AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beynimizdeki Denge: Sağ ve Sol Beyin

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, beynimiz sağ ve sol olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.

Sağ beyin daha çok bizim bütüne yönelik algımızdır. Hayal gücümüz, yaratıcılığımız buradan beslenir; ilham buradan gelir. Yeryüzündeki sanat anlayışının çıkış noktasıdır sağ beyin. İlahidir; ruhsallığımızı hissettiğimiz, kainatla temasta olduğumuz boyuttur.

Sağ beyni gelişmiş şahısların olaylara bütünsel bir bakış açısı vardır; ayrıntılardan çok bütünle ilgilenirler ve ona nazaran bir değerlendirmede bulunurlar. Estetik zeka bu şahıslarda gelişmiştir. Bu açıdan sanata yatkınlık kelam hususudur.

Sol beyin ise analitik yanımızdır. Durumlarda ayrıntılara odaklanır. Hepsinin farklı başka üzerinde durur, detayda derinleşir. Konuşma merkezimiz bu yarım kürededir.

Sol beyni gelişmiş bireyler dikkat ve planlama gerektiren işlere yatkındırlar ve başarılı olurlar. Kendilerini sözel olarak söz etmede başarılıdırlar.

Ömrün her alanında sağ beyinle hareket etmek bireye dağınıklık ve özensizlik formunda yansıyabilir. Yaşama çok fazla sol beyinle yaklaşmak ise sıkıcı ve yavaşlatıcı olabilir. Ayrıyeten çok sol beyinli şahıslar her ayrıntıya hakim olmak istediklerinden çok denetimci bir kişiliğe bürünebilirler.

Ülkü olan, kişinin duruma ve bağlama nazaran hangi yanını kullanacağını seçmesi ve iki beynin birbiriyle irtibatını sağlamasıdır. Beyinde, iki yarım küre ortasında bilgi alışverişini sağlayan Corpus Callosum denilen kısım sayesinde bu irtibat gerçekleşir.

Bu şu demektir; bir işle ilgili tahlil ve yaratım gerektiren durumlarda sağ beyin; planlama, düzenleme ve karar noktasında sol beyin devrede olmalıdır. Yeni bakış açısına muhtaçlık duyduğumuz bir durumda sorgulayıcı sol beynin devrede olması bizim bütünden çekeceğimiz ilhama pürüz olur. Planlama ve karar noktasında da sağ beynin devrede olması gerçekçi olmamızı engelleyebilir ya da dağılmamıza sebep olabilir.

Tahminen bir örnekle daha güzel anlaşılabilir; şu an ben bu yazıyı yazarken bilgiler ve cümleler aklıma geldiği üzere, hiçbir kusur ve yanlış aramadan, noktalama işaretine, yazım kurallarına dikkat etmeden kağıda aktarıyorum. Büsbütün ilhamın ve yaratımın ellerine bırakıyorum. Devrede olan sağ beyin.

Biraz sonra bu akma sürecini tamamladıktan sonra noktalama, imla kuralları, cümle düşüklükleri denetimi, vb…açısından sol beyni devreye sokmam gerekiyor ki, yazı okunabilir ve anlaşılabilir olsun. Şayet sol beynin yargılayıcılığını yaratım esnasında kullansam ilhamın çekip gideceğini varsayım edersiniz.

Hayat içerisinde yaptığımız bütün işlere bu modeli uyarlayabiliriz.

Sağ ve sol beyin sinerjisini yaşadığımız bir yaşama…

Sevgiyle…

Kendinizde hangi beyin yarım küresinin daha gelişmiş olduğunu tespit etmek için aşağıdaki küçük testi uygulayabilirsiniz;

1-Okuldayken hangi dersleri daha çok severdiniz?

a)Türkçe, fotoğraf, toplumsal vb

b)Fenle ilgili olanlar

2-Hangi tip sporları yapmaktan hoşlanırsınız?

a)Tek başına yapılan sporları

b)Takım sporlarını

3-Gördüğünüz düşleri hangi sıklıkta hatırlarsınız?

a)Çoğunlukla hatırlarım

b)Ender olarak hatırlarım

4-Ellerinizi ve mimiklerinizi konuşurken ne sıklıkta kullanırsınız?

a)Çok kullanırım

b)Çok az kullanırım

5-İki elinizin parmaklarını birbirine geçirerek kapatın. Hangi elinizin baş parmağı üstte kalıyor?

a)Sağ

b)Sol

6-Şu an saatin kaç olduğunu varsayım edin.. Artık saate bakın.. Yanılma hisseniz ne kadar?

a)On dakikadan fazla

b)On dakikadan az

7-Aşağıdakilerden hangisini daha kolay hatırlarsınız?

a)İnsanların yüzlerini

b)İnsanların isimlerini

8-İki gözünü açık tutarak elinizdeki kalemi bir cam kenarı yahut kapı kenarı ile hizalayın. Evvel sol gözünüzü, sonra sağ gözünüzü kapatın. Hangi gözünüzü kapatınca kalem daha az oynuyor?

a)Sağ gözümü kapatınca

b)Sol gözümü kapatınca

‘A’ KARŞILIĞI FAZLA İSE SAĞ; ‘B’ KARŞILIĞI FAZLA İSE SOL BEYNİNİZ BASKIN OLAN YANINIZ DEMEKTİR.
 
Geri
Üst