AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beyinden gelen sesler ne anlama gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Beyinden gelen sesler ne anlama gelir?​

Kafa içinde ses duymak; şizofreni gibi akıl hastalıklarında, uyuşturucu madde kullanımının zehirlenme ve yoksunluk döneminde, çocukluk çağında yaşanan zorluklara bağlı oluşan disosiyatif kimlik bozukluğunda görülebilir. Bazen de uykuya dalarken veya uyanırken olabilir ki bu durum tamamen normal olarak kabul edilir.

Beyinde sesler duymak nedir?​

Kafa içinde ki bu seslere genel olarak tinnitus denilir ve çok yaygındır. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Çok kalın veya çok ince olabilir, tek kulağınızda veya her iki kulağınızda da duyabilirsiniz. Zil sesi sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir.
Iç sesle konuşmak normal mi?
Kişiler uykuya dalarken, veya uyanırken herhangi bir iç ses duyması tamamen normal kabul edilir. Kafanın içinde uğultu ve çınlama gibi sesler duyabiliriz, bunlar kulak, burun, boğaz veya nörolojik rahatsızlıklar içerir.
Olmayan sesleri duymak nedir?
Halüsinasyonlar: Gerçekte olmayan şeyleri görmek, sesler duymak, garip kokular duymak, ağızda “tuhaf” tat hissi ve bedenine dokunan olmasa da temas hissi gibi “gerçek dışı duyumlar” algılanır. Şizofreni hastalarında en yaygın olanı sesler (işitsel halüsinasyon) duymaktır.

Içinden gelen ses nedir?​

Geleneksel açıklamalara göre içimizdeki ses, vicdanımızın sesidir. Hatta bazen filmlerde insanın iç sesi ile girdiği diyaloglar, melekler ve şeytanlarla tasvir edilir. Kuşkusuz bu yorumların da gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Psikolojide içimizden yükselen bu sese “iç ses” ya da “iç monolog” denir.

Sesler duymak neyin belirtisi?​

Halüsinasyonlar: Gerçekte olmayan şeyleri görmek, sesler duymak, garip kokular duymak, ağızda “tuhaf” tat hissi ve bedenine dokunan olmasa da temas hissi gibi gerçek dışı şeyler algılanır. Şizofreni hastalarında en yaygın olanı sesler duymaktır.
Neden içimizden konuşuruz?
Doğal sonuç deşarjı beyin tarafından geliştirilen bir tür tahmini sinyal. Bu sinyal, örneğin “bazı insanlar neden bizi gıdıklıyabiliyor da kendi kendimizi gıdıklayamıyoruz”u açıklamamıza yardımcı oluyor. Bu sinyal kendi hareketimizi tahmin ediyor ve gıdıklanma duyumuzu etkili bir şekilde iptal ediyor.
Kendi iç sesimizi nasıl duyarız?
İnsan beyni belirli işlevlere sahip birkaç bölümden oluşur ve konuşmamızı sağlayan bölüme de Broca Alanı deniyor.Araştırmalarda yüksek sesle konuşurken aktif olan bu alan içimizden konuştuğumuz zaman da aktif oluyor hatta yüksek sesle konuşurken kullandığımız gırtlağımız da içimizden konuştuğumuzda aktif oluyor.

Neden olmayan sesler duyuyorum?​

Ses Halüsinasyonu nedir?​

İşitsel halüsinasyon, kişinin zihninde var olmayan sesleri duymasıdır. Bu sesler genellikle hasta için oldukça rahatsız edicidir ve halüsinasyon tipleri arasında en sık görülen türdür.
Içimizden neden konuşuruz?
Iç ses diye bir şey var mı?
Sadece tonunu ve frekansını değiştirebilirsiniz ve bunu “sesin değişmesi gibi” algılayabilirsiniz; ama ses şiddeti değişmemektedir. Popülasyonun çoğunda bu özellik var ve bu insanlar, “normal” olanın bu olduğunu düşünüyorlar. Bu öylesine yaygın ki, sağır insanlarda bile iç monolog olduğu biliniyor.

Şizofrenler ne gibi sesler duyar?​

Şizofreni hastalarında en sık karşılaşılan varsanılar; ses duyma (işitsel) şekildedir. Bu sesler; zil sesi, rüzgar uğultusu, yaprak hışırtısı gibi basit sesler olabileceği gibi, kişiye emir veren, davranışlarını eleştiren, cümleler kuran organize sesler de olabilir.

Insan neden garip sesler duyar?​

Hezeyan ve halüsinasyonların görüldüğü bir depresyon türüdür bu. Halüsinasyon olmayan şeyleri algılamak, yani nesnesiz algıdır (kulağa ses gelmesi, hayal görmek gibi). Hezeyan ise mantıklı tartışma ile düzeltilemeyen yanlış inanç demektir. Bunlar daha çok şizofrenide olur, ama psikotik depresyonda da görülür.
Patlayan kafa sendromu nedir?
Patlayan kafa sendromu bir çeşit parasomnia yani uyku sırasında kontrolsüz davranma hali olarak biliniyor. Bu sorunu yaşayan kişiler genellikle tam uykuya dalmak üzereyken ya da uyanmadan hemen önce inanılmaz derecede yüksek sesler duyduklarından şikayet ediyor.
Iç ses neden konuşur?
İç Ses, Dış Sesin İçselleştirilmesidir! Ona göre dış ses ve iç ses aynı organların aktive edilmesi ile oluşur. Kasların hareketini ölçen elektromiyografi tekniği ile yapılan incelemelerde iç ses konuştuğu zaman gırtlağımızın aktive olduğu tespit edilmiştir.

Patlayan kafa sendromu tedavisi var mı?​

Patlayan kafa sendromu için standart bir tedavi prosedürü yoktur. Hastalığı stres veya kaygının tetiklediği düşünülüyorsa tedavide psikolojik danışmanlık veya psikoterapi önerilebilir. Eğer eşlik eden uyku apnesi gibi başka bir tıbbi sorun varsa tedavisi yapılır.
 
Geri
Üst