AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilgisayarli tomografide kesitler genellikle hangi duzlemde alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilgisayarlı tomografide kesitler genellikle hangi düzlemde alınır?​

– BT’nin kesit düzlemi, gantri açıklığının düzlemidir. Sistemin aldığı kesitleri, bu düzlemde çalışan bir salam bıçağının kesit yapmasına benzetebiliriz. – Gantri nötr pozisyonda yere diktir, ancak öne ve arkaya doğru 30 dereceye kadar eğim verilebilir.

Toraks MRG nedir?​

Medikal bir görüntüleme işlemi olan toraks bt farklı açılardan görüntülerin çekilmesiyle elde edilen üç boyutlu bir tıbbi görüntülemedir. Çekilen bu görüntüler bilgisayar üzerinden işlenerek göğüs veya toraks bölgesindeki kemiklerin ve yumuşak dokuların görüntüsünü sunar.

Yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi nedir?​

Yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi nedir?
Akciğer yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi nedir? Akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan en ayrıntılı yöntemdir. Hasta BT çekim masasına sırtüstü yatırılarak çekim yapılır. Tetlkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Akciğer parankim penceresi ne demek?​

Akciğer parankim penceresi ne demek?
Bu işleme pencereleme (windowing) adı verilir. Göğüsün BT kesitinde mediastinal yapılar yumuşak doku penceresinde, akciğerler ise parankim penceresinde görüntülenir. Gri tonların dağıtılmasını istediğimiz aralığa pencere genişliği, bu aralığın ortasına ise pencere seviyesi adı verilir.

Bilgisayarlı tomografi cihazlarında gantry de hangi elemanlar bulunur?​

Gantry. Basit olarak ifade edilirse dönen bir halkadır. Bu halkanın bir ucunda gelişmiş ve yüksek kapasiteli bir X-ışını tüpü, tam zıt ucunda da bu X-ışın tüpünden gelen ışınları algılayabilecek bir dedektör bulunur.

Bilgisayarlı tomografi cihazında neler yer alır?​

Bilgisayarlı Tomografi ( BT ), vücut içindeki alanların ayrıntılı resimlerini veya taramalarını oluşturmak için özel röntgen ışını kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Farklı açılardan çekilen röntgen görüntülerini birleştirerek kemik, damar ve yumuşak dokuların kesit görüntülerini oluşturur.

Toraks duvarı ne demek?​

Toraks duvarı ne demek?
Boyun kökü ile diafragma (Şekil 1,2) arasında kalan kafes şek-lindeki yapıya toraks adı verilir. İçerisinde kalp, akciğerler ve mediastenin bulunduğu bu vücut bölümü toraks duvarı adı veri-len kemik ve kas tabakalarından oluşan yapılarla çevrelenmiştir.

Toraks Nedir Ne Demek?​

Toraks Nedir Ne Demek?
BT Toraks, göğüs kafesinin ve ciğerlerin detaylı görüntülenmesini sağlayan bilgisayarlı tomografi yöntemidir. Göğüs tomografisi de denmektedir. Bu yöntemde, tomografi cihazı ile üç boyutlu görüntüler alınır. Uzman hekimler, elde edilen üç boyutlu ayrıntılı kesitler sayesinde teşhis koyar ve tedavi planını oluşturur.

Ilaçlı akciğer tomografi nedir?​

Akciğer tomografisi saptanılacak olan hastalığa göre ilaçlı ve ilaçsız olarak çekilen bir yöntemdir. İlaçlı akciğer tomografisi hastaya kontrast madde verilerek çekilmektedir. Hastaya verilen kontrast madde hastanın böbrekleri tarafından dışarı atılmaktadır.

Akciğerde parankimal nodül ne demek?​

Bo nodüler akciğerde 3 cm’den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, eşliğinde büyümüş lenf düğümü, pnömoni, sıvı ya da atelektazi olmayan anormal doku büyümesi olan lezyonlardır.

Parankim hastalığı tehlikeli midir?​

Parankim hastalığı tehlikeli midir?
Yapılan istatistikler sonucunda çoğunlukla iyi huylu olduğu gözlemlenmektedir.

Tomografi cihazında kullanılan sensörler nelerdir?​

Tomografi cihazında kullanılan sensörler nelerdir?
Bilgisayarlı tomografide, ortasında dairesel bir açıklığa sahip, büyük bir x-ışını kaynağı ve bir x-ışını dedektörü, vücudu çevreleyerek etrafında döner. Modern tarayıcılarda gövdeden geçen x-ışınlarını kaydeden genellikle 4 ila 64 ya da daha fazla sayıda sensörü olan bir x-ışını dedektörü bulunur.

Toraks duvarı neresi?​

Toraks; yanda kaburgalar ile kaburgayı koruyan kas dokusu, arkada omurlar, önde iman tahtası kemiği, aşağıda diyafram kası, yukarıda ise köprücük kemiği ile sınırlanan bölgedir. Diğer adıyla göğüs olarak bilinir. Toraks duvarı, göğse kafes şeklini ve dayanıklılığını veren yapıdır.
 
Bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme yönteminde kesitler genellikle transvers (yatay) düzlemde alınır. Bu düzlem, vücudu baştan başa kesen bir düzlem olarak düşünülebilir. BT taramaları sırasında, hastanın vücudu farklı açılardan taranarak kesitler elde edilir ve bilgisayar tarafından bu kesitler birleştirilerek detaylı görüntüler oluşturulur.

Toraks MRG, manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle göğüs bölgesinin detaylı görüntülerinin elde edildiği bir tıbbi görüntüleme işlemidir. Kesitlerin detaylıca incelenmesiyle, göğüs bölgesindeki kemiklerin ve yumuşak dokuların durumu hakkında bilgi edinilir.

Yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi, akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan ayrıntılı bir görüntüleme yöntemidir. Bu tarama sırasında hasta sırt üstü yatırılarak çekim yapılır ve tetkik yaklaşık 3 dakika sürer.

Akciğer parankim penceresi, bilgisayarlı tomografi görüntülerinde akciğer dokusunun detaylı olarak incelenmesini sağlayan bir ayarlamadır. Bu pencereleme işlemi, göğüsün BT kesitindeki akciğer dokusunun daha net bir şekilde görüntülenmesini sağlar.

Bilgisayarlı tomografi cihazının gantry kısmında yer alan elemanlar, döner halkanın bir ucunda X-ışını tüpü, diğer ucunda ise X-ışınlarını algılayabilen bir dedektör içerir.

BT taramalarında kullanılan sensörler genellikle x-ışını dedektörleridir. Modern BT tarayıcıları, vücuttan geçen x-ışınlarını kaydeden ve genellikle 4 ila 64 ya da daha fazla sayıda sensörü bulunan dedektörlerle donatılmıştır.

Toraks, göğüs kafesinin içindeki yapıları ve dokuları içeren bölgedir. Toraks duvarı ise kaburgalar, kas dokuları, omurlar, göğüs kemiği, diyafram kası ve köprücük kemiği gibi yapıların oluşturduğu göğüs duvarını ifade eder. Bu duvar, göğsü koruyan yapısal bir bileşen olarak önemli bir role sahiptir.
 
Geri
Üst