Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilateral pnomoni nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.237
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilateral pnömoni nedir?​

Pnömoni halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır.

Pnömokoksik pnömoni nedir?​

Pnömoni, ya da yaygın bilinen adıyla zatürre, akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasıdır. Virüsler, bakteriler ve nadir olarak mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasıyla oluşan zatürre oldukça bulaşıcıdır. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenlerinden biridir.
Bakteriyel pnömoni en sık görülen tipidir. Pnömoni; çoğunlukla akciğerlerdeki hava boşluklarında meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklanan bir hastalıktır. Genel olarak zatürre veya kronik zatürre olarak da bilinir. Bu enfeksiyona; bakteriler, virüsler ve nadir olarak da mantarlar neden olabilir.
Neredeyse pnömoni belirtilerini test etmek gerekir?
Teşhis koyabilmek için genellikle röntgen filmi ve fiziki muayene yeterlidir ancak pnömoni belirtileri çok ciddiyse ve doktorunuz gerekli görürse; kan testi, idrar testi, CT taraması bronkoskopi gibi tetkikleri de yapabilir.
Neden bu bakteriyel pnömoni?
Bakteriyel pnömoninin en yaygın nedeni Streptococcus isimli bakteridir ancak bir çok farklı bakteri bu tip zatürreye neden olabilir. Özellikle küçük çocuklar ve yaşlılardan görülen bu tip zatürre solunum yoluyla bulaşır. Genellikle çok ciddi belirtiler göstermez ve bakteriyel pnömoniye kıyasla daha kısa sürede iyileşir.

Hangi ilaзlar pnömoni tedavisinde kullanılır?​

Pnömoni tedavisinde kullanılan ilaçlar; Zihtromax, Zmax, Eryc, Biaxin, Doryx, Avelox, Factive, Klavon Bıd, Klamoks, Amoklavın, Ufelıx, Novarex, Enfexia ve Levaquin şeklindedir. Bu ilaçların çocuklar için kullanılması durumunda pediatrik olanları tercih edilir. Yine aynı şekilde antibiyotiklerin de çocuğa uygun olanı doktor tavsiyesi ile alınır.
 
Geri
Üst