AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beyin sarsintisi geciren bir bireyde hangi belirti ve bulgular gorulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Beyin sarsıntısı geçiren bir bireyde hangi belirti ve bulgular görülür?​

Beyin sarsıntısında baş ağrısı, birkaç saniye veya dakikalık bilinç kaybı, yaralanma sürecinde yaşananları hatırlamama, işitme, görme, tat ve koku duyularında değişiklikler, dikkat eksikliği, kafa karışıklığı, duygusal dalgalanmalar, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Beyin sarsıntısı genelde iyileşir.
Beyin sallanması neden olur?
Beyin sarsıntısı kafaya rastgelen bir darbe sonucu beyinde oluşan geçici bir işlev kaybıdır. Çarpışma sırasındaki ivmeler (g-kuvvetleri) beyine (özellikle orta beyin ve ara beyin) döndürme kuvvetleri uygularlar. Beyin sarsıntısı genellikle spor ortamlarında, ya da kazalar sonucu meydana gelir.
Beyin sarsıntısı ne zaman belli olur?
Çoğu zaman kafanın çarpıldığı kazalar beyin sarsıntısına neden olur. Tipik belirtiler baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk ve hafıza kaybıdır. Semptomlar belirginleşirse ambulans aranmalıdır. Belirtiler kazadan hemen sonra veya en geç 48 saat sonra ortaya çıkar.

Beyinde hasar olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

1. Beyin hasarı nedir?
Beyin sarsıntısı kendiliğinden geçer mi?
Beyin sarsıntısından sonra, hem fiziksel hem de zihinsel olarak 1 ila 2 gün dinlenme önemlidir. Beyin sarsıntısı genellikle kalıcı bir hasar olmadan geçer.
Sürekli sallanma hissi neden olur?
Vertigo; etrafınızdakilerin ya da kendinizin döndüğünü hissetmenize neden olan, bulantı ve denge kaybının eşlik ettiği bir yanılsama durumudur. Boşlukta dönüyor, devriliyor, sallanıyor ya da düşüyormuş gibi hissedebilirsiniz.
ORTA ŞİDDETTE TRAVMATİK BEYİN HASARI Genellikle kısa süreli bilinç kaybı, oryantasyon bozukluğu ve kusma. Hafif kafa travmalarında travmadan 30 dk ve sonrasında bakılan GKS skoru 13-15 arasıdır, orta şiddette kafa travmalarında genellikle GKS 9-12 arasındadır ve ciddi hasarlarda GKS 8 ve altındadır [4].
Kafaya top çarparsa ne olur?
Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.
 
Geri
Üst