AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bicornuate uterus ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.683
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bicornuate uterus ne demek?​

Tek boynuzlu rahme sahip olan kadınlar için hamile kalmak mümkündür fakat düşük riski daha fazladır. Bazı durumlarda ise rahim kalp şeklinde olabilir ve tıpta Bicornuate uterus olarak adlandırılır. Görünümü yüzünden iki boynuzlu rahim olarak da adlandırılabilir. Bu şekil bozukluğu düşük yapma riskini arttırır.

Dusukten sonra icerde parca kalirsa ne olur?​

Düşükten Sonra Parça Kalmasının Riskleri Rahimde parça kalması durumunda aşırı kanamaya bağlı anemi, adet düzensizliği gibi sorunlar görülebilir. Enfeksiyon da rahimde parça kalmasının sonuçlarından biridir. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse tüplerde tıkanıklığa neden olabilir.

Rahmin arkaya dönük olması ne demek?​

Rahmin arkaya dönük olması ne demek?
Halk arasında rahimin ters olması olarak bilinen durum tıp dilinde retrovert uterus olarak tanımlanır. Bir kız bebek doğduğunda uterusu (rahim) belirli bir pozisyondadır ve normalde bu pozisyon ölene dek değişmez. Rahim öne doğru (antevert) ya da arkaya doğru (retrovert) olabilir.

Uterus ne anlama gelir?​

Uterus ne anlama gelir?
Rahim ya da tıp dilinde ki adıyla uterus, doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm iken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğünde ve sınırlı hareket yeteneğine sahip bir üreme organına verilen isimdir.

Histeroskopi den sonra ne zaman ilişkiye girilir?​

Histeroskopi Sonrası Ne Zaman İlişkiye Girilir? Histeroskopiden sonra cinsel ilişki için beklemek gerekir. Tanısal ya da ofis histeroskopilerde 1-2 gün beklemek yeterlidir. Ancak operatif histeroskopilerde kanama ve enfeksiyon riski daha yüksek olduğundan 7-10 gün beklemek faydalı olacaktır.

Histeroskopiden sonra banyo yapılır mı?​

Ameliyat sonrası 48 saat sonra banyo yapılabilir.

Histeroskopi acı verir mi?​

Histeroskopi acı verir mi?
Ofis histeroskopi adından da anlaşılacağı üzere normal muayenehane ortamında da uygulanabilen son derece rahat ve çok ağrılı olmayan bir işlemdir. Ancak çok nadiren de olsa enfeksiyon, kanama, rahim delinmesi (uterin perforasyon) gibi riskleri bulunmaktadır.

Histeroskopi yapıldığı ay hamile kalan var mı?​

Histeroskopi yapıldığı ay hamile kalan var mı?
Çoğunlukla histeroskopi sonrasında hekim tarafından bir hafta kadar cinsel perhiz önerilir. Böylece travmatize olan dokuların iyileşmesi sağlanır. Histeroskopi ile yapılan cerrahi girişimi takip eden 30 gün içinde kişi gebe kalabilir.
Düşükte kese görünür mü?​
Düşük tehdidi durumunda sancı ve vaginal kanama çeşitli derecelerde görülmesine rağmen rahim ağzında (serviks) internal kanalda açıklık olmaz, parça düşürülmez, ultrasonik incelemede rahim içinde gebelik kesesi net olarak izlenir. Beş haftadan büyük gebeliklerde embriyo ve kalp atışları da izlenir.
Kurtaj sonrasi parca kaldigini nasil anlarim?​
Kürtaj sonrası “parça kalması”: Usulüne uygun ve yasal tahliye sınırları içerisinde yapılan kürtaj uygulamalarında yaklaşık olarak %5 hastada ortaya çıkar. Bu durum kendini ilk iki haftada aşırı kanama, ya da ikinci haftadan sonra devam eden kanama şeklinde belli eder.
 
Bicornuate uterus, bazen rahmin kalp şeklinde olması durumudur ve tıp literatüründe bicornuate uterus olarak adlandırılır. Görünümü nedeniyle "iki boynuzlu rahim" olarak da anılabilir. Bu durumda rahim, normalden farklı bir yapı gösterir ve bu durum düşük riskini artırabilir.

Düşük sonrasında rahimde parça kalması durumunda, potansiyel sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında aşırı kanama sonucu anemi, adet düzensizlikleri ve enfeksiyonlar bulunabilir. Enfeksiyon tedavi edilmezse tüplerde tıkanıklığa neden olabilir.

Rahmin arkaya dönük olması tıp literatüründe "retrovert uterus" olarak adlandırılır. Bu durumda rahim normal pozisyonundan farklı olup arkaya doğru eğilmiş bir şekilde bulunur.

Uterus, diğer adıyla rahim, kadın üreme sisteminde yer alan bir organ olup doğum yapmamış kadınlarda genellikle 5-6 cm, doğum yapmış kadınlarda ise 6-7 cm büyüklüğündedir.

Histeroskopi sonrasında cinsel ilişkiye girmek için genellikle bir süre beklemek önerilir. Tanısal veya ofis histeroskopilerde 1-2 gün beklemek yeterli olabilirken, operatif histeroskopilerde kanama ve enfeksiyon riski nedeniyle 7-10 gün beklemek faydalı olabilir.

Histeroskopi genellikle çok acılı bir işlem değildir. Ofis histeroskopi normal bir muayenehane ortamında gerçekleştirilebilen, rahat ve genellikle ağrısız bir işlemdir. Ancak nadir durumlarda enfeksiyon, kanama veya rahim delinmesi gibi riskler olabilir.

Histeroskopi sonrasında bir hafta kadar cinsel perhiz önerilebilir. Histeroskopiyle yapılan cerrahi müdahaleden sonra 30 gün içinde gebelik olabilir.

Düşük tehdidi durumunda genellikle ultrasonografik incelemede rahim içinde gebelik kesesi net olarak görülebilir. Ayrıca, gebeliğin başka belirtileri de izlenebilir.

Kürtaj sonrası "parça kalması" durumu nadir ancak görülebilen bir durumdur. Doğru şekilde yapılan bir kürtajın ardından %5 hastada ortaya çıkabilir ve genellikle aşırı kanama ya da uzun süren kanama gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
 
Geri
Üst