AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilimin Felsefenin Konusu Oluşu

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bilim Felsefesi
Felsefenin Konusu Olan Bilim
19 ve 20 yyda bilimlerdeki olağanüstü gelişmeler ona olan ilgiyi büyük oranda arttırmıştırBu alaka düşünen kişileri; neyin bilim olup neyin bilim olmadığını ayırmaya, birtakım ölçütler aramaya ve bilimi sorgulamaya yöneltmiştirBuda bilimin felsefenin konusu içine alınmasına yol açmıştır
Bilimlerin bu denli gelişmeleri bilimin felsefeyi yoklama etme çabalarını doğurmuşturBu nedenle çoğu bilim adamı felsefeyi bilimleştirme çabası içine girmiştirFelsefenin bilimleşmesi demek felsefenin yalnızca bilimi konu etmesi, Tanrı, etik, din vb metafizik konuları incelemeyi bırakması demektirÇünkü bilim adamlarına kadar deney dışı konularda belirli bilgilere ulaşmak imkansızdır
Felsefe yeni ve yakın çağda bilimler kadar her ne dek sınırlanmak istense de bu amacına ulaşamamıştır Yeni meydana çıkan Fenomenoloji, Varoluşçuluk gibi felsefe akımlarla metafizik konu ve kavramlar tekrar önem kazanmıştır Zaten felsefenin bilimleştirilip konusunun daraltılmasına birçok felsefeci karşısında çıkmaktadır Çünkü:
a)Felsefeyi bilimle sınırlama getirmek özünde özgürlük olan felsefeye ters düşer
b)Felsefeyi bilimle sınırlarsak felsefe ahlak, din sanat vb bedel alanına ilişkin metafizik problemlere çözüm üretemez *
 
Bilim felsefesi, felsefenin konusu olan bilimi ve bilimsel metodolojiyi inceleyen bir felsefe dalıdır. Bilimin gelişmesi ve ilerlemesi, bilim felsefesine olan ilgiyi artırmış ve felsefecileri, bilimin ne olduğunu ve ne olmadığını belirlemeye, bilimsel çalışmalar için ölçütler oluşturmaya ve bilimi sorgulamaya yönlendirmiştir. Bu durum, bilimin felsefe alanına girmesine ve tartışılmasına yol açmıştır.

Bilimlerin hızla ilerlemesi, felsefeyi de kendi içinde sorgulama ve dönüşüm çabasına sokmuştur. Birçok bilim insanı, felsefeyi bilimselleştirmeye çalışmıştır. Felsefenin bilimselleşmesi, felsefenin artık yalnızca bilimi konu edinmesi, metafizik konuları (Tanrı, etik, din vb.) incelemeyi bırakması anlamına gelmektedir. Çünkü deneysel olmayan konularda kesin bilgilere ulaşmanın imkansız olduğu düşünülmektedir.

Ancak, felsefenin sınırlarının sadece bilimle belirlenmesi, felsefenin özgürlüğüne zarar verebilir. Felsefenin amacı, bilimden farklı olarak metafizik, ahlak, din, sanat gibi konuları da içine alarak evrensel sorulara cevap aramaktır. Son yıllarda ortaya çıkan fenomenoloji, varoluşçuluk gibi felsefi akımlar ve metafizik kavramlar, felsefenin sadece bilimle sınırlanamayacağını göstermektedir.

Bu yüzden, birçok felsefeci felsefenin sadece bilimle sınırlanmasına karşı çıkmaktadır. Çünkü felsefenin sadece bilimi konu alması, felsefenin evrensel meselelere cevap üretememesi anlamına gelir. Felsefenin, bilimle sınırlı olmayan geniş bir alanı kapsaması ve insanlığın temel sorularına cevap araması önemlidir.
 
Geri
Üst