Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bildirim suresi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.975
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bildirim süresi nedir?​

Belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin istifası ya da işverenin geçerli nedeni ile feshediliyorsa, feshetmek isteyen tarafın, diğer tarafa belli bir süre önce bildirmesi gerekmektedir. Bu süreye ihbar süresi denir. Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün)

Ihbar süresi nasıl kullanılır?​

Ihbar süresi nasıl kullanılır?
İhbar süresi boyunca, firmalar çalışanlarına günlük 2 saat iş arama izni vermesi gerekiyor. Çalışan personeller kendilerinin isteğiyle, tüm iş arama sürelerini birleştirerek toplu olarak da kullanabilir. Eğer toplu kullanılmak istenmiyorsa, günlük olarak 2 saat iş arama hakkına sahiptir.

6 ay ihbar süresi ne kadar?​

Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.

Ihbar süresinde kaç saat erken çıkılır?​

Ihbar süresinde kaç saat erken çıkılır?
İşçiye iş akdinin feshinden önce bildirimde bulunan işverenin, ihbar süresi içinde işçiye yeni bir iş bulması için günde en az 2 saat “iş arama izni” vermesi gerekir. İşçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu olarak kullanabilir.
Fesih bildirim süresi nasıl hesaplanır?​
Bildirim yapıldıktan sonra ihbar süreleri şu şekilde olur:
- Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün)
- Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün)
- Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün)
Asgari bildirim süreleri 4857 sayılı İş Kanunu madde 17’de, şu şekilde belirtilmiştir: Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün)

Önel süresi ne demek?​

Önel süresi ne demek?
Buna ihbar süresi veya ihbar öneli denir. Bu süreye uymadan, yani maddede belirtilen süre kadar önceden karşı tarafa haber vermeksizin iş sözleşmesini fesheden işçi veya işverenin karşı tarafa işçinin ihbar süresi kadar ücreti tutarında tazminat ödemesi gerekir ki buna da ihbar tazminatı denir.

4 hafta ihbar süresi kaç gündür?​

Altı aydan bir buçuk yıla kadar çalışma süresi olan işçinin ihbar tazminatı süresi dört hafta, Bir buçuk yıldan üç yıla kadar çalışan işçinin işten ayrılışı için bildirimde bulunulacak ihbar süresi altı hafta, Üç yıldan fazla çalışan işçinin ihbar süresi ise sekiz haftadır.

İhbar süresi nasıl başlar?​

İhbar süresi nasıl başlar?
İşçiye iş saati başında işten çıkarılacağı söylenmediği sürece, ihbar süresi bildirimin ertesi gününden itibaren başlamış kabul edilir. İki hafta ihbar süresi olan biri için, bildirimin yapıldığı tarihin ertesi gününden başlayarak 14 gün sayılması gerekir.

Rapor ihbar süresi nedir?​

İşçinin sık rapor kullandığı gerekçesiyle işten atılabilmesi için kullanılan rapor süresinin ihbar süresini 6 hafta aşması gerekir. Bu sürenin aşılmaması halinde işveren iş akdini feshedemez.

Bildirim öneli ne demektir?​

Bildirim öneli ne demektir?
Başka bir tanımla, çalışanın iş yerinde çalıştığı süreyle orantılı olarak, belli bir süre önce tarafların birbirine haber vermesi şarttır. Buna göre ne işveren işçiyi bu süreden önce yaptırımsız olarak işten çıkarabilir ne de işçi öngörülen bu süreden önce işvereni haberdar etmeden işten ayrılabilir.
42 günlük ihbar tazminatı ne kadar?​
İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)

İhbar süresi iş günü mü?​

İhbar süresi iş günü mü?
İhbar süresi, takvim günü olarak hesaplanır. Hafta sonları ve resmi tatillerin tamamı da ihbar süresinin içinde sayılır. İhbar süresi, bildirimin yapılacağı güne göre belirlenir. İşçinin işten çıkacağının ihbar edileceği gün, işçinin kıdem süresi kadar, ihbar bildirimi süresi göre belirlenir.

Raporluyken ihbar süresi başlar mı?​

Daha doğrusu işçi rapor aldığında ihbar süresi duracak, istirahat raporunun süresi bittiğinde ihbar süresi tekrar işlemeye başlayacaktır.
 
Belirtilen başlıklar altında verilen bilgilere göre ihbar süresi, işçi veya işveren tarafından iş sözleşmesinin sonlandırılacağının bildirilmesi için önceden belirlenmiş süredir. İhbar süresi işçinin hizmet süresine göre değişiklik gösterir ve genellikle 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen asgari ihbar süreleri üzerinden hesaplanır.

İhbar süresi boyunca çalışanlara günlük 2 saat iş arama izni verilmesi gerekmektedir. Bu izinleri çalışanlar istedikleri zaman diliminde kullanabilirler. İhbar süresi içinde yeni bir iş bulabilmek için iş arama izni önemli bir fırsattır.

İhbar süresi, işçiye iş akdinin feshinden önce bildirimde bulunan işverenin, iş arama izni verilerek ihlal edilemez. Bu süre işçiye verilir ve işçi istediği zaman bu izni kullanabilir.

İhbar süresi iş günü olarak değil, takvim günü olarak hesaplanır. Yani hafta sonları ve resmi tatiller de ihbar süresi içinde sayılır. İhbar süresi, bildirimin yapılacağı tarihe göre belirlenir ve işçinin kıdem süresine bağlı olarak değişir.

Raporlu olduğu süre boyunca işçinin ihbar süresi askıya alınır ve rapor süresi sona erdiğinde ihbar süresi tekrar işlemeye başlar. İşçi raporlu iken ihbar süresi durdurulur ve rapor sona erdiğinde kaldığı yerden devam eder.

İhbar süresi, tarafların haklarını koruyan önemli bir kuraldır ve uyulmaması durumunda tazminat ödeme yükümlülüğü doğar. İhbar süresinin nasıl hesaplanacağı ve kullanımı konusunda belirli kurallar ve düzenlemeler bulunmaktadır.
 
Geri
Üst