- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Bilgisayarlı tomografi nerede kullanılır?
Beyinde var olduğu düşünülen tümör, kafa yaralanmaları, inme, beyin kanaması ve diğer beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde kullanılan BT, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olduğu için sıklıkla kullanılır. Beyin tomografisi, ilaçlı ya da ilaçsız olarak çekilebilir.Bilgisayarlı tomografi zararlı mı?
Tomografide radyasyon oranı çok düşük değil elbette, yüksektir. Ancak yeni çıkan tomografi cihazlarıyla radyasyon oranları azalıyor. Tomografide alınan radyasyona “Hiroşima’daki radyasyon gibi” benzetmeler yapmak büyük iddialardır. Bu konuda panik yaratılmamalıdır.Helikal BT nedir?
Helikal (spiral) BT ‘de tüp inceleme sırasında devamlı döner, hasta masası ise devamlı kayar. Bir defada 40-80 cm’lik bir alan bir nefes tutma süresinde taranabilir. Çok kesitli BT’de ise helikal teknolojiye ek olarak tek dedektör halkası yerine yan yana sıralanan dedektör halkaları bir dedektör bloku oluşturur.
Tomografi çekimi aç mı tok mu?
Bilgisayarlı Tomografi işleminden önce aç kalınması gerekebilir. Bu konuyla ilgili doktora danışılmalıdır. Bilgisayarlı Tomografi makinesinin dairesel bölgesi obez hastalar için dar olabilir. Bunun değerlendirmesi daha önceden yapılmalı gerekirse farklı bir alternatif seçilmelidir.
Ilaçlı Emardan önce su içilir mi?
MR taramasının yapıldığı gün, aksi belirtilmediği sürece kişi her zamanki gibi yiyip içmeye ve rutin ilaçlarını almaya devam edebilir. Bazı durumlarda, tarama işleminden 4 saat öncesine kadar hiçbir şey yiyip içilmesi istenebilir. Bazen görüntüleme öncesi fazla miktarda su içilmesi istenebilir.Üst abdomen tomografi ne demek?
TANIM: Karaciğer kubbesinden ya da diafragma seviyesinden başlayarak , böbrekler bitimine dek yapılan , kesitsel görüntülerle elde olunan incelemedir.Bilgisayarlı tomografi Nerelerde Kullanılır?
Bilgisayarlı tomografi nerelerde kullanılır sorusunun yanıtı olarak en iyi karın ve göğüs organlarının tetkikinde kullanıldığı bilinir. Bunun yanında kalp, burun, karaciğer, pankreas, sinüsler ve akciğer hastalıklarında da tercih edilir.
Bir bilgisayarlı tomografi cihazıdır.?
Bilgisayarlı tomografi cihazı hem çalıma prensibi hem kullanım açısından tıp alanında sık şekilde kullanılan teknolojiler arasında yer alır. Kas sorunlarından kanser sorunlarına kadar birçok hastalık ile alakalı tanı koyma konusunda yardımcı olmaktadır.
Belli dokuların görüntüleri video ve kesitsel şekilde bilgisayarda kayıt altına alınır. Ülkemizde hemen hemen 10 milyona yakın kişi bu görüntüleme işlemi olan tomografiyi kullanmıştır. Tomografi işlemleri hastalıkların tedavisi konusunda yardımcı olan gelişmiş teknoloji desteği ile kullanılan cihazlardır.
Röntgen ışınları adı verilen X ışınlarıyla vücudu çok ince dilimler ve kesitlerle inceleyen tekniğe bilgisayarlı tomografi adı verilmektedir. Bu anlamda vücut içindeki organlarda oluşan hastalıkları tanımadan yardımcı olmaktadır. Günümüz gelişen teknolojilerinde BT cihazlarının hızı artarak kesit kalınlıkları da azalmıştır.