AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bilgi alma ve inceleme hakki nasil kullanilir?

Editör

Yeni Üye

Bilgi alma ve inceleme hakkı nasıl kullanılır?​

Her yönetim kurulu üyesi şirketin tüm iş ve işlemleri hakkında bilgi isteme ve inceleme hakkına sahiptir. Bu kapsamda yönetim kurulu üyesi incelemek üzere şirketten herhangi bir defter kaydı, sözleşme istemesi halinde bu hakkı reddedilemez niteliktedir.

Genel kuruldan özel denetim talebinde bulunulmasının şartları nelerdir?​

TTK, pay sahiplerinin genel kuruldan özel denetim talep etme hakkını kullanabilmesini, pay sahipliği haklarının kullanılabilmesi için gerekli olması, yani hukuken korunmaya değer bir menfaatinin bulunması[14] maddi şartına bağlamıştır.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu niçin vardır?​

Anonim şirkette yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu niçin vardır?
Yönetim kurulu üyeleri şirketin üst düzey yönetimine ve günlük işleyişine dair bu yetki ve görevlerden doğan yükümlülükleri ihlal etmeleri halinde şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına verdikleri zararlardan sorumludurlar.

Anonim ortaklıkta pay sahiplerinin özel denetçi atanmasını talep edebilmeleri nin ön koşulu nedir?​

Anonim ortaklıkta pay sahiplerinin özel denetçi atanmasını talep edebilmeleri nin ön koşulu nedir?
(1) “Her pay sahibi, pay sahipliği haklarının kullanılabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını, gündemde yer almasa bile genel kuruldan isteyebilir.”

Özel denetim isteme hakkı nedir?​

Türk Ticaret Kanunu, 438. maddesi ile her pay sahibine, pay sahipliği haklarını kullanabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkını tanımıştır.

Ticaret Mahkemesinden ne kadar süre içinde özel denetçi atanmasını isteyebilir?​

Genel Kurulun Onayı Genel kurulun talebi onaylaması durumunda, şirket veya her bir pay sahibi, söz konusu genel kurul toplantısından itibaren 30 (otuz) gün içinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden özel denetçinin atanmasını talep edebilir.

Özel denetçi nedir?​

Özel denetçi nedir?
Özel denetçinin ana görevi, kendisini atayan mahkeme tarafından sınırları çizilmiş belirli konularda inceleme yaparak rapor hazırlamak ve bu raporu duruma göre genel kurula veya mahkemeye sunmaktır34.

Adi Pay sahipleri yönetime katılabilir mi?​

Adi Pay sahipleri yönetime katılabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu, pay sahibinin şirket yönetimine katılmasına olanak veren herhangi bir düzenleme içermemektedir. Bu açıdan Kanunumuz yaklaşım olarak pasif tutumu benimsemiş ve küçük pay sahibine sadece oy hakkı tanımak ile yetinmiştir.

Hisse senedi sahibi genel kurula katılabilir mi?​

Genel kurula katılma hakkı ve esasları TTK m.425 hükmü gereğince, ilke olarak pay sahibi, paylarından doğan haklarını kullanmak için, genel kurula kendisi katılabileceği gibi, pay sahibi olan veya olmayan bir kişiyi de temsilcisi olarak genel kurula yollayabilir.

Genel kurulda kimler oy kullanabilir?​

Anonim Şirketlerde Oy Hakkı TTK m.434 uyarınca, ilke olarak pay sahipleri, oy haklarını genel kurulda, paylarının toplam itibarî değeriyleorantılı olarak kullanır. (TTK m.1527’nin beşinci fıkrası hükmü saklıdır.) Her pay sahibi sadece bir paya sahip olsa da en az bir oy hakkını haizdir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri nasıl seçilir?​

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri nasıl seçilir?
Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu, her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekalet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşme ile, başkanın ve başkan vekilinin genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

Bir anonim şirket payına en çok kaç oy hakkı tanınır?​

Bir anonim şirket payına en çok kaç oy hakkı tanınır?
Bir paya en çok onbeş oy hakkı tanınabilir. Kurumsallaşmanın gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığı veya haklı sebebin ortadan kalktığı hâllerde istisna etme kararı mahkeme tarafından geri alınabilir. Oyda imtiyaz; esas sözleşme değişikliği ve ibra ve sorumluluk davası açılmasına ilişkin kararlarda kullanılamaz (TTK m.479).

Bilgi alma ve inceleme hakkı, her yönetim kurulu üyesinin şirketin tüm iş ve işlemleri hakkında bilgi isteme ve inceleme hakkına sahip olduğunu belirtir. Yönetim kurulu üyeleri, şirketten herhangi bir defter kaydı veya sözleşme gibi belgeleri incelemek istediklerinde, bu talepleri reddedilemez niteliktedir.

Genel kuruldan özel denetim talebinde bulunmak için TTK'nın belirlediği şartları yerine getirmek gerekir. Pay sahipleri, özel denetim talep etme hakkını kullanabilmek için hukuken korunmaya değer bir menfaatinin bulunması gereklidir.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, şirketin üst düzey yönetimine ve günlük işleyişine dair yetki ve görevleri ihlal etmeleri durumunda ortaya çıkar. Bu durumda yönetim kurulu üyeleri, şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına verdiği zararlardan sorumlu olurlar.

Anonim ortaklıkta pay sahiplerinin özel denetçi atanmasını talep edebilmeleri için belirli şartlar bulunmaktadır. Her pay sahibi, pay sahipliği haklarının kullanılabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkına sahiptir.

Özel denetim hakkı, her pay sahibine belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkı tanır. Bu hakkı kullanmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Özel denetçi, kendisini atayan mahkeme tarafından belirlenmiş konularda inceleme yaparak rapor hazırlayan ve bu raporu genel kurula veya mahkemeye sunan kişidir.

Adi pay sahipleri, Türk Ticaret Kanunu'na göre şirket yönetimine katılamazlar. Kanun, pay sahiplerine sadece oy hakkı tanımaktadır.

Hisse senedi sahipleri genel kurula katılabilir ve genel kurulda oy kullanabilirler. Her pay sahibi, genel kurulda paylarının toplam itibari değeriyle orantılı olarak oy kullanma hakkına sahiptir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulu tarafından seçilir. Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve en az bir başkan vekili seçer.

Bir anonim şirket payına en fazla onbeş oy hakkı tanınabilir. Ancak belirli durumlarda mahkeme tarafından bu kurala istisna getirilebilir. Oyda imtiyaz, belirli kararlar için kullanılamaz.