- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Beyin AVM si nedir?
Arteriovenöz Malformasyon veya AVM, beyin veya omurilikte anormal kan damarı kümesidir.Normal kan damarı vücuda oksijen ve diğer besin maddelerini taşırken AVM damarları besin maddeleri olmayan kan taşır. Araştırmacıların çoğu AVM’lerin hemen hepsinin konjenital olduğuna veya doğumdan itibaren var olduğuna inanırlar.Beyinde yumak ne demek?
Bu yumağa, yani nidus’a, kan taşıyan bir veya birden fazla besleyici atardamar olabilir. Arteriovenöz malformasyon (AVM), beyin damarlarının doğuştan hatalı ve anormal gelişimi sonucu ortaya çıkan damar yumağıdır. Bir AVM, şu bileşenlerden oluşur: Besleyici Damar: AVM içine kan götüren beyin atardamarı
Beyin Kavernomu nedir?
Kavernom ya da kavernöz malformasyon beyinin damarsal bir anomalisidir. Bu hastalıkta görüntüsü böğürtlene benzeyen anormal ve şişkinleşmiş damarlar bulunur. Kavernomlar da diğer damarsal anomaliler gibi kanama yapabilir.
Kavernom nedir belirtileri?
Yırtılmış kavernomlar geçmiş baş ağrılarından farklı ani şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ışığa duyarlılık, bayılma veya bilinç kaybı, nöbet vb. belirtilerle kendisini gösterir. MRI taramaları, kavernomun varlığını belirlemek için mevcut en güvenilir tanı aracıdır.Bir beyin AVM’si, bir beyin atardamarıdır?
Bir beyin AVM’si, çok fazla sayıda ve anormal yapıdaki damarın bir yumak şeklinde bir araya toplanması sonucunda oluşur. Bu yumağa, yani nidus’a, kan taşıyan bir veya birden fazla besleyici atardamar olabilir. Besleyici damarlar ve yumak (nidus) içindeki kan akımı, normal bir beyin atardamarından çok daha fazla miktarda ve hızlıdır.
Beyin AVM’lerin belirti ve şikayetleri nedir?
Beyin AVM’lerin belirti ve şikayetleri nedir? Beyin damar yumakları, hastaların %20-25’inde hiçbir şikayet oluşturmaz. Bu kişiler, hayatları boyunca AVM hastası olduklarını bilmezler veya başka bir nedenle yapılan beyin MRG veya tomografi tetkiki sonucunda tesadüfen teşhis edilir.
Peki, beyin AVM’si olan hastalar nelerdir?
Günümüzde, beyin AVM’si olan hastalar, endovasküler tedavi (kapalı cerrahi), açık cerrahi ve radio-cerrahi (Gamma knife) veya bunların kombinasyonu ile tedavi edilmektedir. Hastaların büyük kısmı, bu tedavi yöntemlerinde ikisinin kombinasyonu (endovasküler sonrası açık cerrahi veya radio-cerrahi) gerektirir.Hangi AVM’de hastanın tedavi planlaması yapılır?
Beyninde AVM tespit edilen bir hastanın tedavi planlaması tamamen o kişiye özel faktörler (hastanın yaşı, kanama öyküsü, AVM’nin oluşturduğu şikayetler, AVM’nin büyüklüğü, AVM’nin yeri, AVM’nin anjiografik bulguları) göz önüne alınarak yapılır.