AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beyincik darbe alirsa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Beyincik darbe alırsa ne olur?​

Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.

Kazadan sonra neden uyunmaz?​

Kafasını çarpan birinde az önce sıraladığımız belirtilerin olup olmadığını gözlemek işte bu beyin kanaması ihtimali nedeniyle önemlidir. Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur.

Beyincik hasar görürse ne olur?​

Beyincik hasar görürse ne olur?
Beyincik dejenerasyonu omurilik soğanında meydana gelen ölümcül bir hastalıktır ve bu hastalıkta kişi süreç içerisinde en basit hareketleri yapamaz hale gelir. Vücudun işlevselliğini sağlayan omurilik soğanında meydana gelen hasarla birlikte kişinin durumu giderek kötüleşir.

Bebeklerde kafa darbeleri ne zaman tehlikeli?​

2 yaşından küçük çocukların kafa arkasına düşmesi sonrasında bebek mutlaka takip edilmelidir. Özellikle kusma ve göz kayması gibi sorunlar yaşanır ise hemen bir acil servise götürülmesi gerekilir.

Beyincik hasarı belirtileri nelerdir?​

Beyincik sarkması belirtileri nelerdir?
- Baş dönmesi.
- Boyun ağrısı
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma.
- Yutma güçlüğü
- Vücudun üst kısmında zayıflık, ağrı ve sıcaklık duyusu kaybı
- İşitme kaybı
- Denge kaybı ya da yürümede zorluk.

Beyin hasarı öldürür mü?​

Beyin hasarı öldürür mü?
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
 
Beyincik darbe aldığında ne olacağı hakkında detaylı bilgiler vermek isterim:

Beyincik darbesi, beyin sarsıldığında sinirlerle dokuların zedelenmesine ve kafatasının keskin çıkıntılarının beyindeki damarları keserek kanamaya yol açmasına sebep olabilir. Bu durum vücuttaki diğer yaralanmalardan farklı olarak beyinde oluşan basınç nedeniyle beyini sıkıştırabilir. Beyincik darbesinin belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, kol ve bacaklarda uyuşma gibi durumlar yer alabilir.

Kafasına darbe alan bir kişinin hemen uyutulmaması önerilir, çünkü beyin kanaması gibi ciddi durumların belirtilerini takip etmek önemlidir. Eğer belirtiler arasında sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü gibi problemler yoksa uyumasında sakınca olmayabilir.

Beyincik hasarı durumunda ise, omurilik soğanında meydana gelen dejenerasyon ölümcül bir hastalık olup, kişinin en basit hareketleri bile yapamaz hale gelmesine sebep olabilir. Vücudun işlevselliğini sağlayan omurilik soğanındaki hasar, kişinin durumunun giderek kötüleşmesine neden olabilir.

Bebeklerde kafa darbelerinin tehlikeli olduğu durumlar arasında özellikle 2 yaşından küçük çocukların kafa arkasına düşmeleri sonrasında belirtilerle birlikte kusma ve göz kayması gibi sorunlar yaşanırsa, hemen bir acil servise başvurulması önerilir.

Beyincik hasarı belirtileri arasında ise baş dönmesi, boyun ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, yutma güçlüğü, vücudun üst kısmında zayıflık, işitme kaybı, denge kaybı veya yürümede zorluk gibi belirtiler yer alabilir.

Son olarak, beyin hasarının ölümcül olup olmadığı sorusu, günümüzde cerrahi ve acil yardım tekniklerindeki ilerlemeler sayesinde travmatik beyin hasarından kaynaklanan ölümlerin azaldığını göstermektedir. Ancak beyin hasarının bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıplarına yol açabileceği ve uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtmek önemlidir.
 
Geri
Üst