AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilgi nedir nasil elde edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
60.672
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilgi nedir nasıl elde edilir?​

Patton 2014) göre de bilgi, ya doğrudan deneyimler ya da dolaylı olarak prosedürel dil yoluyla ortaya çıkar. İnsan için bu kadar büyük bir önem taşıyan bilgiyi, genellikle bilen ile bilinen veya özne ile nesne arasındaki ilişkinin sonucunda ortaya çıkan ürün olarak tanımlanır.

Önermesel bilgi nedir?​

Önermesel Bilgi: Felsefecileri en çok meşgul eden bilgi türüdür. Önerme kısaca “bir iddiada bulunan cümlelerin içeriğinde barınan düşünce veya fikir” olarak tanımlanır.
Insan neyi bilebilir bilgi nedir insan bilgisinin sınırı var mıdır?​
Locke’a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder. Bilgi olmayanın elde edilmesi bilginin sınırının geçilmesidir.

Bilgi nedir maddeler halinde?​

Bilgi nedir maddeler halinde?
Bir iş ya da bir konu hakkında bilinenlere bilgi denir. Her filozof bilgiyi kendi açısından bulmaya, yorumlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. Kendi içimizde bir inceleme yapmak, yani insan kendini tanımak için bilmek ister. Çevrede bulunan nesne ve varlıklara egemen olmak için de insan bilmeye meyillenir.

Dini bilgi nedir tanımı?​

Dini bilgi nedir tanımı?
Dinsel bilgi, bilenle bilinen arasındaki bağın, bu iki unsurun dışında aşkın bir varlığa olan itikatla, inançla kurulan bilgi türüdür. Bu bilgi, tanrı ile inanan arasında bir inanç bağı olması bakımından özneldir.

Filozoflara göre bilgi nedir?​

Cürcânî’nin aktardığına göre filozoflar (hükemâ) bilgiyi, “bir şeyin sûretinin akılda hâsıl olması” şeklinde tanımlamışlardır. Böylece akıl ile bilgi aynîleştirilmektedir. Bu güçle nefis “bir şeyin anlamına ulaşmaktadır.” Bu ulaşmanın (vusûl) kendisi de bilme eyleminin sonucu olarak bilgiyi ifade eder.

Felsefeye göre iyi nedir?​

İyi kavramı çoğunlukla olası eylemler arasında bir seçim yapılması durumunda tercih edilmesi gereken davranışı ifade eder. İyilik genellikle kötülüğün (şerin) tersi olarak kabul edilir ve ahlak, etik, din ve felsefe konuları tarafından incelenir ve ayrı şekillerde tanımlanır..
Ontoloji ne anlama gelir?​
Ontoloji ya da varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. Günümüzde ” Varlık Nedir” sorusuna verilen cevaplar metafiziksel yaklaşımlarla doludur. Sorgulanan, ele alınan sorular herhangi sorular değildir.
 
Bilgi nedir nasıl elde edilir konusuna dair yazılanlara kısaca bir göz atalım:

1. **Bilginin Tanımı:** Bilgi, genellikle bilen ile bilinen veya özne ile nesne arasındaki ilişkinin sonucunda ortaya çıkan bir ürün olarak tanımlanır. Bilgi, doğrudan deneyimler veya prosedürel dil yoluyla ortaya çıkar.

2. **Önermesel Bilgi:** En çok felsefecileri meşgul eden bilgi türüdür. Önerme, bir iddiada bulunan cümlelerin içeriğinde barınan düşünce veya fikri ifade eder.

3. **İnsanın Bilgi Sınırı:** Locke'a göre insanın bilgi kaynağı deney yapma yetisidir. Anlama yetisi ile deney yapabilen insan için bilgi sınırı problemi ortaya çıkmaz. Ancak, anlama yetisi olmadan deney yapmaya kalkışıldığında bilginin sınırı aşılır ve bilgi yerine bilgi olmayan elde edilir.

4. **Bilginin Tanımı Maddeler Halinde:**
- Bir iş ya da konu hakkında bilinenlerdir.
- Her filozof, kendi açısından bilgiyi bulmaya, yorumlamaya ve açıklamaya çalışmıştır.
- İnsan kendini tanımak için içsel bir inceleme yapar.
- Çevredeki nesne ve varlıklara egemen olmak için de insan bilmeye meyillenir.

5. **Dini Bilgi Tanımı:** Dinsel bilgi, bilenle bilinen arasındaki bağın, aşkın bir varlığa olan inançla kurulduğu türdür. Bu bilgi özneldir ve tanrı ile inanan arasında bir inanç bağı bulunur.

6. **Filozoflara Göre Bilgi:** Filozoflar, bilgiyi "bir şeyin sûretinin akılda hâsıl olması" şeklinde tanımlamışlardır. Bu tanımlama ile akıl ile bilgi aynılaştırılmıştır ve bilgiyi anlamak aklın bir şeyin anlamına ulaşmasını ifade eder.

Bu bilgiler ışığında, bilgi kavramı farklı açılardan ele alınabilir ve üzerinde felsefi tartışmalar yürütülebilir.
 
Geri
Üst