AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgisayar Mimarisi dersinin amaci nedir?

Editör

Yeni Üye

Bilgisayar Mimarisi dersinin amacı nedir?​

Bu dersin amacı, bilgisayar işlemcilerine, bellek yönetimine ve merkezi işlem birimi ile çevre cihazlar ile arasındaki ilişki konusuna kısa bir giriş yapmaktır.

Bilgisayar organizasyonu ve bilgisayar mimarisi arasındaki fark genel anlamda nedir?​

Çevre elemanları, kullanılan bellek teknolojisi gibi kullanıcıya ayrıntılarıyla açıkça görünen özellikler ise bilgisayar organizasyonuna aittir. Yani bilgisayar mimarisi tanımı daha düşük seviye teknoloji, organizasyon tanımı ise daha kullanıcıya yönelik üst düzey özellik taşımaktadır.

Günümüz bilgisayarları hangi mimariyi kullanır?​

Günümüz bilgisayarları hangi mimariyi kullanır?
Bilgisayar mimarisinin çok iyi bir örneği, günümüzde çoğu bilgisayar tarafından hala kullanılan von Neumann mimarisidir. Bu matematikçi John von Neumann tarafından 1945’te önerildi.

Bilgisayar nedir çeşitleri nelerdir?​

Bilgisayar nedir çeşitleri nelerdir?
Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?
- Masastü Bilgisayar Çeşitleri (Desktop)
- Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)
- Mini Bilgisayarlar (Netbook)
- Ağ Bilgisayarları
- Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)
- Tablet Bilgisayarlar.
- Ana Bilgisayar (Sunucu/Server)

Veri Yapıları algoritmalarının bilgisayar mimarisi açısından önemi nedir?​

Veri yapıları, yazılım geliştiricilerin veri yönetimini verimli bir şekilde yapmalarına olanak tanıdıkları için birçok bilgisayar algoritmasının önemli bir parçasıdır. Doğru veri yapısı seçimi, yazılımın veya algoritmanın verimliliğini daha olumlu olacak şekilde artırabilir.

Bilgisayarda organize etme nedir?​

Bilgisayar mühendisliğinde bilgisayar organizasyonu, (veya bazen mikromimari de denir) verilen bir komut kümesi mimarisinin bir işlemci üzerinde gerçeklenmesidir. Bilgisayar mimarisi ise bilgisayar organizasyonu ve komut kümesi tasarımının birleştirilmesidir.

Işletim sistemleri dersi nedir?​

Işletim sistemleri dersi nedir?
Dersin amacı Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinin İşletim sistemleri tasarımı ve geliştirilmesi problemleri ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Kesmeler ve kontrolü, işletim sistemi içi haberleşme, çevre birimleri kontrolü, güncel işletim sistemlerinin incelenmesidir.

Cısc ve Rısc nedir?​

Cısc ve Rısc nedir?
cisc (complex instruction set computer) ve risc (reduced instruction set computer) iki mikroişlemci mimarisidir. her bir komut için mikroişlemci içerisindeki control unit ve alu içerisindeki devre yapıları bulunması gerektiğinden yola çıkarak cisc mimarisinin çok daha kompleks donanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Von Neumann modeli nedir?​

Von Neumann mimarisi veri ve komutları tek bir yığıncak (depolama) biriminde bulunduran bilgisayar tasarı örneğidir. Paralel mimariler dışında Turing makinesi’nin ilkelerini uygulayan her bilgisayarı tanımlamak için kullanılır.

Bilgisayar Mimarisi dersinin amacı, bilgisayar sistemlerindeki bileşenler arasındaki ilişkileri incelemek ve anlamak olarak özetlenebilir. Bu ders genellikle işlemciler, bellek yönetimi, giriş/çıkış aygıtları ve bunlar arasındaki iletişimi ele alır. Bilgisayar Mimarisi, bir bilgisayar sisteminin donanım ve yazılım bileşenlerinin tasarımını, organizasyonunu ve işleyişini inceler.

Bilgisayar organizasyonu ve bilgisayar mimarisi arasındaki fark genel olarak şu şekilde özetlenebilir: Bilgisayar organizasyonu, bilgisayarın iç yapısını, bileşenler arasındaki fiziksel bağlantıları ve işlevleri incelerken; bilgisayar mimarisi, bilgisayarın programlanabilir bileşenlerini ve veri yollarını detaylı olarak ele alır. Yüksek seviyeli özellikler, organizasyon kavramına aitken; alt seviyeli teknik detaylar ve yapılar, mimari kavramına aittir.

Günümüz bilgisayarları genellikle von Neumann mimarisini kullanmaktadır. Von Neumann mimarisi, merkezi işlem birimi (CPU), bellek birimi, giriş/çıkış birimleri ve kontrol ünitesi gibi temel bileşenleri içeren bir mimari modeldir. Bu mimari modelinde programlar ve veriler aynı bellek alanında bulunur ve aynı veriyolu üzerinden işlenir.

Bilgisayar çeşitleri ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Masaüstü Bilgisayarlar (Desktop)
- Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop/Notebook)
- Mini Bilgisayarlar (Netbook)
- Ağ Bilgisayarları
- Oyun Bilgisayarları (Gaming Bilgisayar)
- Tablet Bilgisayarlar
- Sunucular (Server)

Veri yapıları ve algoritmalar, bilgisayar mimarisi açısından önemli bir konudur çünkü veri yapılarının etkili seçimi, yazılımın ve algoritmaların performansını doğrudan etkileyebilir. Veri yapıları, verilerin nasıl saklandığını, organize edildiğini ve erişildiğini tanımlar ve veri yönetimi için temel bir yapı sağlar.

Bilgisayarda organize etme kavramı ise bilgisayar organizasyonu içinde değerlendirilir. Bilgisayar organizasyonu; komut kümesi mimarisinin işlemci üzerinde nasıl gerçekleştirildiğini incelerken, bilgisayar mimarisi; organizasyon ve komut seti tasarımının birleştirilmesini ele alır.

Işletim sistemleri dersi, genel olarak bilgisayar mühendisliği öğrencilerine işletim sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, yönetimi ve işleyişi konularında bilgi veren bir ders olarak tanımlanabilir. Bu ders genellikle işletim sistemlerinin temel prensipleri, çeşitli işletim sistemleri ve işletim sistemi içi işlemler gibi konuları kapsar.

CISC (Complex Instruction Set Computer) ve RISC (Reduced Instruction Set Computer) ise iki farklı mikroişlemci mimarisi türüdür. CISC mimarisi, karmaşık bir komut setine sahipken, RISC mimarisi daha sade ve optimize edilmiş bir komut setine sahiptir. CISC mimarisi genellikle daha karmaşık donanım yapısına sahiptirken, RISC mimarisi daha basit ve hızlı çalışan bir yapıya sahiptir.

Von Neumann modeli, veri ve komutların aynı bellek biriminde bulunduğu ve sıralı olarak işlendiği bir bilgisayar tasarımı modelidir. Bu model, programlama dillerindeki temel prensipleri ve bilgisayar mimarisini tanımlamak için kullanılır.

Geri