Bicimsel hukuk nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
225.065
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Biçimsel hukuk nedir?​

Örneğin, medeni hukuk ve ceza hukuku birer maddi hukuktur. Bunun yanında, maddi hukuk tarafından kişilere tanınan yetki ve hakların çekişmeli hallerde nasıl elde edileceğini, ödev ve borçların yerine getirilmesinin yöntem ve yollarını düzenleyen hukuka da “biçimsel hukuk” denir.

Altlama ne demek hukuk?​

Hukuken altlama hatası, norm seviyesinde gerçekleşen, cezalandırılabilirlik hatasının özel bir halidir. Dolayısıyla altlama hatası kastı engellemez. Ancak bu hataya düşen failin haksızlık bilincini yitirip yitirmediği ayrıca araştırılmalıdır.
Biçimsel kanun nedir?
Kanun — Biçimsel Kanun Bu anlamda TBMM’nin yasama usüllerine uygun olarak kabul ettiği her tür işlem kanundur. Maddi kanun ise, genel, nesnel ve kişilik dışı hukuk kurallarının bütünüdür. Örneğin bir ilçe kurulmasına ilişkin kanun biçimsel açıdan kanun olmasına rağmen maddi anlamda kanun değildir.

Biçimsel hukuk devleti nedir?​

Hukuk devleti, sınırları içerisinde kamu erkinin değişmezlik ve süreklilik temeline dayalı olarak değer ve hukuk düzenine bağlı olduğu bir devlet şeklidir. Mutlakiyetçi devletlerden farklı olarak devlet gücü, vatandaşları keyfi uygulamalardan korumak amacıyla yasalar yardımıyla tanımlanır (Şekli Hukuk Devleti kavramı).

Maddi hukuk nedir kısaca?​

Maddi Hukuk – Şekli Hukuk Doğrudan kişilerin hukuki durumunu, kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen, kişilerin sahip olduğu hakları ve yüklendiği borçları belirleyen kurallara maddi hukuk denilmektedir.
Maddi ve şekli anlamda kanun nedir?
Geniş anlamda maddi kanun: Kaynağı ne olursa olsun bütün hukuk kurallarına denir. Dar anlamda maddi kanun: Yasama organı tarafından, belli usüllere uyularak çıkartılan ve yürürlüğe girmesinden itibaren toplum için uyulması zorunlu olan genel, soyut ve sürekli kuralları ihtiva eden bir işlemdir. Kanunlar yazılıdır.
Bu anlayış ilk kez Almanya’da ortaya çıkmıştır ve feodal düzenden mutlakiyetçi yönetim anlayışına geçiş dönemidir.
1- Yargı, hukuka tabi olması gerekir. 2- Yürütme, hukuka bağlı olmalıdır Anayasaya bağlılığı olmalıdır. Yürütme ile bağı olan idare işlemleri ve eylemleri içerisinde anayasaya aykırı olan durumlardan kaçınılmalıdır. 3- Yasama, kanun yapma anlamına gelmese de kanun yapma yetkisi olan bir durumdur.
 
Geri
Üst