Besnili nerede?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
224.665
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Besnili nerede?​

Günümüzde Adıyaman iline bağlı bir ilçe merkezi olan Besni, batıdan Gölbaşı ilçesi, kuzeyden Tut ilçesi, doğudan Adıyaman, güneydoğudan Fırat Nehri (nehrin diğer tarafında Şanlıurfa’nın Halfeti ve Bozova ilçeleri), güneyden Gaziantep ilinin Araban ilçesi ve güneybatıdan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ile çevrilidir.
Adıyaman Besni hangi boydan?
Adıyaman-Besni Bayatcık’a ve Şambayat (Bucak) yerleşen Türk Boyunun ( BAYAT) BOYU olduğu açıklandı.

Adıyaman Besni Neyi Meşhur?​

Meşhur tatlıları; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şillik, Heside ve Burma tatlısıdır. Adıyaman’a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor.
Besni Üzümün Faydaları Nelerdir?
Besni Üzümünün Faydaları En önemli faydası bağırsaklara iyi gelmesidir. Besni üzümü Böbrek taşlarına da iyi gelir, düşmesine yardımcı olur. Besni üzümü, kansızlığı giderir, cildi güzelleştirir. Sinirleri ve yorgunluğu da gideren bu kuru meyve çeşidi, kolesterol hastalarının da şifasıdır.
1620 yılında 16.000 nüfusa sahip bir şehir olarak parlak bir geçmişe sahip olan Besni, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep illerine bağlı bir sancak olarak idari yapısını sürdürmüş, 1954 yılında da Adıyaman iline bağlanmıştır.
Besni ne zaman ilçe oldu?
*22 Haziran 1954’te çıkarılan bir kanun ile Besni yeni kurulan Adıyaman İline bağlanarak İlçesi oldu.

Adıyaman Besni Türk mü?​

Besni ilçesine gelecek olursak Besni nüfusunun da çoğunluğu Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçe merkezinde ağırlıklı nüfusu Türkmenler oluşturur. Köylerde ise Kürt ve Türkmen köyleri yakın miktardadır. Besni’de çok sayıda Türkmen Alevi yerleşimi de vardır.
Adıyaman Besni Alevi mi?
Adıyaman merkez, Besni, Çelikhan, Gölbaşı, Kâhta ve Tut ilçelerinde Alevîler bulunuyorken Samsat, Sincik ve Gerger ilçelerinde Alevî yerleşim birimi bulunmamaktadır.

Adıyamandan hediyelik ne alınır?​

Adıyaman ziyaretlerinde öne çıkan hediyelik eşyalar arasında:Cevizli Sucuk, Nemrut Dağı Koleksiyonları, Adıyaman Kilimi, Cicim, Besni Üzümü ve Bez Bebek bulunmaktadır. Tatlı yapımında sıklıkla kullanılan cevizli sucuk, hediyelik eşya açısından tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
Adıyaman Besni ilçesi Kürt mü?
Adıyaman için Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir yer olarak düşünülür ancak anlattığımız gibi Kürt nüfusu abartılacak kadar fazla değildir. Besni ilçesine gelecek olursak Besni nüfusunun da çoğunluğu Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçe merkezinde ağırlıklı nüfusu Türkmenler oluşturur.
Demir Deposu Siyah Üzümün Şaşırtıcı 10 Faydası
Siyah çekirdekli üzüm kan yapar mı?
İçerisinde büyük miktarda bulunan demir, kansızlığı giderir. Kan ilacı takviyeleri kadar etkili bu üzüm, kandaki demir depolarını doldurur. Demir eksikliğine bağlı sorunları da ortadan kaldırmaktadır.

Adıyaman Besni eskiden nereye bağlıydı?​

BESNİ Cumhuriyet Dönemi: *1926’da Besni Malatya İlinden ayrılarak Antep’e bağlanmıştır. *1933’de Besni Antep’ten ayrılarak yeniden Malatya İline bağlanmıştır.
Adıyaman Türk mü Kürt mü?
Adıyaman’ın bütün ilçelerinde Türk nüfusu vardır. Ancak oran olarak en kalabalık Türk nüfusu Gölbaşı ilçesidir. Gölbaşı ilçesinin merkezi dahi köylerinde de Türkler çoğunluktadır. Türk nüfusu içerisinde Türkmenler ve Karapapak Türkleri yer almaktadır.

Adıyamanda kaç Kürt var?​

Nüfus Dağılımı
 
Geri
Üst