Bilesik faiz uygulanan sozlesmeler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
226.938
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bileşik faiz uygulanan sözleşmeler nelerdir?​

Bileşik faiz adi işlerde kural olarak yasaktır. TTK 8/II: «Üç aydan aşağı olmamak üzere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerlidir.

Bileşik faiz yasal mı?​

Adi işlerde bileşik faiz uygulanması yani faize faiz yürütülmesi Türk Borçlar Kanunu ile açıkça yasaklanmıştır (TBK m. 388/3). 3095 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinde de Türk Ticaret Kanunu hükümleri saklı tutulmak suretiyle bileşik faiz uygulaması yasaklanmıştır.
Faiz, belirleyen irade bakımından, iradi faiz ve kanuni faiz olarak ikiye ayrılır6. Tarafların mahrum kalınan paraya karşılık, mahrumiyet süresiyle orantılı olarak miktarı sözleşme ile serbestçe belirledikleri faize iradi faiz denir. Bu faizin kaynağı tarafların iradesidir.
Hizmet sözleşmesinde bileşik faiz uygulanır mı?
TBK m. 383/3 gereğince, Türk Hukuku’nda adi işlerde faize faiz yürütülmesi (bileşik faiz) yasaklanmıştır.
Bileşik faiz uygulaması nerede kullanılır?
Bu faiz faizden para kazanmak olarak da ifade edilebilir. Ciddi bir faiz oranı yarattığından kanunlarca yasaktır. Fakat ticari anlaşmalar, bazı sözleşmelerde ve özellikle de kredi kartı sözleşmelerinde yasal esneklikler sağlanmış, böylece bileşik faiz uygulanarak bankalara yüksek kazanç imkanı sunulmuştur.

Türkiyede bileşik faiz var mı?​

Türkiye hukuk sistemi dahilinde belli kısıtlamalar kapsamında bileşik faiz uygulaması yasaktır.

Yasal faiz oranı yüzde kaç?​

Kanuni faiz: Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme, yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 2/1/2022 tarihinde, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı %15,75’ten %14,75’e, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık 16,75’ten %15,75’e indirilmiştir.
Temerrüt faizi nedir hukuk?
Temerrüt Faizi diğer adıyla geçmiş günler faizi; para borcunu vadesinde ödemeyerek temerrüde düşen borçlunun ödemesi gereken bedel olarak tanımlanabilir.
Kanunda sayılan şartları da taşıması şartıyla hangi sözleşmede bileşik faiz uygulaması mümkündür?
Sonuç olarak; TTK m. 8/2 uyarınca, bileşik faiz yalnızca cari hesaplar ile her iki taraf bakımından da ticari iş niteliğinde olan ödünç sözleşmelerinde geçerli olacaktır. Ayrıca sözleşme taraflarının tacir olmaları gerektiği hükme bağlanmıştır.

Tacirler arasında hangi faiz uygulanır?​

Ticari işlerde anapara faiz oranı hususunda taraflar arasında bir anlaşma yoksa kanuni faiz oranı uygulanır. 3095 sayılı Kanunun 1’inci maddesi uyarınca kanuni faiz oranı yıllık % 9’dur.

Bileşik faiz uygulaması nedir?​

Bileşik faiz, anapara ve faiz toplamının sonraki vadede hesaba anapara olarak katılarak, yeni tutar üzerinden yeniden faiz hesaplanmasına denir. Böylelikle, ilk vade döneminden sonra faize de faiz ödenmektedir.
 
Geri
Üst