farklı olguların incelenmesi ve bilimsel gelişime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmaları kapsar. Sistematik bir yapı altında gerçekleştirilen bu araştırmalar, temel olarak bilgi ve bilimsel verilerin elde edilmesi üzerine odaklanır.

Araştırma yapmaya duyduğumuz gereksinim birçok nedenle açıklanabilir. Öncelikle, doğuştan gelen merak duygusu insanları araştırmaya iter. Bilme isteği, insanların çevrelerini anlama ve keşfetme ihtiyacını karşılar. Ayrıca araştırmalarımız sadece kendi bilgi açlığımızı gidermekle kalmaz, aynı zamanda toplumun ve insanlığın genel bilgi birikimine katkı sağlar. Bilimsel araştırmalar, dünyayı anlama, yorumlama ve farklı bir bakış açısıyla algılama becerisi kazandırarak araştırmacılara değerli bilgiler sunar.

Araştırmanın tanımı genel olarak, birtakım olguların ortaya çıkarılması için bilgilerin aranması veya sistematik çalışmalarla yapılan inceleme olarak tanımlanabilir. Araştırma sürecinin içeriği genellikle başlık, özet, giriş, kuramsal/kavramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuçlar, notlar, kaynakça ve ekler gibi bölümleri içerir.

Bilimsel bir araştırmanın yapılması için belirli aşamalar izlenir. Bunlar, konu seçme, konuyu sınırlandırma, hipotez oluşturma, araştırma yöntemlerini belirleme, geçici plan hazırlama, bibliyografi oluşturma, okuma ve not alma, araştırma metnini yazma gibi adımları kapsar.

Bilimsel araştırmanın temel özellikleri arasında problem çözme, güvenilir çözümler bulma, gözlenebilir ve ölçülebilir verilere dayanma, kişisel yanlılıklardan kaçınma, araştırmanın kayıt altına alınması ve raporlaştırılması gibi unsurlar bulunmaktadır.

Psikolojide kullanılan araştırma yöntemleri arasında gözlem yöntemi, tarama yöntemi ve vak'a tarihçesi gibi teknikler yer almaktadır.

Araştırma yöntemleri genellikle temel araştırma, laboratuvar araştırmaları, gözleme dayalı uygulamalı araştırmalar, deneysel araştırma ve gömülü teori araştırması gibi kategorilere ayrılabilir.

Son olarak, araştırma yaparken yararlanılan kaynakların belirtilmesi büyük önem taşır. Bu kaynaklar, araştırmanın güvenilirliğini artırır, kanıtlar ve deliller sunar, araştırmanın test edilmesini sağlar ve güncelliğini gösterir.

Herhangi bir konu hakkında daha fazla detay veya açıklama isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst