AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bila keyf ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bilâ keyf ne demek?​

İstivâ Allah’ın keyfiyeti bizce bilinmeyen (bilâ keyf) bir sıfatıdır. Bir yerde ve bir yönde bulunmaktan münezzeh olmakla birlikte Allah’ın zâtına lâyık olacak şekilde arşa istivâ ettiğine inanmak ve bu konuda herhangi bir te’vile gitmemek en isabetli yoldur.

Inzar ne demektir anlamı nedir?​

(ﺍﻧﺬﺍﺭ) i. (Ar. neẕr “sakınmak, ihtiyatlı davranmak”tan inẕār) (Sonunun kötü olacağını haber vererek) Korkutma, ihtar edip çekindirme, sakındırma.

Tebşir ne demek din kültürü?​

Tebşir ne demek din kültürü?
Beşr veya tebşîr “müjdelemek yani iyi bir haber vermek, sevindirici bir sonucu bildirmek” mânasına gelmekle birlikte Kur’ân-ı Kerîm’de kinaye ve istihza yoluyla “üzücü bir haberi ve elem verici bir sonucu” bildirmek anlamında da kullanılmıştır.

Inzar rivayeti nedir?​

İnzar Ayeti (Arapça:آیه الانذار ) Kur’an’da Şuara Suresi’nin 214. ayetidir. Muhammed’in bi’setinin üçüncü yılında, Mekke’de indirilmiştir. Bu ayette, Muhammed yakın akrabalarını uyarmak ve ikaz etmekle görevlendirilmiştir.

Allah gökte mi?​

Göklerde ve yerde ne varsa O’na aittir (Yunus, 10/66) Dolayısıyla Allah’ı, yaratıp idare ettiği ve sahibi olduğu âlemde bir yere izafe etmek sağlıklı bir yaklaşım olamaz.

Beriyim ne demek?​

Beriyim ne demek?
Uzak olmak, uzaklaşmak, hasta iyileşmek ve yaratmak anlamındaki “b-r-e” kökünden türeyen berî uzak olan demektir. Allah’ın sıfatı olarak Kur’ân’da bir âyette geçmiştir: “… Şüphesiz Allah müşriklerden berî’dir, uzaktır…” (Tevbe 9/3).
Müjdeleyici ve uyarıcı ne demek?​
Mübeşşir; Müjdeleyici anlamındadır. Nazır ise uyaran anlamındadır. Kur’an’ı Kerim’de peygamberlerin vasıfları sayılırken Mübeşşir ve Nazır ifadeleri sıklıkla kullanılmaktadır. Peygamberler, Allah’tan aldıkları emir ve yasakları insanlara iletmekle sorumludur.
Insar ne demek din?​
Arapça ins kelimesinden türetilmiştir. “Beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins, daha ziyade insan türünü ifade etmekte olup bu türün erkek veya dişi her ferdine insî/enesî yahut insân denmektedir.

Din temsil ne demek?​

Din temsil ne demek?
Temsil, kelime anlamı olarak bir sorumluluğu yerine getirirken nasıl davranılması gerektiğini göstermek manasına gelir. Hz. Muhammed’in (s.a.v) görevlerinden biri de temsil görevidir. Yani insan için dini ve sosyal yaşantının nasıl olması gerektiğini kendi hayatıyla göstermesidir.

Allah gökte demek küfür mü?​

Böyle bir şeyin olması da mümkün değildir. Allahü teâlâ (C.C) gökte benim şahidimdir dese, imanı gider, kafir olur. Zira Allahü teâlâya, mekan, belli bir yer isnat etmiş olur. Halbuki Allahü teâlâ, mekandan beridir, uzaktır.

Allahın arşı nerede?​

Arş yedinci göğün üzerindeki firdevs/ adn cennetinin üstünde, Allah da arşın üzerinde bulunmaktadır. Güneşin yörüngesi arşın altındadır ve güneş ışığını arşın nurundan alır.

Büyük arş ne demek?​

Büyük arş ne demek?
Arş-ı Ala Ne demek? Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil meleklerinin bulunduğu gök katı demektir. Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir.

Allah ta zorunlu olarak bulunması gereken ilahî sıfatlara ne denir?​

Dinimize göre Allah’ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. Sadece Allahu Teala’da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah’ın isimlerinden biri Vacibu’l Vücud, yani zorunlu varlıktır.

Ibrad ne anlama gelir?​

Osmanlıca’da yazılışı: ibrâ. Temize çıkarma. TIR Karnesi himayesindeki eşyanın varış gümrüğüne gelmesi ve gümrük denetimindeki bir yere boşaltılmasıyla ilgili işlemler. Alacaklının alacak hakkından vazgeçmesi sonucu borçlunun borcundan kurtulması.

Dinde Kürsü ne demek?​

Dinde Kürsü ne demek?
Kürsi kelimesinin sözlük anlamı, taht ve azamettir. Ayete’l Kürsi ise Allah’ın Kürsüsü ve Allah’ın Ayeti anlamına gelir.
Arşa çıkmak ne demek?​
Bir hükümdarın tahta çıkması demek, “hükümet işlerini yürütmeyi ele almış, hükmünü tüm ülkeye geçirmek üzere hükmetmeye başlamış” demektir. Bu nedenle arş kelimesi hüküm ve hakimiyeti ifade eden mecazi bir kelimedir.
Arşa yükselmek ne demek?​
Ulviyet ve yücelik anlamına gelen arş padişahların üzerinde hükümlerini yürüttükleri taht olarak da isimlendirilmiştir. Bir hükümdarın tahta çıkması demek, “hükümet işlerini yürütmeyi ele almış, hükmünü tüm ülkeye geçirmek üzere hükmetmeye başlamış” demektir.

Hangisi Allah’ın başka varlıklarda bulunmayan sıfatlara ne denir?​

Hangisi Allah’ın başka varlıklarda bulunmayan sıfatlara ne denir?
Allah’ın sıfatları zati ve subuti sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır. Subuti, varlığı zorunlu ve gerçekleşmesi kesin olan demektir. Zati kelimesi ise öz anlamına gelen ”Zat” sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime yalnızca Allah’a özgü olan ve başka hiçbir varlığa atfedilemeyecek nitelikler için kullanılır.

Allah her şeyin yaratıcısıdır hangi sıfat?​

5- Tekvin: Gördüğümüz ve göremediğimiz her şeyin yaratıcısı Allah’tır.

Ibrad vakti ne demek?​

İbradı Güneş vakti girmesiyle sabah namazının bittiği vakittir. Güneş doğduktan sonra ortalama 45-50 dakika içinde namaz kılmak mekruh olarak belirtilmektedir. İbradı Öğle vakti öğle namazı saatini gösterir. İbradı İkindi vakti ikindi namazı vaktinin başladığı zamanı açıklar.

Asr ı sani ne demek?​

Asr ı sani ne demek?
İşte Diyanetin yanıtı: “Asr-ı evvel”, ikindi namazının ilk vakti; “asr-ı sânî” ise ikindi namazının ikinci vakti demektir. İkindi namazının vakti, öğle namazının vaktinin sona ermesi ile başlar.

Ayetel Kürsi de anlatılmak istenen nedir?​

– Göklerde ve yerde ne varsa ona ait olduğu anlatılır. Ayetel Kürsi Kuran-ı Kerim’in en büyük ayeti kerimesidir. Çünkü Allah’u Teala’nın en büyük ismi ile başlar. Allah’ın Birliğini ilan eder ve Allah’ın en büyük isminin yanında gizli ve açık 18 ismini de barındırır.

Ayetel Kürsi neyi anlatır?​

Allahu Tealayı yücelten, onun en güzel sıfatlarından ve isimlerinden, kuvvetinden ve kudretinden bahseden Ayet-el Kürsi, tevhid ilminin en büyük ayet-i kerimesidir.
 
Bilâ keyf, Allah'ın keyfiyetinin insanlar tarafından tam olarak anlaşılamayan (bilinmeyen) bir sıfatıdır. Bu sıfat, Allah'ın zâtını kavramanın insanların kapasitesinin ötesinde olduğunu, O'nun varlığı hakkında tam bir anlayışa ulaşılamayacağını ifade eder. Dolayısıyla, Allah'ın varlığı ve sıfatları hakkında spekülasyon yapmaktan kaçınılarak, O'nun arşa istiva ettiği konusunda te'vile gitmeden inanmak en sağlıklı yaklaşımdır.

Inzar, korkutma, uyarı ve sakındırma anlamına gelir. Inzar, genellikle kötü sonuçlar hakkında uyarıda bulunmak amacıyla kullanılır. Qur'an'da ayrıca bir ayet olarak da bahsedilir ve Muhammed'in akrabalarını uyarmakla görevlendirildiği vurgulanır.

Tebşir ise sevindirici ya da üzücü haberler verme anlamını taşır. Din kültüründe tebşir terimi genellikle müjdeleme anlamında kullanılırken, Kur'an'da bazen üzücü haberlerin bildirilmesinde de kullanıldığına dikkat çekilir.

Ibrad, Osmanlıca bir kelime olup, temize çıkarma anlamına gelir. Özellikle gümrük işlemleriyle ilgili bir terim olarak kullanılır ve alacaklının alacak hakkından vazgeçmesi sonucunda borçlunun borcundan kurtulmasını ifade eder.

Din kültüründe Kürsü, genellikle Allah'ın tahtı veya büyüklüğü anlamına gelir. Özellikle Ayete'l Kürsi olarak anılan ifade, Allah'ın tahtı ve büyüklüğü hakkında bilgiler verir.

Allah'ın subuti sıfatları, varlığı zorunlu ve gerçekleşmesi kesin olan sıfatları ifade eder. Bu sıfatlar, sadece Allah'a özgü olarak nitelendirilir ve başka varlıklarda bulunmazlar.

"Allah her şeyin yaratıcısıdır" ifadesi, Allah'ın tekvin sıfatını ifade eder. Bu sıfat, her şeyin yaratıcısı olan Allah'ın varlığını vurgular.

Ibrad vakti, güneşin doğuşuyla sabah namazının sona erdiği vakittir. Güneşin doğmasıyla birlikte namaz kılmak mekruh olarak kabul edilir.

Asr-ı sani, ikindi namazının ikinci vaktini ifade eder. İkindi namazının vakti, öğle namazının vaktinin sona ermesiyle başlar.

Ayetel Kürsi, Allah'ı yücelten ve O'nun sıfatlarından, kuvvetinden bahseden Kuran-ı Kerim'in en büyük ayetlerinden biridir. Bu ayet tevhid inancını vurgular ve Allah'ın büyüklüğünü anlatır.
 
Geri
Üst