Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bildir zaman ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bıldır zaman ne demek?​

geçen yıl anlamına gelen isimdir ama zarf niteliği yoktur. yani “bıldır ankara’ya gittim” denmez.

Mevla ne anlama gelir?​

Mevla kelimesinin manası nedir? MEVLÂ 1. Kâinâtın yegâne sâhibi ve efendisi durumunda olan Allah: Hîç mahlûkta yok kudret-i îcâd-ı umûr / Her ne eyler eser-i kudret-i Mevlâ eyler (Fuzûlî’den).

Bela Türkçe mi?​

Bela Türkçe mi?
Türkçe Sözlük’te belâ kelimesinin Arapça kökenli olduğu belirtildikten sonra anlamları şöyle sıralanmaktadır: 1- çinden çıkılması güç, sakıncalı durum. 2- Büyük zarar ve sıkıntıya yol açan olay veya kimse.

Bıldır hangi dilden gelir?​

Eski Türkçe bıldır sözcüğünden evrilmiştir. Bıldır kelimesi tarihte bilinen ilk kez bıldır “geçen yıl” Divan-i Lugat-it Türk (1070) eserinde yer almıştır.

Dutluk ne anlama gelir?​

i. 1. Dut bahçesi: Dut, bahçe sâhiplerinden ağaç hesâbı ile satın alınır; bu ağaçları ya bir dutlukta toplu olarak bulurlar yâhut muhtelif bahçelerden 4 – 5 ağaç olarak alırlar (Reşat E.

Dinde Mevla ne demek?​

Dinde Mevla ne demek?
Mevlânâ (Arapça: مولانا), İslâm dininde, din açısından önder olarak görülen ya da İslâm ilimlerinde başarı kazanmış kişilere verilen bir unvan. Özellikle Hint Yarımadası’nda İslâm bilginleri ve din önderleri için sıklıkla kullanılsa da Batı Asya’da pek kullanılmaz.
Mesnevi ne anlama geliyor?​
Mesnevi: Divan edebiyatının nazım şekillerinden birisi olan mesnevinin sözlük anlamı “ikişer, ikişerli” demektir. Edebiyat terimi olarak anlamı ise, her beyiti kendi arasında kafiyeli iki beyitten binlerce kadar uzanan bir nazım şeklidir. “aa bb cc dd vs.” şeklinde kafiyelenir.
Bela Türkçe ne demek?​
Bela kelimesi Türkçe’de “sınav, zorluk, büyük sıkıntı” anlamına gelir.

Osmanlıca bela ne demek?​

Osmanlıca bela ne demek?
bela / belâ (c.: Belâyâ) Afet. Sıkıntı. Tasa, kaygı. Musibet.

Bıldır ne demek Trakya?​

Eski Türkçe bıldır sözcüğünden evrilmiştir. Bıldır kelimesi tarihte bilinen ilk kez bıldır “geçen yıl” Divan-i Lugat-it Türk (1070) eserinde yer almıştır. Bıldır kelimesi Türkçe’de “Geçen yıl, bir yıl önce.” anlamına gelir.

Eskiden buralar hep dutluktu ne demek?​

Artık iyice yaşlandık demek isteyen ve geçmişe özlem duyan kişilerin klişe sözü. Gösterilen yerde daha önceden dutluk ağaçlarının var olması durumudur.
 
Bıldır kelimesi, geçen yıl anlamına gelen bir isimdir, fakat zarf niteliği taşımaz. Örnek olarak, "Bıldır Ankara'ya gittim." şeklinde kullanılmaz. Eski Türkçe kökenli olan bıldır kelimesi Divan-ı Lügat-it Türk eserinde "geçen yıl" anlamında geçmektedir.

Mevla kelimesi ise Kâinatın yegane sahibi ve efendisi durumunda olan Allah'ı ifade eder. Arapça kökenli olan bu kelime, İslam inancında önemli bir yere sahiptir.

Bela kelimesi Türkçe Sözlük'te Arapça kökenli olarak belirtilmiştir. Anlamları ise çeşitli sakıncalı durumları veya büyük zarar ve sıkıntıya yol açan olayları ifade etmektedir. Bela kelimesinin Türkçe'de "sınav, zorluk, büyük sıkıntı" anlamına geldiği belirtilmektedir.

Dutluk ise dut bahçesi anlamına gelir. Dut ağaçlarının bulunduğu ve yetiştirildiği arazi anlamına gelir. Reşat E. taafif tarafından bahçe sahiplerinin dut ağaçlarını satın alırken ağaç hesabı yapıldığını ifade etmektedir.

"Dinde Mevla" ifadesinde ise Mevlânâ kelimesi, İslam dininde din açısından önder olarak görülen ya da İslam ilimlerinde başarı kazanmış kişilere verilen bir unvanı ifade eder. Hint Yarımadası'nda sıkça kullanılan bu terim, Batı Asya'da pek kullanılmamaktadır.

Mesnevi terimi ise Divan edebiyatının bir nazım şekli olarak kullanılan ve her beyiti kendi arasında kafiyeli iki beyitten binlerce kadar uzanan bir nazım şeklini ifade eder.

Osmanlıca olarak "bela" kelimesi, afet, sıkıntı, tasa veya musibet anlamlarına gelir.

"Eskiden buralar hep dutluktu" ifadesi ise genellikle geçmişe özlem duyan kişiler tarafından kullanılan bir deyimdir. Bu ifadeyle, artık o yerdeki değişim ve eskiden ağaçların olduğu durum vurgulanmaktadır.
 
Geri
Üst