AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beyaz ve Kahverengi Yumurta Arasındaki Fark Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Yumurta, kaliteli protein kaynağı olan mükemmel bir yiyecektir Peki, bakkaldan veya marketten yumurta alırken kabuğunun rengi sizin için önemli mi, bu konuda bir tercihiniz var mı?

Sizce kabuk renkleri farklı olan yumurtaların içleri de besin değeri olarak farklı olabilir mi? Tavukların niçin bazılarının yumurtaları beyaz da bazılarının açık kahverengi? İşte aslında alırken çok dikkat etmediğimiz beyaz ve kahverengi yumurta arasındaki farklar

Bu konuda iki zıt ama ikisi de yanlış olan görüş var Kabuktaki beyaz rengin, yumurtanın ideal oluşumunu tamamladığını gösterdiğini, bunun dışında bir renk değişiminin kalitede düşüş anlamına geldiğini iddia edenlerin yanı sıra kabuğun rengi ne kadar koyu ise besin açısından da o kadar değerli olduğunu ileri sürenler de var Genellikle Avrupa ülkelerinde kahverengi yumurtalar makbul sayılırken ABD'de durum tam tersidir

TAVUĞUN YEDİĞİ YEM ÖNEMLİ

Oysa her iki görüş de yanlıştır Besin değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da içi aynı değerdedir Her iki yumurtada da aynı miktarda protein, mineral ve vitaminler (C vitamini hariç) vardır Tabii tavuğun yediği yemin kalitesi de belirli farklar yaratabilir

Yumurtanın içi değil de kabuğunun rengi ile haklı olarak ilgilenenler sadece onları paketleyenler ve satanlardır, çünkü bir pakette hep aynı rengin olması müşteri tarafından tercih edilmektedir

DÜŞMANLARA KARŞI KAMUFLAJ

Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu renkte hatta gölgeli ve çizgili şekilde yumurtalamalarının ana nedeni, bu yumurtaları yemek isteyen düşmanlarına karşı kamuflaj yaparak neslin devamını sağlamaktır

ASYA VE AKDENİZ KÖKENLİ TAVUKLARIN FARKI

Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, atalarının yaşadığı yerlere bağlayanlar da var Bu görüşe göre Asya kökenli tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz olur

Daha çok kabul gören bir diğer görüşe göre ise beyaz kabuklu yumurtalar beyaz ibikli ve kulak memesi beyaz olan tavuklar tarafından yumurtalanıyormuş İbik ve kulak memesi kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları yumurtlar

Omlet

Kabuğu hangi renk olursa olsun işte size yumurta ile ilgili bazı faydalı bilgiler;

Yumurtayı haşlayıp haşlamadığınızı unuttunuz Masanın üstünde fırıldak gibi döndürün Eğer hemen duruyorsa taze yani pişmemiş, biraz daha uzun süre dönmeye devam ediyorsa içi katı yani haşlanmış demektir

Yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun, taze ise suda batacak, bayat ise yüzecektir

Yumurtada hemen hemen hayati tüm vitaminler vardır Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı sarıdır

Akı ve sarısı karıştırılarak, omlet gibi pişirilen yumurtalarda, aktaki bazı maddeler sarıdaki vitaminlerin bir kısmının etkilerini yok ederler

Kalori açısından et ve süt ile mukayese edildiğinde, 55 gramlık bir yumurta, 40 gram yağlı sığır etine veya 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir
 
Geri
Üst