AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgi edinme hakki kac gun?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilgi edinme hakkı kaç gün?​

Dilekçe, bilgi edinme ile birlikte başka talepleri de içeriyorsa, çoğaltılarak konularına göre hem Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre hem de Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre işleme konulur. Bu durumlarda başvuru sahibine en geç 15 iş günü içinde bilgi verilir.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununda istisna sayılan bilgi ve belgeler nelerdir?​

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununda istisna sayılan bilgi ve belgeler nelerdir?
Madde 21- Kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.

Bilgi edinme kanunu kimleri kapsar?​

MADDE 4. — Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikamet eden yabancılar ile Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.

Kimler bilgi edinme hakkına sahiptir?​

Kimler bilgi edinme hakkına sahiptir?
Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Hem vatandaşlar hem dernek, vakıf, şirket gibi tüzel kişiler bilgi edinme hakkına sahiptir. Yabancılar (2) belli koşullar dahilinde bilgi edinme hakkı yasasından yararlanabilir.
Bilgi edinme kanununa göre kurumların cevaplama süresi kaç gündür?​
Elektronik ortamdaki bilgi veya belgeler, elektronik posta, veri kopyalamaya yarayan diskler ve diğer araçlarla verilebilir. Madde 20 – Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi on beş iş günü içinde sağlarlar.

Bilgi Edinme Kanunu kaç gün içinde cevap?​

Bilgi Edinme Kanunu kaç gün içinde cevap?
Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir.

Bilgi Edinme Hakkı hangi haklardandır?​

Kanun çıktığı zaman Anayasada hak olarak tanınmayan bilgi edinme hakkı; 2010 yılında Anayasada “hak” olarak yer almıştır. Referandumla oylanarak halkımızın yüzde 58 oranda “evet” dediği Anayasa değişikliğine, halkımız için “bilgi edinme” hakkı da iliştirilmiştir.

Bilgi Edinme idari yargıyı kapsar mı?​

Bilgi Edinme idari yargıyı kapsar mı?
Madde 15- Yargı denetimi dışında kalan idarî işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olanlar, bu Kanun kapsamına dahildir. Bu şekilde sağlanan bilgi edinme hakkı işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurmaz.

Bilgi Edinme Kurulu üyeleri kimlerden oluşur?​

Bu üyeler; birer üyesi Yargıtay ve Danıştay genel kurullarının kendi kurumları içinden önerecekleri ikişer aday, birer üyesi ceza hukuku, idare hukuku ve anayasa hukuku alanlarında profesör veya doçent unvanına sahip kişiler, bir üyesi Türkiye Barolar Birliğinin baro başkanı seçilme yeterliliğine sahip kişiler içinden …

Resmi yazılara cevap verme süresi kaç gündür?​

Resmi yazılara cevap verme süresi kaç gündür?
2 Şubat 2015 tarihi itibariyle yapılan düzenlemeye göre, kurumlar başka bir kurumun, – belge taleplerine 5 işgünü içinde, – bilgi ve görüş taleplerine ise 15 işgünü içinde cevap vermek, zorundadır.
Dilekçeye 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?​
Değişen Dilekçe Kanunu’na göre devlet kurumları, vatandaştan gelen dilekçeye 30 gün içinde cevap vermek zorunda. Vermezse, kurumlar ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

Insanın zihninin bilgi edinme sınırı nedir?​

Insanın zihninin bilgi edinme sınırı nedir?
İnsan, anlama yetisi ile deney yapamadan bilmeye kalkıştığında ise bilgi değil bilgi olmayanı elde eder. Bilgi olmayanın elde edilmesi bilginin sınırının geçilmesidir. Locke felsefesinde bu nedenle anlama yetisi, bilginin kaynağı olarak bilginin sınırını belirler.
 
Bilgi edinme hakkı ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi veren mesajlarınız için teşekkür ederiz. Bilgi edinme hakkı, vatandaşların devlet kurumlarından bilgi talep etme hakkını garanti eden bir haktır. Türkiye'de bu hakkın kullanılmasını düzenleyen önemli bir yasa, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'dur. Kanunda belirtilen istisnalar dışında, herkes bilgi edinme hakkından yararlanabilir. Başvuruların cevaplanma süresi genellikle 15 iş günüdür; ancak bu süre, bazı durumlarda 30 günü geçebilir. Bilgi talepleri ile ilgili gereken cevaplar, gerekçeleriyle beraber verilir.

Ayrıca, Bilgi Edinme Kurulu üyelerinin kimlerden oluştuğu da belirli kriterlere dayanmaktadır. Bu kurul, önemli bir rol oynayarak bilgi talepleri ile ilgili uyuşmazlıklara çözüm getirebilir. Kurumların resmi yazılara verdiği cevap süreleri belirli düzenlemelere tabidir ve bu sürelere uyulması önemlidir.

Bilgi edinme hakkı üzerine yapılan düzenlemelere uygun hareket etmek, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını destekler. Bu sayede vatandaşlar, kamusal bilgilere daha kolay erişebilirler ve demokratik katılımı artırabilirler. Çeşitli hukuki düzenlemelerle güvence altına alınan bilgi edinme hakkı, demokratik bir toplumun önemli bir unsuru olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst