AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

haberci

Yeni Üye
Bilgisayar Mühendisliği,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖSYS tercihlerine kadar MF4 puan türü ile öğrenci almaktadır
Programın Amacı
Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu
sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar
Programda Okutulan Ana Dersler
Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır Okutulan dersler bilgisayar
ekipman yapısı, programlama dilleri, data yapıları ve algoritmalar, sayısal analiz, bilgi
tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, data iletişim, sistem çözümleme,
yönetim bilişim sistemleri gibi iş derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik,
elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi esas takviye derslerinden oluşur Iş dersleri
laboratuvar uygulamaları ile desteklenir
Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, lüzum üniversite bilgisayar
merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları
yaparlar
Gereken Nitelikler
Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin ütünde bir genel akademik
yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, tedbirli, sabırlı ve
marifetli kişiler olmaları gerekir
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere Bilgisayar Mühendisiunvanı verilir
Bilgisayar mühendisleri dağıtılmış yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve
dilekçe programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve
genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen,
idare bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, bilgi tabanı yönetmeni,
bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma
geliştirme mühendisi olarak ödev alabilirler Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları
programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir Veri tabanı yönetmeni derhal her türlü
kuruluşta, gittikçe önem şampiyon data tabanı uygulamalarında veri tabanının yaratılması ve
kullanımı ile ilgili konularda çalışır
Programcı, bir işi bilgisayara yaptırmak veya bir sorunu bilgisayar yardımıyla çözmek için
zorunlu işlemleri ve bu işlemlerin kullanım sırasını saptar, bilgisayara verilecek verilerin ve
bilgisayardan elde edilecek sonuçların biçimini belirler, bir iş akış şeması hazırlar bu şemaya
uygun olarak belirtilmiş bir programlama dilinde işlemlere aleyhinde gelen komutları yazan, programın
amaca uygun biçimde çalışıp çalışmadığını denetler, varsa eksikleri tamamlayıp yanlışları
düzeltir, programı çalıştırır ve gerekirse programın çalışmasıyla ilgili olarak bilgisayar
operatörlerine talimat hazırlar
Sistem çözümleyici belirli bir başvuru formu sistemiyle ilgili veri ve evrak akışını, yapılması
gereken işlemleri, operasyonvakit ilişkilerini çözümler, aksaklıkları ve darboğazları saptar,
uygulamanın iyileştirilmesi için zorunlu yöntemleri, kullanılacak araç ve gereci ve çalışacak
personeli saptar, her aşamada yapılacak işlerle ilgili detaylı yönergeler hazırlar ve
karşılaşılabilecek güçlükler için önlemler alır
Çalışma Alanları
Bilgisayar kullanımının şipşak yaygınlaştığı ülkemizde bilgisayar mühendisliği bölümü
mezunlarının idare, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren dağıtılmış
kamu kuruluşları ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar teçhizat ve
yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları vardır *

Bilgisayar Mühendisliği bölümü, bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapmayı amaçlar. Programda, bilgisayar mühendisliği alanında temel dersler yanında matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi dersler de bulunmaktadır. Öğrenciler teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra, üniversite bilgisayar merkezlerinde veya başka kuruluşlarda yaz stajları yaparak pratik deneyim kazanırlar.

Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir sayısal düşünme gücüne, sağlam bir mantığa ve akademik yeteneğe sahip olmaları beklenmektedir. Mezunlar Bilgisayar Mühendisi unvanı alırlar ve çeşitli sektörlerde sistem çözümleyici, programcı, yönetici mühendis, veri tabanı yöneticisi, araştırma geliştirme mühendisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler.

Bilgisayar mühendisliği mezunlarının istihdam edildiği alanlar arasında idare, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet sektörleri, bankalar, üniversiteler, yazılım firmaları ve bilgisayar teçhizatı üreten şirketler bulunmaktadır. Programcılık ve sistem çözümleyicilik, mezunların genellikle tercih ettiği meslek dalları arasındadır. Veri tabanı yöneticileri, veri tabanı uygulamaları konusunda çalışarak farklı kuruluşlarda görev alabilirler.

Bilgisayar mühendisliği bölümü, ülkemizde bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı bir dönemde, teknolojiye ilgi duyan ve problem çözme becerileri gelişmiş öğrencilere geniş kariyer imkânları sunmaktadır.

Geri