- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bilgi edinme kanunu kimleri kapsar?
MADDE 4. — Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.Bilgi Edinme Kurulu üyeleri kimlerden oluşur?
Bu üyeler; birer üyesi Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının kendi kurumları içinden önerecekleri ikişer aday, birer üyesi ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanlarında profesör veya doçent unvanına sahip kişiler, bir üyesi Türkiye Barolar Birliğinin baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip kişiler içinden …Bilgi edinme hakkına kimler sahip değildir?
Bilgi edinme hakkı bazı alanlarda sınırlandırılmıştır. Milli güvenliği ilgilendiren, devlet sırrı sayılan bilgilerle adli ve idari soruşturmalara ilişkin bilgiler, ticari sırlar, özel hayata ilişkin bilgiler başvuranlara verilmez.
Bilgi edinme hakkı kaç gün?
Dilekçe, bilgi edinme ile birlikte başka talepleri de içeriyorsa, çoğaltılarak konularına göre hem Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre hem de Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre işleme konulur. Bu durumlarda başvuru sahibine en geç 15 iş günü içinde bilgi verilir.
BEDK nedir?
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK), on yılı aşan kurumsal deneyimi ile alanında önemli bir birikim oluşturmuştur.Bankalar Bilgi Edinme Kanunu kapsamında mı?
Birliğimiz görev ve yetkileri, 5411 Sayılık Bankacılık Kanunu 80. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu nitelikte olmayan başvuruların Birliğimiz yerine bilgi veya belgenin ellerinde bulunması veya görevi gereği bulunması gereken kurum/kuruluşlara veya üyelerimize iletilmesi uygun olacaktır.Bilgi Edinme Kurulunun sekreterya işlerini kim yapar?
Bunun nedeni, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi gereğince, Kurulun sekretarya hizmetlerinin Başbakanlık tarafından yerine getirilmesidir. Yeni hükümet sisteminde, 4982 sayılı Kanunun 14. maddesi değişmiş ve sekreterya Adalet Bakanlığına geçmiştir.
Bilgi Edinme Kurulu Başkanı kimdir?
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Tahsin FENDOĞLU ve Kurul Üyeleri, Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilen Sayın Mehmet AKARCA’yı makamında ziyaret etmişlerdir.
Insanın zihninin bilgi edinme sınırı nedir?
İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder. Bilgi olmayanın elde edilmesi bilginin sınırının geçilmesidir. Locke felsefesinde bu nedenle anlama yetisi, bilginin kaynağı olarak bilginin sınırını belirler.Bilgi Edinme Hakkı neleri kapsar?
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamın- da tanınan bilgi edinme hakkı ile kişiler, kurum ve kuruluşların kayıtlarında bulunan bilgi ve belgeleri talep edilirken; 3071 sa- yılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Ka- nun uyarınca ise dilek, istek, şikâyet ve ihbar- larını kurum ve kuruluşlara iletebilirler.Bilgi edinme kanununa göre kurumların cevaplama süresi kaç gündür?
Elektronik ortamdaki bilgi veya belgeler, elektronik posta, veri kopyalamaya yarayan diskler ve diğer araçlarla verilebilir. Madde 20 – Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar.
Bilgi Edinme Kanunu kaç gün içinde cevap?
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.
BEDK nereye bağlı?
9 Temmuz 2018 tarihinde Yürürlüğe Giren Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Adalet Bakanlığı bünyesine alınmıştır.Bilgi Edinme Kurulunun sekreterliğini kim yürütür ne zaman rapor verir?
(2) Raportör, itirazın kendisine verildiği tarihten itibaren beş iş günü içinde, usul ve esas yönünden bir rapor hazırlayarak Başkana sunar. Raporda, Başkan tarafından incelemeye yönelik olarak tespit edilen eksiklikler raportör tarafından tamamlanır.Aşağıdakilerden hangisi bilgi edinme kanununa göre bilgi edinme hakkına sahip değildir?
MADDE 21.- Kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.