AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilim etigi ihlalleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilim etiği ihlalleri nelerdir?​

Etiğe Aykırı Davranışlar
- Aşırma (İntihal – Plagiarism):
- Sahtecilik (Uydurma – Fabrication):
- Duplikasyon (Duplication):
- Dilimleme (Slicing):
- Haksız Yazarlık :
- Diğer Etik İhlali Türleri:

Doçentlik etik ihlal nedir?​

Doçentlik etik ihlal nedir?
k) Akademik teamüllere aykırı olarak bir doçent adayında etik açıdan beklenmeyen tutum ve davranışlarda bulunmak. l) Başvuru dosyasında mevcut olmayan bir dergiyi mevcut yahut indekslerde taranmayan bir dergiyi taranıyor gibi göstererek, ya da hakemli olmayan bir dergiyi hakemli olarak belirterek yayın yapmak.

Etik kurul izni nasıl yazılır?​

Etik Kurul Onayı ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”. 2. “Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.

Bilim etiği ne anlama gelir?​

Bilim etiği ne anlama gelir?
Bilim insanın araştırması esnasında uygulaması gereken metotların dışına çıkmayıp evrensel bilim kurallarına uymasına bilimsel etik denir. Bilimsel etik evrensel bir kavramdır. Bilimsel yöntemler kullanarak oluşturulan standartlara uyulmaması, deneylerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur.
Etik kurul onayı makalede nasıl yazılır?​
- Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
- Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.

Hangi araştırmalarda etik kurul izni gereklidir?​

Hangi araştırmalarda etik kurul izni gereklidir?
25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararına göre hayvanlar ve insanlar üzerindeki çalışmalarda [yaş sınırlaması olmaksızın] Etik Kurul Onayı alınmış olması gerekmektedir. Alınan onay makalenin yöntem kısmında belirtilmelidir. Etik kurul onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
 
Bilim etiği ihlalleri, araştırma süreçlerinde ve yayınlanmış çalışmalarda doğruluk, dürüstlük ve saygı gibi değerlere uymayan davranışları ifade eder. Bu ihlaller arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Aşırma (İntihal – Plagiarism): Başka birinin fikirlerini, yazılarını, verilerini veya çalışmalarını izinsiz olarak kendi çalışmanızmış gibi sunmak.

2. Sahtecilik (Uydurma – Fabrication): Araştırma verilerini uydurmak veya sonuçları manipüle etmek.

3. Duplikasyon (Duplication): Aynı verileri veya çalışmayı birden fazla kez farklı yayınlar içinde kullanarak orijinallik ihlali yapmak.

4. Dilimleme (Slicing): Bir araştırma çalışmasını birden fazla parçaya ayırarak ayrı ayrı sunmak ve vurgulamak.

5. Haksız Yazarlık: Çalışmada emeği geçmeyen kişileri yazar olarak belirtmek veya çalışmaya katkıları olmayan kişileri atlamak.

6. Diğer Etik İhlali Türleri: Bunlar genellikle bilgi saklama, veri manipülasyonu, çıkar çatışması ve akademik mobbing gibi davranışları içerebilir.

Doçentlik etik ihlali ise bir doçent adayının akademik teamüllere aykırı şekilde davranması ve başvuru dosyasında yanıltıcı bilgiler kullanarak haksız avantaj elde etmeye çalışması olarak tanımlanabilir.

Bilim etiği ise bilimsel araştırmalarda ve yayınlarda doğruluk, şeffaflık, adil davranış ve araştırmalarda kullanılan metodlara saygı gibi prensiplere uymayı ifade eder. Bilim etiği, bilim insanlarının tüm dünyada kabul edilen standartlara uyması gerektiğini vurgular. Bu standartlara uymamanın, sonuçların güvenilirliğini ve bilimsel ilerleyişi olumsuz etkileyebileceği belirtilmektedir.

Son olarak, etik kurul izni; herhangi bir araştırma çalışmasında insanlar veya hayvanlar üzerinde bulunan çalışmalar yapılacaksa, etik kurul onayı alınması gerektiğini ifade eder. Bu onay, çalışmanın hem etiğe uygun olup olmadığını denetleyen hem de insanların ve hayvanların haklarını koruyan bir önemli adımdır. Etik kurul onayının, araştırmanın yöntem kısmında belirtilmesi ve makalenin yayınlanacağı yerde belgelenmesi önemlidir.
 
Geri
Üst