- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Biberiye hangi bitkidir?
Biberiye tarih boyunca yaygın olarak kullanılmış lezzetli bir baharat ve şifalı bir bitkidir. Ballıbabagiller familyasına (Rosmarinus officinalis) ait olan bu Akdeniz bölgesi bitkisinin boyu 2 metreyi bulabilir. Hoş kokulu, mavi ve eflatun çiçekleri olan biberiyenin yaprakları ve çiçeklerinden esans elde edilir.Biberiye baharatı nedir?
Latince ismi Salvia Rosmarinus olan biberiye bitkisi, güzel kokulu ve yaprak dökmeyen minik iğne yapraklı bir çam ağacını andırır. Beyaz, pembe ya da mor çiçekler açan bu aromatik kokulu bitki, taze ya da kurutulmuş olarak yemeklerde baharat şeklinde kullanılır.Taze biberiye limonataya katılarak tüketilebilir. Biberiye kurusu baharat olarak kullanıldığında da bir çok yemeğe yakışır. Tavuk yemeklerine sos hazırlarken kuru biberiye; adaçayı, mercanköşk, kekik, karabiber ile uyumlu bir tat yakalar. Patates püresi de kurutulmuş biberiye ile çok uyumlu bir lezzettir.
Biberiye türleri nelerdir?
Ada ÇayıRosmarinusBiberiye/Cins
Biberiye neye iyi gelir?
BİBERİYENİN FAYDALARI – Kas spazmI ve ağrı giderici özelliğiyle biliniyor. – Kalp sağlığını koruyor. – Sinir fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı oluyor. Özellikle ataksi, bunama, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılıyor.
Biberiye türkiyede nerede yetişir?
Biberiye özellikle Mersin ve Adana yörelerinde doğal yayılış gösterir. Biberiyenin doğal yayılışı, Çiftlik Köyü/ Mersin’den başlayıp Adana merkezli yarım ay çizerek Çamtepe/Yumurtalık’ta son bulmaktadır.Kurutulmuş biberiye nerelerde kullanılır?
Biberiye baharat olarak yemeklerde ve bitki çaylarında çokça kullanılır. Özellikle et ve balık yemeklerine çok ama çok yakışır. Tavuk yemeklerinde de enfes bir aroma verir. Domates sosları ve çorbalarda da biberiye kullanarak nefis sonuçlar almak mümkündür.Bir çaydanlığın içerisine bir bardak su ekleyin ve kaynatın. Ardından kaynayan suyun içerisine 1 tutam kurutulmuş biberiye yaprağı ilave edin. Çaydanlığın kapağını kapatın ve 10 dakika daha kısık ateşte demlenmesini bekleyin. Hazırladığınız karşımı süzün ve yemeklerden bir saat sonra tüketin.