Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilimsel arastirma kuram nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.236
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilimsel araştırma kuram nedir?​

Bilimsel kuram; iyi kanıtlanmış, sürekli olarak test edilen ve doğrulanan deney ve gözlem ile bilimsel metot aracılığıyla elde edilen, doğanın bazı yönlerinin açıklamasıdır.

Hangi derslerde araştırma yapılabilir?​

2 (8+10+10=) 28 62 90 DERSİN AMACI Bu derste öğrenciye; araştırmayapma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır. ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER 1. Araştırma yapmak 2. Araştırma raporu hazırlamak 3. Araştırmayı sunmak DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI) HaftaModüller/İçerik/Konular 1Araştırma Konularını Seçme

Bilimsel Araştırmalar nelerdir?​

Bilimsel Araştırmalar nelerdir?
Bilimsel araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacıyla planlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, çözümlenmesi, yorumlanması, değerlendirilmesi ve rapor edilmesi sürecidir. Bilimsel araştırmaların temel amacı, bilinenlerden yola çıkarak bilinmeyenlere doğru yol almak ve bu doğrultuda bilgi üretmektir.

Bilimsel Araştırma çeşitleri nelerdir?​

Bilimsel Araştırma çeşitleri nelerdir?
Bilimsel araştırma çeşitleri 1.Araştırmanın amaca göre sınıflandırılması: a.Keşfedici araştırma:Varlığı bilinmeyen birşeyi ortaya çıkarma niteliğindeki araştırmadır. b.Tamamlayıcı ve betimleyici ya da durum saptayıcı araştırma:Bireyin,toplumun ya da olayların özelliklerini tanımlamak için yapılan

Bilimsel araştırma, bilimsel araştırma e.?​

Bilimsel yöntem, Bilimsel yöntemin aşamaları e. Bilimsel araştırma f. Bilimsel araştırma çeşitleri g. Temel araştırmalar h. Uygulamalı araştırmalar 2. Araştırmanın gereği ve önemi 3. Araştırmanın konusu (problem) a. Araştırma konusunun seçimine etki eden faktörler b. Değişken ve değişken türleri 4.

Kuram nedir Dergipark?​

Taşkın’a (2006) göre kuram ise, sistematik gözlemler sonucunda elde edilen kanıtlarla desteklenmiş ve olgulara ait davranışların nedenini açıklayan; yeni bilimsel araştırmalar için sorular üretme ve öngörüler geliştirebilme potansiyeline sahip ve modifiye edilebilen kapsamlı önermelerdir.

Bilimsel çalışmalarda teorinin yeri nedir?​

Bilimsel çalışmalarda teorinin yeri nedir?
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Teori, herhangi bir olayı, vakayı, görüngüyü açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir.

Kuram ve hipotez nedir?​

Kuram ve hipotez nedir?
Deney ve testler sonucunda “sürekli olarak” varsayılan sonucu veren hipotezler “teori (kuram)” statüsünü alırlar. Hipotez terim eski Latince “önermek” anlamına gelen “hipotithenai” kelimesinden köken almaktadır. Bilimsel bir hipotez farklı kişilerce ve bilimsel yöntemlerle sınanabilmelidir.
Kuram nedir ne ise yarar?​
Kuram araştırmacının hangi tarafa yönleneceğini, nereye ve nasıl bakacağını, nasıl düşüneceğini göstermektedir. ! Kuram barındırdığı önerilerle araştırma problemi arasındaki ilişki kurmayı sağlar.
Kuram nedir özellikleri nelerdir?​
– Bir dünya görüşü kadar geniş değil, daha çok olgu düzeyindedir. – Gözlenebilir olgu ve ilişkilere dayalı – Gözlemler ve önceden bilinenlerle tutarlı – Denenebilir denenceler üretmeye elverişli – Olabildiğince kapsamlı olmalıdır. – Tanım olabildiğince olumlu ifade edilmiş olmalıdır.

Kuram neden önemli?​

Kuram neden önemli?
! Kuram sabit değil araştırma ve gözlemlerle değişkenlik gösterebilir, revize edilebilir, çürütülebilir. Araştırmacı varsayımlarını kuramlara dayandırarak araştırmasını şekillendirir. Kuram araştırmacının araştırma modeline bilimsel yönden meşruluk kazandırır.

Kuram nedir kaça ayrılır?​

Kuram nedir kaça ayrılır?
Kuram, bir olgunun doğrulanmış deney ve gözlemlere dayandırılarak açıklanmasını belirtir. Kabaca anlatmak gerekirse bakış açısı olarak nitelendirilebilir. Kökeni Antik Yunan’a dayanan kuram kelimesi, herhangi bir konu hakkında detaylı inceleme ve gözlemlere dayandırılan bir görüş ve düşüncelerin tamamını kapsar.
 
Bilimsel araştırma kuramı, bilimsel metotlar kullanılarak sürekli olarak test edilen ve doğrulanmış deney ve gözlem verileriyle elde edilen doğanın bazı yönlerini açıklayan bir teoridir. Bu kuramlar, bilinenleri temel alarak bilinmeyenlere doğru ilerlemeyi ve yeni bilgiler üretmeyi amaçlar.

Bilimsel araştırmaların çeşitleri, amacına göre sınıflandırılabilir. Keşfedici araştırmalar varlığı bilinmeyen şeyleri ortaya çıkarmayı hedeflerken, tamamlayıcı ve betimleyici araştırmalar bireyin, toplumun veya olayların özelliklerini tanımlamak için yapılan araştırmalardır.

Teori veya kuram, bilimsel yöntemlerle doğrulanmış gözlemlere dayanarak yapılacak tahminlerde bulunabilen ve modifiye edilebilen kapsamlı önermelerdir. Teori, bir olgunun açıklanmasında kullanılan bir düşünce sistemidir ve sürekli olarak deneylerle desteklenir.

Kuramın önemi, araştırmacılara yol göstermesi ve araştırma problemleri ile kuramlar arasında ilişki kurarak araştırmaya yön vermesinden gelir. Kuram, araştırmacıların varsayımlarını şekillendirmeleri ve araştırmalarını bilimsel bir temele oturtmalarına yardımcı olur.

Kuramın özellikleri arasında geniş bir dünya görüşünden ziyade olgu düzeyinde odaklanması, gözlemlere ve önceden bilinenlere dayanması, denenebilir hipotezler üretebilir olması ve kapsamlı olması öne çıkar. Ayrıca tanımların olumlu bir şekilde ifade edilmesi de önemli bir özelliktir.

Son olarak, kuramın değişkenlik gösterebileceği, araştırmacıların araştırmalarını şekillendirmelerinde önemli bir role sahip olduğu ve bilimsel meşruiyet kazandırabileceği vurgulanmalıdır. Araştırmacılar, kuramlara dayanarak araştırmalarını yönlendirir ve hipotezlerini test ederler.
 
Geri
Üst