AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bilanco cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bilanço çeşitleri nelerdir?​

Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Muhasebede varlıklar ve kaynaklar nelerdir?​

Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir. Matematiksel bir eşitlik olduğu için VARLIKLAR – BORÇLAR = SERMAYE ya da VARLIKLAR –SERMAYE= BORÇLAR şeklinde amaca göre hesaplama yapmaya elverişlidir.

Bilanço hangi hesaplardan oluşur?​

Bilanço hangi hesaplardan oluşur?
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.

Bilançoda yer alan kalemler nelerdir?​

Bilançonun içeriğinde hangi kalemler bulunur?
- Dönen Varlık Kalemleri. Hazır Değerler: Nakit olarak tutulan varlıklar.
- Duran Varlık Kalemleri.
- Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Kalemleri.
- Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Kalemi.
- Özkaynaklar Bilanço Kalemleri.

Bilançolar kaça ayrılır?​

Bilanço Türleri
- Şekil Bakımından bilanço. Hesap tipi bilanço. Rapor tipi bilanço.
- Analiz Bakımından bilanço. Karşılaştırmalı Bilanço. Analitik Bilanço.
- Kapsam Bakımından bilanço. İşletme Bilançosu. Konsolide Bilanço.
- Vergi Hukuku Bakamından bilanço.

Bilanço bölümleri nelerdir?​

Bilanço bölümleri nelerdir?
Bilanço 3 temel bileşenden oluşur. Bu bileşenler ise, yükümlülükler, varlıklar ve öz kaynaklardır.

Varlıklar nelerdir muhasebe?​

2.1. Varlıklar: Varlık, işletmenin sahip olduğu, bilançonun aktifinde yer alan ve para ile ifade edilebilen değerlere varlık denir. Varlık hesapları dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.

Öz kaynaklar neler?​

Tekdüzen hesap planına göre öz kaynaklar; işletme sahip veya ortaklarının bilanço tarihinde işletmeye yapmış oldukları sermaye yatırımlarının tutarını gösteren ödenmiş sermaye ile, Sermaye Yedekleri, Kâr Yedekleri, Geçmiş Yıllar Kârları ve Geçmiş Yıllar Zararları ve Dönemin Net Kâr veya Zararını kapsar.

Bilanço Nelerden Oluşur?​

Bilanço Nelerden Oluşur?
Bilanço, aktif ve pasif olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Aktif kısım, işletmenin sahip olduğu varlıkların dağılımını, pasif kısım ise bu varlıklara sahip olmak için katlanılan yükümlülüklerin dağılımını göstermektedir.

Bilanço hesabı nasıl yapılır?​

Temel bilanço formülü, Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).

Varlık kalemleri nelerdir?​

Stoklar, alacak hesapları, menkul kıymetler, ödemesi peşin yapılmış giderler, nakde kolayca dönüştürülen likit varlıklar gibi nakit ya da nakit benzeri varlıkları tümü dönen varlıklar arasında yer alır. Dönen varlıkların 1 yıl ya da daha az bir zamanda paraya çevrilebilir olması gerekir.

Bilanço hesapları nasıl yapılır?​

Bilanço hesapları nasıl yapılır?

Muhasebede varlık hesapları nelerdir?​

Varlıklar: Varlık, işletmenin sahip olduğu, bilançonun aktifinde yer alan ve para ile ifade edilebilen değerlere varlık denir. Varlık hesapları dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.

Varlıklar nelerdir?​

1) Canlı Varlıklar Bitkiler ve hayvanlar canlı varlıklardır. Çevremizde bulunan kedi, köpek, kuş ve ağaçları canlı varlıklara örnek olarak verebiliriz. Büyüme, hareket etme, tepki verme, solunum, çoğalma, beslenme ve boşaltım canlı varlıkların yedi özelliğidir.

Öz kaynak hesapları nelerdir?​

Öz kaynak hesapları nelerdir?
Öz kaynak işletme sahip ve ortaklarının tahsis ettiği sermaye ve otofinansman yolu ile elde edilen sermaye eklerinden oluşur. Öz kaynaklar, işletme sahip ve ortak- larının işletmedeki haklarının toplam değeridir. Borç verenler için öz kaynaklar işletmenin finansal gücünün göstergesidir.
 
Bilanço çeşitleriyle ilgili verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve net bir şekilde açıklanmış. Bilanço türleri rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak sıralanmakta. Ayrıca muhasebede varlıkların, borçlar ve sermayenin ilişkisi anlatılarak VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE denklemi üzerinde durulmuş.

Bilançonun içeriğinde yer alan kalemler de detaylı bir şekilde açıklanmış. Dönen varlık kalemleri, duran varlık kalemleri, kısa vadeli yabancı kaynaklar kalemleri, uzun vadeli yabancı kaynaklar kalemi ve özkaynaklar bilanço kalemleri şeklinde sıralanmış.

Ayrıca bilanço bölümleri, varlıklar, yükümlülükler ve öz kaynaklar olarak açıklanmış. Öz kaynaklar ise ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kar yedekleri, geçmiş yıllar kârları ve zararları ile dönem net karı veya zararını kapsamaktadır.

Bilanço hesaplarının nasıl yapıldığı, varlık kalemlerinin neler olduğu ve bilanço hesaplarında öz kaynakların nasıl hesaplandığı gibi konularda detaylı açıklamalar yapılmış. Bu bilgilerle bilanço konusuna dair kapsamlı bir bakış sunulmuş. Herhangi başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst