AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beton catlaklari neden olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Beton çatlakları neden oluşur?​

Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.

Beton yarıkları nasıl kapatılır?​

1- Epoksi enjeksiyon yöntemi 0.2-0.3 mm genişliğindeki çatlakların onarımı için uygundur. Düşük viskositeli epoksi reçinesi sürekli bir düşük basınç altında içirilmektedir. Bu yöntemle betondaki ince ve kılcal eğilme çatlakları kapatılmakta ve çatlak yüzeyinden çekme kuvveti aktarımı gerçekleştirmektedir.
Yükleme çatlakları nerelerde görülür?​
Bu çatlaklar, yeni dökülmüş, pas payı bırakılmamış, kürü uygulanmamış, gereğinden fazla su ile karılmış betonlarda, boşluklu betonarme elemanlarda, donatının fazla olduğu bölgelerde ve betonun uygun yerleştirilmediği durumlarda, üst yüzeye yakın donatıların hemen üzerinde oluşurlar.

Betona neden su katılmaz?​

Betona neden su katılmaz?
Beton yüzeyindeki rötre çatlaklarının miktarı ve boyutları artar. Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.

Kiriş neden çatlar?​

Kiriş neden çatlar?
Kirişler daha derin olduğu için oturma çok olabilir ve demirlerin haritası beton yüzeyine çıkar, çatlaklar donatıların yerini belli eder. Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama da.

Akıllı şap çatlar mı?​

Akıllı şap çok ince kalınlıkta uygulama yapılabilen ve çatlamayan teknolojik bir üründür. Akıllı şap yüzeye mükemmel tutunur ve kabarma yapmaz. Tesviye şapı, hafif ve yoğun yaya trafiğine maruz zeminler için uygundur. Uygulamadan 2 saat sonra üzerinde yürünebilir.

Duvardaki kılcal çatlaklar nasıl giderilir?​

Eğer, duvardaki çatlak, kurşun kalem ucu kadar ince ise; alçı ile kapatılabilir. Boyadan kaynaklı, kılcal çatlak ise; zaten boya kapatır. Eğer çatlak, kalem genişliğinde ise, yani 1-2 santimetre kalınlığında ise, poliüretan mastik uygulayın.
Betona su neden katılır?​
Şantiyede betona su eklenmesi, betonun dayanımını düşürmesinin yanında, betonun bünyesinde çimento ile reaksiyona (hidratasyona) girmeyen fazla suyun boşluklar bırakmasıyla betonu geçirimli bir malzeme haline getirir.
 
Beton çatlaklarının oluşum nedeni genellikle su kaybı ve büzülmedir. Beton dökülürken üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar ve buharlaşma hızı, suyun betondan ayrılma hızından fazlaysa beton yüzeyi kurur, büzülür ve çatlar. Ayrıca çatlaklar, döküm sırasında uygun olmayan su miktarının kullanılması, pas payının bırakılmaması, kür sürecinin yeterince uygulanmaması gibi hatalardan da kaynaklanabilir.

Beton yarıkları genellikle epoksi enjeksiyon yöntemi ile kapatılabilir. Bu yöntem, 0.2-0.3 mm genişliğindeki çatlakların onarımı için uygundur. Düşük viskositeli epoksi reçinesi düşük bir basınç altında çatlaklara enjekte edilerek çatlakların kapatılması ve çekme kuvvetlerinin aktarılması sağlanır.

Yükleme çatlakları genellikle yeni dökülen, pas payı bırakılmamış, kürü uygulanmamış, gereğinden fazla su ile karılmış betonlarda ve donatının yoğun olduğu bölgelerde görülür. Bu tür betonlarda oluşan çatlaklar genellikle üst yüzeyle yakın donatıların hemen üzerinde oluşur.

Betona su katılmamasının nedeni, fazla suyun çimento ile hidratasyon sürecine girmemesi ve betonda boşluklar oluşturarak betonun geçirimli hale gelmesine neden olmasıdır. Bu durumda beton yüzeyinde rötre çatlakları oluşabilir ve beton yapıya karşı dayanıksız hale gelebilir.

Kirişlerdeki çatlaklar genellikle oturma nedeniyle oluşur. Kirişlerdeki oturma miktarı arttıkça çatlaklar da görülebilir. Betonun iyi yerleştirilmemesi, sıkılmaması ve vibrasyon uygulanmaması da kirişlerde çatlama riskini artırabilir.

Akıllı şap, teknolojik bir ürün olup, ince kalınlıklarda uygulama yapılabilecek ve çatlamayan bir malzemedir. Yüzeye mükemmel tutunur, kabarma yapmaz ve hafif yoğun yaya trafiğine maruz zeminler için uygundur.

Duvardaki kılcal çatlaklar genellikle alçı ile kapatılabilir. Boyadan kaynaklanan çatlaklar genellikle boyayla kapatılabilir. Eğer çatlak genişse, yani 1-2 santimetre kalınlığında ise, poliüretan mastik uygulaması tavsiye edilir.

Şantiyede betona su eklenmesi, betonun dayanımını düşürebilir ve betonun geçirimli hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle betona su eklemekten kaçınılmalı ve doğru oranlarda su kullanılmalıdır.
 
Geri
Üst