AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilgisayarli rontgen CR nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilgisayarlı röntgen CR nedir?​

Radyoloji alanında sıklıkla tercih edilen, X ışınları aracılığıyla vücudun belirli bölgelerinin görüntülenmesi yöntemidir. Elde edilen görüntülerin bilgisayar ortamına aktarıldığı için, bu yöntem hem kontrastlı hem de kontrastsız olarak uygulanabilmektedir.

Portabl röntgen nedir?​

DİJİTAL TAŞINABİLİR (PORTABLE) HF RÖNTGEN CİHAZI hasta hazırlama süresini ve çabalarını azaltmak amacıyla klinik ve hastanelerde hasta odalarına kolaylıkla taşınabilmek üzere katlanabilir şekilde tasarlanmıştır.

1 sene içinde kaç kere röntgen çekilir ve zararları?​

1 sene içinde kaç kere röntgen çekilir ve zararları?
Kaç doz, kaç çekim? * Röntgen: Yıllık maksimum doz 5 mSv. Bu radyasyon dozuna maruz kalabilmek için 40 kez akciğer röntgeni çektirmek gerekiyor.

Röntgende siyahlık nedir?​

Röntgende siyahlık nedir?
Röntgen filmi ışığın bir cismin üzerine düştüğünde oluşturduğu gölgeye benzetilebilir. Ancak burada siyah bölge, gölgeyi yani ışığın geçemediği bölgeyi temsil ederken, röntgen ışınlarında ise ışığın geçtiği bölgeyi temsil etmektedir (Şekil 1).

Röntgen cihazı Statif nedir?​

TÜP TAŞIYICI STATİF Statif, lateral boyuna, yatay ve düşey yönlerdeki hareketliliği kararlı ve rijittir ve elektrofren sistemi ile kontrol edilmektedir. Röntgen tetkiklerinin çoğuna imkan verir. Statif, 2×150 cm’ lik ray üzerinde hareket etmekte olup, istenildiğinde 100 cm’ lik ilave raylar eklenebilir.

Haube nedir röntgen?​

Röntgen tüpünü çevreleyen ve içinde cam zarfı bulunduran koruyucu bir kılıftır. Haube denen bu koruyucu kılıf, personeli radyasyon ve elektrik şokundan korur. Haube’nin pencere dışındaki kısımları kurşun kaplı olup ışın geçirmez Page 31 Elektriksel yalıtkanlığı sağlama amacıyla da haube’nin içi yağ ile doldurulmuştur.

Peki, tıpta kullanılan röntgen yöntemi nelerdir?​

Peki, tıpta kullanılan röntgen yöntemi nelerdir?
Röntgen, tıpta kullanılan bir çeşit görüntüleme yöntemi olmak ile birlikte vücudunun hangi bölgesinin görüntüleneceğine bağlı olarak farklı çekim teknikleriyle uygulanabilir. Tıpta kullanılan en önemli tanı yöntemlerindendir biri olan röntgen, dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhisi için kullanılır.

İlk röntgen cihazı nasıl çalışır, tarihçesi?​

İlk röntgen cihazı nasıl çalışır, tarihçesi?
Röntgen cihazı nasıl çalışır, tarihçesi eski zamanlara dayanmaktadır. Eski dönemdeki ilk röntgen cihazı makinesi Siemens tarafından çıkarılmıştır. İlk film makinesi taşınabilir özellikleri bulunmayan kollu, banyo diye tabir edilen beton makinelerdir.

Peki, Röntgen ışınları kanser tedavisinde kullanılır?​

Fazla kullanımı kanser riskine yol açmasına rağmen röntgen ışınları kanser tedavisi içinde kullanılır. Kanser dokusunun tahribi için özel metotlar kullanılarak dozları ayarlanır ve hastanın alması sağlanır. Halen günümüzde de önemli yeri olan bir uygulamadır.

Ne kadar eski bir röntgen icadı vardır?​

Mobil röntgen cihazı, röntgen makinesi taşınabilir, portatif özellikleri ile dikkat çekmektedir. 100 ma röntgen cihazı ya da klasik eski röntgen cihazı icadı oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Önceki dönem makinesi ile gelişen teknoloji ile desteklenen makinesi arasında farklar bulunur.
 
Bilgisayarlı röntgen CR, radyoloji alanında sıklıkla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir. Bu yöntemde X ışınları kullanılarak vücudun belirli bölgelerinin görüntülenmesi sağlanır. Elde edilen görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılması sayesinde hem kontrastlı hem de kontrastsız röntgen çekimleri yapılabilir.

Portabl röntgen, dijital taşınabilir HF röntgen cihazı olarak da bilinir. Bu cihazlar, hasta hazırlama süresini ve çabalarını azaltmak amacıyla tasarlanmış olup kolaylıkla hastane odalarına taşınabilirler. Katlanabilir yapıları sayesinde taşınmaları kolaylaştırılır.

Röntgen çekimlerinin sıklığı ve zararları hakkında bilgi vermek gerekirse, yıllık maksimum radyasyon dozunun 5 mSv olduğunu belirtmek isterim. Bu doza maruz kalmak için yaklaşık 40 kez akciğer röntgeni çektirmek gerekebilir. Röntgen çekimlerinin gereksiz yere sıklıkla yapılması, radyasyon maruziyetinin artmasına ve olası zararlara neden olabilir.

Röntgende siyahlık, bir cismin röntgen filmi üzerinde oluşturduğu gölgeyi ifade eder. Bu durumda, siyah bölge o bölgede ışığın geçmediğini temsil eder. Röntgen ışınlarında ise siyah bölge, ışığın geçtiği bölgeyi ifade eder. Bu nedenle röntgen ışınlarıyla elde edilen görüntülerde siyahlık, alınan radyasyonun yoğunluk ve geçirgenlik durumunu gösterir.

Röntgen cihazı statif, tüp taşıyıcı statif olarak da bilinir. Bu cihaz lateral, yatay ve düşey hareketlere izin verir ve röntgen tetkiklerinin çoğuna olanak sağlar. Statif, raylar üzerinde hareket edebilir ve ek raylar eklenebilir özelliklere sahiptir.

Röntgen tüpünü çevreleyen ve içinde cam zarfı bulunan koruyucu kılıfa "haube" denir. Haube, personeli radyasyon ve elektrik şokundan korumak amacıyla kullanılır. Kurşun kaplamalı olan haube, ışını geçirmez özelliktedir ve içi genellikle yağ ile doldurulmuştur.

Tıpta kullanılan röntgen yöntemleri, vücudun hangi bölgesinin görüntüleneceğine bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Röntgen, dokularda gözle görülmeyen sorunların teşhis edilmesinde önemli bir rol oynar ve tıbbi tanı sürecinde sıkça kullanılan bir yöntemdir.

İlk röntgen cihazı, eski zamanlara dayanan ve Siemens tarafından üretilen bir makinedir. Bu cihazlar taşınabilir özelliklere sahip değildir ve genellikle sabit konumda kullanılırdı. Gelişen teknoloji ile birlikte röntgen cihazları daha taşınabilir ve kullanımı kolay hale gelmiştir.

Röntgen ışınları kanser tedavisinde kullanılabilir. Ancak fazla kullanımı kanser riskine neden olabileceği için dikkatli bir şekilde dozları ayarlanmalıdır. Röntgen ışınları, kanser hücrelerinin tahrip edilmesi için özel tedavilerde kullanılabilir ve günümüzde halen önemli bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Eski zamanlara dayanan eski röntgen cihazları da mobil röntgen cihazları gibi taşınabilir değildi ve genellikle sabit konumlarda kullanılırdı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte röntgen cihazları daha hafif, taşınabilir ve kullanımı kolay hale getirilmiştir.
 
Geri
Üst