- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Betonda korozyon nasıl önlenir?
Betonarme yapılarda beton ilk döküldüğünde, donatıyı sararak paslanmaya karşı koruyucu bir kılıf görevi görür. Beton içindeki yüksek alkali ortamı, donatı çeliğine sıkıca yapışır ve bir film oluşturarak korozyonun önüne geçecek bir kaplama oluşturur.Beton yapı çeliğini nasıl korur?
Betonun yapısının homojen olması, geçirimliğinin az olması ve beton mukavemetinin yüksek olması çeliği korozyondan korur. Homojen betonun boşlukları az olur ve sağlam bir yapısı olur. Ayrıca geçirimlilik için beton üzerindeki kaplama malzemelerinin önemli rolü vardır.Betona içine neden demir konur?
Betona içine neden demir konur?betonarme yapılarda betonun döküleceği kiriş, kolon ve temellere mukavemeti arttırma gayesiyle döşenen demir türü. yapı olarak çelik olmasına rağmen türk çelik piyasasında düşük karbonlu çeliklere halk arasında demir adı verilmesinden dolayı söz konusu çeliğin adlandırılış şeklidir.
Betonda korozyon nasıl oluşur?
Betonarme yapıda kullanılan betonda bölgesel ya da bütünüyle havadaki karbondioksit nedeniyle bir karbonatlaşma görülürse betonun alkalisi düşer. Betonarme içerisindeki donatı üzerinde oluşan pasif oksit filmi, betonun alkalisinin düşmesi sebebiyle bozulur ve donatı korozyona uğrar.Beton korozyona uğrar mı?
Betonun çeliğe yapışma özelliği nedir?
Betonun çeliğe yapışma özelliği nedir?Betonla çelik çubuk arasında kenetlenmeyi sağlayan kayma gerilmelerine aderans adı verilmektedir. Aderans, betonarmenin varlığını borçlu olduğu en önemli özeliğidir. Betonarme elemanların en önemli özelliği beton ve çeliğin beraber çalışacak, yani yük taşıyacak şekilde bir araya gelmesidir.
a- Betonarme Demirin Paslanma İşlemi: Beton içindeki demir, sulu çözeltiler içindeki metallere benzer biçimde paslanmaya uğrar. Beton değeri yüksek olduğu için beton içinde katotta hidrojen çıkışı olmaz. Katot tepkimesi ancak oksijen indirgemesi biçiminde yürüyebilir.
İnşaat Demiri, Betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çeliğe inşaat demiri denir. Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır.