Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Betonarme istinat duvari hangi sartlarda yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Betonarme istinat duvarı hangi şartlarda yapılır?​

en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır. Bu tip duvarların yalnız görünen yüzleri düzgün olarak işlenir. kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.

İstinat duvarı kaç cm?​

Yekpare betonarme istinat duvarı incedir. Demirli betondan kalıplanır ve minimum 20 cm. kalınlıktadır. Rutubetten korunmak için toprağa gelen yüzü yalıtılır.
Yığma istinat duvarı alt ve üstünden hatıl ile bağlanmalı. Meyilli ve kayalık arazide duvar kademeler halinde yapılmalı. Zeminde bulunan ya da istinat duvarı arkasında birikebilecek suyun, duvarı itmemesi veya yıkmaması için duvarda barbakan denilen delikle bırakılmalıdır.
Konsol duvar nedir?
Betonarme konsol duvarlar isminden de anlaşılacağı gibi betonarme olarak inşa edilir. Genel olarak yatay bir temel (topuk) ve düşey bir duvardan (burun) oluşur. Yatay kısıma topuk adı verilir ve duvarın stabil kalmasını bu kısım sağlar. Betonarme konsol duvarlar 10m yüksekliğe kadar ekonomiktir.
Istinat duvarı ne amaçla yapılır?
Sıklıkla derin kazılarda ve şevlerin stabilitesini tahkik etmek için inşa edilir. Kırma taş, beton ve betonarme olarak inşa edilebilir. İstinat duvarları, sonradan yapılan dolgunun veya arkasındaki zeminin kaymasını ve aşınmasını önler.

İstinat duvarında hangi Tahkikler yapılır?​

İstinat duvarı hesabında, duvar etkiyen kuvvetler belirlendikten sonra devrilme tahkiki, kayma tahkiki, zemin emniyet gerilmesi tahkiki ve toptan göçme tahkikleri yapılmalıdır.

Taş istinat duvarı nedir?​

Ağırlık(Masif) Taş İstinat Duvarları Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
İstinat duvarları neden çöker? İstinat duvarlarının çökme nedenlerinin başında duvarın arkasındaki drenajın yetersizliği, ikinci sırada temelinin eksik yapılması, ardından da istinat perdesinin yeterli olmaması ve hatalı üretim gibi sebepler gelmektedir.
Istinat duvarında hangi Tahkikler yapılır?
Istinat duvarı nedir tanım?
İstinat duvarı, arkasında kalan zemin hacmini tutmak amacıyla yapılan bir tutma yapısıdır. Sıklıkla derin kazılarda ve şevlerin stabilitesini tahkik etmek için inşa edilir. Kırma taş, beton ve betonarme olarak inşa edilebilir.

Istinat duvarı tipleri nelerdir?​

İstinat Duvarı Çeşitleri;

Ağırlık istinat duvarı nedir?​

Ağırlık istinat duvarları çimento harçlı veya harçsız taş duvar örgü, beton, briket ve tuğla gibi malzemelerden yapılır. Bu şekilde yapılan duvarlar topraktan gelecek yanal itki basıncını kendi ağırlıkları ile dengelemeye çalışırlar. Bu tür duvarların kendi ağırlık ve kalınlıkları stabilitesini sağlamaktadır.
 
Geri
Üst