- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bilanço esasına göre defter nedir?
İşletme Defteri Tutmak Zorunda Olanlar Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler İktisadi Kamu Kuruluşları grubuna giriyor. Bu grup kapsamındakiler, bilanço esasına göre defter tutuyor. Dernek ve Vakıflara ait İktisadi İşletmeler, tüccarlar gibi defter tutuyor.Banka muhasebesinin özellikleri nelerdir?
BDDK’nın yayınladığı yönetmelikte banka muhasebesinin temel ilkeleri aşağıdaki ilkelerden oluşmaktadır: Süreklilik, • Dönemsellik ilkesi ve tahakkuk esası, • Tutarlılık, • Sosyal sorumluluk, • Kişilik, • Parayla ölçme, • Maliyet esası, • Tarafsız ve güvenilir belge, • İhtiyatlılık, • Özün önceliği.Bankalarda iç denetim nasıl yapılır?
Bankalarda iç denetim nasıl yapılır?Prensip: İç denetim sisteminin, bağımsız ve uygun eğitime sahip banka müfettişlerince yürütülecek etkin ve kapsamlı kontrolünün yapılması gerekir. Banka müfettişlerince yürütülen kontroller iç denetim sisteminin önemli bir parçasıdır ve doğrudan yönetim kurulu, teftiş kurulu ve üst düzey yönetime rapor edilmelidir.
İç kontrol kime bağlı?
İç kontrol kime bağlı?Buna göre tüm bankalarda doğrudan yönetim kuruluna bağlı olarak faaliyet göstermek üzere, Teftiş Kurulu, İç Kontrol Merkezi ve Risk Yönetimi Grubu ile buna bağlı risk komitelerinin oluşturulması gerekmektedir. Yönetmelikte üzerinde durulan temel konuların başında iç kontrol işlevi kavramı gelmektedir.
2 sınıf defter ne demek?
Vergi Usul Kanununda tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır: – Birinci sınıf tüccarlar: Bunlar bilanço esasına göre defter tutmaktadırlar. – İkinci sınıf tüccarlar: Bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadırlar.Bilanço esası işletme defteri nedir?
İşte, merak edilen tüm detaylar. Birinci sınıf tüccarlar bilanço esasına göre kayıtlarını tutarken ikinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi oldukları için işletme defteri tutmaktadır. Diğer bir anlatımla işletme defteri, ikinci sınıf tüccarların ekonomik faaliyetlerini izledikleri defter türleridir.Bankalarda iç denetim sistemi nedir?
Bankalarda iç denetim sistemi nedir?İç denetim, banka yönetim kurulu, üst düzey yönetim ve diğer banka personelinin içinde yer aldığı bir işlevdir. Sadece beli bir zamana ilişkin bir politika ya da uygulama değil, bankanın her seviyesinde süreklilik gösteren bir faaliyettir.
Bankaların denetimini kim yapar?
Bankaların denetimini kim yapar?Özel banka BDDK’ya bağlı Bankalar Yeminli Murakıpları tarafından denetlenir. Bankalar Yeminli Murakıpları uzmanlık alanları bankacılık olan ve dolayısıyla bir bankanın işlemlerini en yetkin biçimde denetleyen kişilerdir.