Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bibliyometrik analiz yontemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.572
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bibliyometrik analiz yöntemi nedir?​

Bibliyometri Nedir? Belirli bir alanda belirli bir dönemde ve belirli bir bölgede kişiler ya da kurumlar tarafından üretilmiş yayınların ve bu yayınlar arasındaki ilişkilerin sayısal olarak analizidir.

Bilimetri nedir?​

Bilimetri, literatür verilerinin temel istatistik, metin analitiği ve ağ modelleri aracılığıyla incelenmesini ve seçilen boyutlarda gözlemlenen örüntülerin sayısal ve görsel olarak ortaya çıkarılmasını kapsayan bütünsel bir yöntemdir.

Bibliyometrik analiz nedir vikipedi?​

Bibliyometrik analiz nedir vikipedi?
Bibliyometri terimi matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin kitaplar ve diğer iletişim ortamlarına uygulanması olarak tanımlanmaktadır (Pritchard 1969:348). Bibliyometrik araştırmalarda belgelerin ya da yayınların belirli özellikleri çözümlenerek bilimsel iletişime ilişkin çeşitli bulgular elde edilmektedir.

Kütüphanecilik alanında bibliyometri nedir?​

Bibliyometri, yayınların ya da belgelerin yazar, konu, yayın bilgisi, atıf yapılan kaynaklar, vb. gibi belirli özelliklerinin niceliksel olarak analizi ile ilgilenir. Elde edilen bibliyometrik verilere dayanarak çeşitli disiplinlerde bilimsel iletişim sürecinin nasıl gerçeklefltiği araştırılabilir.

Bibliyometrik analiz nitel mi nicel mi?​

Yayınlar ve yazarlara ilişkin birçok göstergenin ortaya konması açısından bibliyometrik analiz çalışmaları önemlidir (Al, 2008:265). Bibliyometrik analiz; doküman incelemesi olarak içerik analizi ve sayısal analiz açısından da nicel araştırma yöntemi olarak kabul edilebilir (Evren ve Kozak, 2014:67).

Bibliyometri terimi kim tarafından tanıtıldı?​

Bibliyometri terimi kim tarafından tanıtıldı?
Son zamanlarda yaygın olarak kullanılmakta olan bibliyometri terimi ilk kez Alan Pritchard tarafından 1969 yılında“Statistical Bibliography or Bibliometrics/İstatistiksel Bibliyografya mı Bibliyometri mi?” adlı makalesinde kullanılmıştır.

CiteSpace nedir?​

CiteSpace, bilimsel yayınların görselleştirmesinde ve eğilim ve modellerin analizinde kullanılabilen java tabanlı ücretsiz bir yazılımdır. Anahtar kelime, yazar, kurum, atıf gibi çeşitli verilerin analiz edilebildiği programda temel veri kaynağı olarak Web Of Science datası kullanılmaktadır.

Bibliyografik atıf nedir?​

Bibliyografik-Atıf Veri Tabanları Yazarın ve derginin verimliliğini grafiksel gösterim ile sunarlar. Genellikle literatür taraması yapmak amacı ile araştırmacılar ve bilim insanları tarafından kullanılır. Dünya çapında en önemli atıf veri tabanı WOS (Web of Science) ve Scopus’dur.

Bilim Haritalama nedir?​

Bilim Haritalama nedir?
Bilimsel haritalama veya bibliyometrik haritalama; disiplinlerin, alanların, uzmanlıkların, dokümanların ve yazarların birbirleri ile ilişkisini gösteren uzaysal bir temsili ifade etmektedir. Bilimsel haritalama yöntemi, veriden yararlı bilgi keşfetmek olarak ifade edilmektedir (Cobo vd., 2011).

Içerik analizi hangi amaçlarda kullanılır?​

Çok sayıda içeriği analiz etmek için kullanılan, sosyal bilimler araştırmalarının vazgeçilmez yöntemlerinden biri olan içerik analizi; çoğunlukla söz konusu içeriklerdeki temalar, örüntüler, kalıplar, sık geçen kelimeler gibi içeriğin önemli olduğu düşünülen parçalarını belirlemek ve analiz etmek için kullanılır.
 
Bibliyometrik analiz, belirli bir alanda, belirli bir dönemde ve belirli bir bölgede kişiler veya kurumlar tarafından üretilmiş yayınların ve bu yayınlar arasındaki ilişkilerin sayısal olarak analiz edilmesini ifade eder. Bu analizde genellikle yayınların yazarları, konuları, yayın bilgileri, atıf yapılan kaynaklar gibi belirli özellikleri incelenir ve veriler nicel olarak değerlendirilir.

Bibliyometri ise, literatür verilerinin temel istatistik, metin analitiği ve ağ modelleri aracılığıyla incelenmesini ve belirlenen boyutlarda gözlemlenen örüntülerin sayısal ve görsel olarak ortaya çıkarılmasını içeren bütünsel bir yöntemdir.

Bibliyometrik analiz genellikle bibliyometri terimiyle birlikte anılır ve belirli ölçütler ve metrikler çerçevesinde belgelere ve yayınlara yoğunlaşır. Bibliyometrik analiz çalışmaları, hem nitel (içerik analizi) hem de nicel (sayısal analiz) araştırma yöntemlerini kullanabilir. Bu yöntemler, doküman incelemesi olarak içerik analizine ve sayısal analize dayanır.

Bibliyometri terimi ilk kez Alan Pritchard tarafından 1969 yılında “Statistical Bibliography or Bibliometrics/İstatistiksel Bibliyografya mı Bibliyometri mi?” adlı makalesinde kullanılmıştır. Günümüzde bibliyometri, bilimsel iletişimin çeşitli yönlerini ve gelişimini anlamak için önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir.

Bilimsel haritalama veya bibliyometrik haritalama ise, disiplinlerin, alanların, uzmanlıkların, dokümanların ve yazarların birbirleri ile ilişkisini gösteren uzaysal bir temsili ifade eder. Bu yöntem, veriden yararlı bilgi keşfetmek amacıyla kullanılır ve bilim dünyasındaki ilişkilerin görsel olarak temsil edilmesine yardımcı olur.

Içerik analizi ise, sosyal bilimler araştırmalarında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, içeriğin önemli olduğu düşünülen parçalarını belirlemek ve analiz etmek için kullanılır. Söz konusu içeriklerdeki temalar, örüntüler, kalıplar, sık geçen kelimeler gibi unsurlar incelenir ve veriler detaylı bir şekilde analiz edilir.
 
Geri
Üst