AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilgi kaynaklari ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilgi kaynakları ne demek?​

Tanım: Yeterli, doğru, güvenilir bilgi edinmek amacıyla hazırlanmış, amacı baştan sona okunmak değil sadece kullanıcıları ilgilendikleri alanlarda veya bilgi gereksinimlerini giderecek şekilde bilgilendiren ve/veya yönlendiren kaynakların bütünüdür.

Bilgi kaynakları nelerdir kısaca?​

Bilgi kaynakları nelerdir kısaca?
Dinimize göre doğru bilginin kaynağı üçtür: 1) Selim akıl 2) doğru haber 3) salim duyular. İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar.

Islamda bilgi kaynakları nedir?​

Islamda bilgi kaynakları nedir?
İslam dininde doğru bilginin kaynakları; akıl, vahiy ve duyulardır. Akıl, İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesiyle de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur. İslam dini, akla büyük önem verir.

Bilgi kaynakları ve türleri nelerdir?​

Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD’ler, CD’ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.

Kurana göre bilgi kaynakları nelerdir?​

Kurana göre bilgi kaynakları nelerdir?
Kur’ân’a göre doğru bilginin kaynağı 3’tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir. Hem aklı, hem teslimiyeti esas alır.

Bilgi kaynakları kaça ayrılır ve nelerdir?​

Bilgi kaynakları kaça ayrılır ve nelerdir?
Akıl, vahiy ve duyular olarak belirlenen bilginin kaynakları, hem dünya hem de ahiret hayatı için kıymetlidir.

Duyular bilgi kaynağı mıdır?​

Salim duyular: Dış dünya üzerinden uyaranları koklama, duyma, dokunma, görme ve tat alma ile işitme organları üzerinden algılama yeteneği şeklinde öne çıkar. Eğer kişi bu konuda herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyorsa, bu duygular üzerinden bilgi edinme imkanı sağlar.

Islama göre bilginin tanımı nedir?​

Islama göre bilginin tanımı nedir?
Bilgi, Kur’ân-ı Kerim’de en yaygın kullanılan anlamıyla “ilahî vahiyden kaynaklanan, yani bizzat Yüce Allah’ın verdiği bilgidir.” Buradaki bilgi sözcüğü, tam manasıyla tek gerçek olan hakka, hakikate dayandığı için mutlak ve objektif bir geçerliliğe sahiptir. Vahiyle özdeşleşen anlamıyla ilim, “kesin bilgi” demektir.

Bilginin kaynağı felsefe nedir?​

Bilginin kaynağı felsefe nedir?
DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ, FELSEFE BÖLÜMÜ Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur.

Bilimsel bilgi kaynakları nelerdir?​

Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır.
 
Bilgi kaynakları konusunda oldukça detaylı ve farklı açılardan bilgiler verilmiş. Bilgi kaynakları, yeterli, doğru ve güvenilir bilgi elde etmek için kullanılan kaynakların bütünü olarak tanımlanmış. Dinî bakış açısından doğru bilginin kaynakları üç olarak belirtilmiş: Selim akıl, doğru haber ve salim duyular.

İslam dini açısından da doğru bilginin kaynakları akıl, vahiy ve duyular olarak ifade edilmiş. Akıl önemli bir yer tutmakta ve insanın doğruyu ayırt etmesi, seçimler yapması konusunda sorumluluk taşımaktadır. İslam, akla büyük önem veren bir dindir. Kur'an'a göre doğru bilginin kaynakları yine akıl, vahiy ve duyular olarak belirtilmiş ve İslam'ın akıl ile teslimiyeti esas aldığı ifade edilmiş.

Bilgi kaynakları türlerine yönelik gruplandırmada kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve World Wide Web gibi kaynaklar sıralanmış. Bu kaynaklar genellikle basılı veya elektronik olabilmektedir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklardan da bahsedilmiş.

Duyuların bilgi kaynağı olup olmadığı konusu da ele alınmış. Salim duyular, dış dünyadan gelen uyaranları algılama sürecini ifade etmekte olup kişinin sağlık sorunu olmadığı durumlarda bilgi edinmesine imkan sağladığı belirtilmiş.

Felsefe bakış açısından ise, kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı olarak akıl gösterilmiş. Akıl kökenli bilgilerin a priori olduğu ve değişmez, zorunlu olduğu vurgulanmış.

Son olarak, bilimsel bilgi kaynakları da bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgi olarak tanımlanmıştır. Bilimsel yöntem, akıl, deney ve gözlem üzerine kurulmuş ve bir bilginin bilimsel olabilmesi için bu yöntemlerin kullanılması gerektiği vurgulanmıştır.
 
Geri
Üst