AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgi Edinme nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilgi Edinme nasıl yapılır?​

Tüzel kişiler tarafından yapılacak bilgi edinme başvurusu; tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçeyle, istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşa yapılır. Dilekçede, istenen bilgi veya belgeler açık ve ayrıntılı olarak belirtilir.

Bilgi edinme dilekçesi nasıl yazılır?​

Bilgi edinme dilekçesi nasıl yazılır? “Bilgi edinme dilekçesinde; talep edilen bilgi ve belgeler açık ve sade olarak yazılmalıdır. Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır.

Bilgi edinme kurumu nedir?​

Bilgi edinme kurumu nedir?
ilgi edinme başvurularıyla ilgili yapıla- cak itirazlar üzerine kurum ve kuruluş- larca verilen kararları incelemek ve ku- rum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar vermek üzere, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu oluşturulmuştur.

Cimer dilekçesi nasıl yazılır?​

Cimer dilekçesi nasıl yazılır?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler direkt olarak e-devlet üzerinden giriş yapabilir ya da “cimer.gov.tr” internet adresinden TC kimlik numarası, ad, soyad, annesinin evlenmeden önceki soyadı, kimlik seri no ve cep telefonu bilgilerini girerek başvuru sayfasına gelebilirler.

Bilgi Edinme ne demek?​

Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.

Cimer başvuruları Bilgi Edinme Kanunu kapsamında mı?​

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER); bilişim ve iletişim teknolojileri kullanılarak hayata geçirilen bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunla ilgili müracaatlar BİMER’e yapılabilir.

Ilgili kişi bilgi edinme başvurusu hangi yöntemle yapılır?​

Ilgili kişi bilgi edinme başvurusu hangi yöntemle yapılır?
Günümüzde bilgi edinme başvuruları, posta ya da faks ile uğraşmadan elektronik ortamda CİMER üzerinden, ilgili kurumların internet sitesinde yer alan formlar aracılığıyla ya da kurumların belirlediği elektronik posta adreslerine e-posta gönderimi yoluyla -bireylerin kendi kimliklerini doğrulamaları şartıyla- …

Doğru bilgi alma hakkı nedir örnek?​

Doğru bilgi alma hakkı nedir örnek?

Bilgi edinme hakkına kimler sahiptir?​

Madde 4- Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.
 
Bilgi Edinme başvurusu nasıl yapılır ve dilekçe nasıl yazılır konusunda detaylı bilgi vermek isterim:

Bilgi edinme başvurusu yapacak olan tüzel kişi, başvuruyu yapacak kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren bir dilekçe ile istenen bilgi veya belgenin bulunduğu kurum veya kuruluşa başvurmalıdır. Dilekçede istenen bilgi veya belgeler açık ve ayrıntılı olarak belirtilmelidir.

Bilgi edinme dilekçesi nasıl yazılmalıdır konusunda ise dilekçenin talep edilen bilgi ve belgelerin açık ve sade bir şekilde yazılması önemlidir. Ayrıca, başvurulan kurum veya kuruluşun ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olması gerekmektedir.

Bilgi Edinme Kurumu nedir konusunda ise bilgi edinme başvurularıyla ilgili yapılan itirazlar üzerine kurum ve kuruluşlar tarafından verilen kararları incelemek ve bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin kararlar vermek üzere oluşturulmuş bir kuruldur.

CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) dilekçesi nasıl yazılır konusunda ise başvuruda bulunmak isteyen kişilerin doğrudan e-devlet üzerinden giriş yapabilecekleri veya cimer.gov.tr internet adresinden TC kimlik numarası, ad, soyad, anne adı, kimlik seri numarası ve cep telefonu bilgilerini girebilecekleri belirtilmiştir.

Doğru bilgi alma hakkı nedir örnek konusunda ise doğru bilgi alma hakkı, bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarının görevleri doğrultusunda sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Örnek olarak, bir vatandaşın bir kamu kurumuna yaptığı projenin sonuçlarını sorması ve doğru bilgi alması bu hakkın bir örneği olabilir.

Son olarak, bilgi edinme hakkına kimler sahiptir konusunda ise herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Türkiye'de ikamet eden yabancılar ve Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı tüzel kişiler ise kendiyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla, karşılıklılık ilkesi çerçevesinde bu haktan yararlanabilirler.
 
Geri
Üst