AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgi guvenliginin saglanmasiyla ilgili sorumluluklar hangi kanunla duzenlenmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilgi güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili sorumluluklar hangi kanunla düzenlenmiştir?​

Bilgi güvenliği yönetim sistemimiz TS ISO/IEC 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardına uygun olarak kurulmuş ve bu standardın gerekliliklerini karşılayacak şekilde PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) sürekli iyileştirme döngüsü çerçevesinde bir süreç olarak uygulanmaktadır.

Bilgilere sadece erişme ve kullanma hakkına sahip olan kişilerce ulaşılabilmesi hangi güvenlik ilkesi özelliğidir?​

Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.

Bilgi güvenliğinin etkin bir biçimde sağlanabilmesi için hangi kavramlar üzerinden hareket edilmelidir?​

Bilgi güvenliğinin etkin bir biçimde sağlanabilmesi için hangi kavramlar üzerinden hareket edilmelidir?
Erişilebilirlik/Kullanılabilirlik/Süreklilik. Bu üç temel unsurun dışında kimlik kanıtlama (authentication) ve inkâr edememe (non-repudiation), sorumluluk (accountability), erişim denetimi (access control), güvenilirlik (reliability) ve emniyet (safety) etkenleri de bilgi güvenliğini destekleyen unsurlardır.

Bilgi güvenliği yönetim Komisyonu kim tarafından kurulur?​

Bilgi Güvenliği Organizasyonu A.1.2.1.Genel Müdürlük tarafından, bilgi güvenliğinin iç organizasyonunun sağlanması için bilgi güvenliği konusunda uzmanlaşmış, bilgi sistemlerinin kapsamı göz önüne alınarak yeterli sayıda personelden oluşan, teknik, idari ve hukuki süreçlerde çalışmalarda bulunmak üzere “Bilgi Güvenliği …

Bilgi güvenliğinden kim sorumlu?​

Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bu sorumluluklar yasal olarak da ifade edilmiş ve 5651 sayılı kanun “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” amacı ile düzenlenmiştir.

Bilginin sadece erişim yetkisi verilmiş kişilerce erişilebilir olduğunu garanti etmek bilgi varlığının aşağıdakilerden hangi özelliğidir?​

Bilginin sadece erişim yetkisi verilmiş kişilerce erişilebilir olduğunu garanti etmek bilgi varlığının aşağıdakilerden hangi özelliğidir?
Bilgi güvenliği ve bilgi koruma yöntemleri nelerdir?​
İnternet ve Bilgi Güvenliğinizi Sağlamanın 10 Etkili Yöntemi!
- 1- Kişisel Verilerinizi Koruyun!
- 2- Basit Parolalar Kullanmayın.
- 3- Gizlilik ve Güvenlik Ayarlarınızı Kontrol Edin!
- 6- İşletim Sistemlerinizi Güncel Tutun.
- 7- E-postalara Dikkat Edin.
- 8- Crack’li veya Yayımcısı Bilinmeyen Uygulamaları İndirmeyin.
Bgys komitesi kimlerden oluşur?​
Bilgi Güvenliği Yürütme Komitesi (BGYÜK) BGYÜK, BGYS Yönetim Temsilcisi, BGYS Sorumlusu, BGYS Güvenlik Yöneticisi, Bilgi İşlem süreçlerine hakim iki teknik personel ve kurumsal iş süreçlerine hakim iki personelden oluşmaktadır.
 
Merhaba, bilgi güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili sorumluluklar 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiştir. Bu kanun, bilgi güvenliği konusunda yönetim ve denetim mekanizmalarını belirlemektedir. Ayrıca bilgi güvenliğinin sağlanması için belirli standartlar ve yöntemler de mevcuttur. Örneğin, TS ISO/IEC 27001:2013 standardı bilgi güvenliği yönetim sistemi için uluslararası kabul görmüş bir standarttır ve bu standart doğrultusunda bilgi güvenliği süreçleri planlanabilir, uygulanabilir, kontrol edilebilir ve sürekli olarak iyileştirilebilir.

Bilgilere sadece erişme ve kullanma hakkına sahip olan kişilerce ulaşılabilmesi güvenlik ilkesi olarak "erişilebilirlik" olarak adlandırılmaktadır. Bu ilke, bilginin sadece yetkili kişiler tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlar.

Bilgi güvenliğinin etkin bir şekilde sağlanabilmesi için erişilebilirlik, kullanılabilirlik ve süreklilik gibi kavramlardan hareket edilmelidir. Bunun yanı sıra kimlik kanıtlama, inkâr edememe, sorumluluk, erişim denetimi, güvenilirlik ve emniyet gibi unsurlar da bilgi güvenliğini destekleyen önemli kavramlardır.

Bilgi güvenliği yönetim komitesi genel müdürlük tarafından kurulmaktadır. Bu komite, bilgi güvenliği konularında uzmanlaşmış personellerden oluşur ve bilgi güvenliği ile ilgili teknik, idari ve hukuki süreçlerde çalışmalar yapar.

Bilgi güvenliğinden ise herkes sorumludur. Bilgi güvenliği, sadece bilgi teknolojileri departmanının ya da bilgi güvenliği ekibinin değil, tüm personelin sorumluluğundadır. Bu sorumluluklar 5651 sayılı kanunla da belirli hale getirilmiştir.

Bilginin sadece erişim yetkisi verilmiş kişilerce erişilebilir olduğunu garanti etmek, bilgi varlığının "gizlilik" özelliğine işaret eder. Bilgilerin gizliliği, sadece yetkili kişilerin erişebilmesi ve bu erişimin kontrol altında tutulması anlamına gelir.

BGYS Komitesi ise Bilgi Güvenliği Yürütme Komitesi (BGYÜK) adı altında oluşturulmaktadır. Bu komite, BGYS yönetim temsilcisi, BGYS sorumlusu, BGYS güvenlik yöneticisi, bilgi işlem süreçlerine hakim iki teknik personel ve kurumsal iş süreçlerine hakim iki personelden oluşmaktadır. Bu komite, bilgi güvenliği yönetim sistemini etkin bir şekilde yönetir ve denetler.
 
Geri
Üst