Beyin plastisite ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
223.141
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Beyin plastisite ne demek?​

Beyin plastisitesi, beyin dokusunun dış etkenler altında uğradığı yapısal ve işlevsel değişiklikleri ifade eder. Öğrenme, bellek gibi fizyolojik süreçlerde, ayrıca patolojik durumda hasarlanan dokunun tamirinde ve bozulan işlevlerin yeniden kazanılmasında yararlanılan bir mekanizmadır.

Plastisite nedir örnek?​

Plastisite; beynin çevre ile olan etkileşiminin ve öğrenme deneyiminin sonucunda, değişme ve yeniden yapılanma kapasitesine sahip olması demektir. Çocukluk, gençlik ve genç yetişkinlik yılları beynin geliştiği, yetişkinlik ve yaşlılık yıllarının ise beyin gelişiminin yavaşladığı yıllar olarak bilinmekteydi.
Sinaptogenez ne demek?
Sinaptogenez adını verdiğimiz bir süreçle, varolan nöronlar arasında yeni bağlantılar kurulur. Bu bağlantılar bir nöronun aksonunun başka bir nöronun dendriti üzerindeki “dendritik spine” denilen çıkıntı bölgeleriyle temas kurmasıyla oluşur.

Göz beyni etkiler mi?​

Beyin bütün duyu organlarının kontrol merkezi olduğu için ondan meydana gelen bir sıkıntı göz gibi diğer duyu organlarını da etkileyebilmektedir. Bu sebeple görme bozukluğu bir göz hastalığından dolayı olabilmekle birlikte beyin de meydana gelen beyin tümörü gibi bir hastalıktan dolayı da oluşmuş olabilir.

Beyin nasıl görür?​

Göz, beynin dışarıdan doğrudan görülebilen tek parçasıdır. Göz taramasının bir parçası olarak, bir optisyen, oftalmoskop kullanarak ve gözünüze parlak bir ışık tuttuğunda; gözün en iç tabakası olan retina ve retinadan beyne (optik sinir boyunca) görsel mesajlar taşıyan sinirler gözün arkasında görülür.
Beyin Plastisitesi neden olur?
Davranışlar, çevresel uyaranlar, düşünceler, meditasyon ve duygular aktiviteye bağlı plastisite yoluyla beyinde değişimlere neden olabilir; bunun sağlıklı gelişim, öğrenme, hafıza ve beyin hasarının onarılması üzerinde önemli etkileri vardır.
İnme ve beyin hasarı hastaları duyu ve hareket anlamında ne kadar çok uyarı alırsa iyileşme şansı ve derecesi de o kadar iyi olacaktır. Bu tip uyarılara örnek olarak egzersizler, robotik rehabilitasyon, sanal gerçeklik, zihinsel alıştırmalar, transkraniyel uyarım, müzik terapisi sayılabilir.
plastisite; bir bireye, genetik yatkinliginin ve yasinin sundugu “potansiyelini”, yani buna yetenek de diyebiliriz, zorlayip sonuna kadar kullanarak bireyin o potansiyelinin gelismesine ve cevre sartlarina gore duzenlenmesine olanak taniyan fizyolojik bir surectir.
 
Geri
Üst