Bilgisayar donanımını oluşturan birimler kısaca

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Bilgisayar donanımlarını oluşturan birimler nelerdir kısaca,

Bilgisayar Donanım Parçaları ve Görevleri:

KASA: Bilgisayarın sistemli bir şekilde çalışmasını, verilerin depolanmasını ve yerin verilerin oluşturmasını sağlayan ana kart, ekran kartı, ses kartı gibi yazılım birimlerini içinde barındıran bilgisayarın en temel parçasıdır.

EKRAN: Bilgisayara girilen verilerin ya da bilgisayarda yapılan işlemlerin kullanıcıların görmesini sağlayan donanım parçasıdır. İlk üretilen bilgisayarlarda tüplü ekranlar kullanılırken şimdilerde ise plazma ya da LCD dediğimiz ince ekranların kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır.

KLAVYE: Üzerinde bir çok imgenin, komut tuşlarının, harflerin ve rakamların olduğu donanım parçasıdır. Klavye sayesinde bilgisayar kullanıcıları bilgisayara yazıları ve verileri girerler. Klavyeler harflerin dizilişlerine göre “F” klavye ve “Q” klavye olarak iki çeşittir. Q klavyede Türk alfabesine bir çok harf eklenmiştir ancak F klavyede Türkçede kullanılan harflerin kullanım sıklığına uygunluğu göze alınmıştır.

FARE: Bu donanım parçasının şekli fareye benzetildiği için adına da “Fare” ya da “Mouse” denmektedir. Fare sayesinde imleç ekran üzerinde hareket ettirilir böylece dosyalar açılır, kapatılır, dosyalar seçilir ve daha bir çok işlem gerçekleştirilir.

CD/DVD OKUYUCU: Bu parça sayesinde bilgisayara takılan cdler ya da dvdler bilgisayarda açılır ve böylece bu cdlerin içinde var olan verilere ulaşılabilir.

YAZICI: Bilgisayarın içinde var olan yazıları, dosyaları ya da resimleri kağıda dökmeye yarayan donanım birimine “Yazıcı” adı verilmektedir.

HOPARLÖR: Bilgisayardan ses çıkışını sağlayan donanım birimidir.
 
Geri
Üst