Betimleme Nedir, Betimleme Ne Demektir

SoruCevap

Yeni Üye
Betimleme Nedir
Betimlemenin Anlamı Nedir
Betimleme, varlıkları en belirgin özellikleriyle tanıtma, göz önünde canlandırma işidir. Başka bir deyişle, ”varlıkların, sözcüklerle resmini yapmaktır” tır.

Kişi, çevresindeki maddi varlıklardan (ev, hayvan, insan, kitap, orman…) ayrı düşünülemez; yani maddi varlıklardan soyutlanamaz. Bizi kuşatan, ilişkide olduğumuz varlıklar, üzerimizde türlü izlenimle bırakırlar.Bu izlenimleri, başkalarına da duyurmak, anlatmak isteriz, beğendiğimiz bir öğretmenimizi, gördüğümüz bir köyü, yeni bir aracı… çevremizdekilere tanıtmak; gereksinimi duyarız. İşte, türlü varlıklara özgü izlenimlerimizi çevremizdekilere anlatabilmek için ”betimlemeden” yararlanırız. Betimleme; hem konuşmada, hem de yazmada başvurduğumuz bir anlatım biçimidir. ”Açıklama”, ”öyküleme” gibi ”betimleme” nin de günlük yaşamımızdaki yeri büyüktür.

Betimleme, varlıkları en belirgin özellikleriyle tanımlama ve canlandırma işidir. Kelimelerle o varlığı sanki gözlerinizin önünde canlandırıyormuş gibi tanımlamaktır. Kişi çevresindeki maddi varlıklardan ayrı düşünülemez, yani maddi varlıklardan soyutlanamaz. Bu varlıklar bize çeşitli izlenimler bırakır ve biz de bu izlenimleri başkalarına aktarmak isteriz. Örneğin, beğendiğimiz bir öğretmeni, gördüğümüz bir köyü veya yeni bir aracı çevremizdekilere tanıtmak için betimleme yöntemini kullanırız. Betimleme, konuşma ve yazma esnasında sıkça başvurulan bir anlatım biçimidir. Günlük yaşamımızda "açıklama" ve "öyküleme" gibi diğer anlatım biçimlerinin yanı sıra betimleme de önemli bir yere sahiptir.

Geri