- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Besinlerde bulunan kimyasal riskler nelerdir?
Gıdalarda Kimyasal TehlikelerBesinler nasıl kirlenir?
Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel vb maddeler olabilir. Kimyasal Kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir. Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, gıda katkı maddeleri olarak sayılabilir.Besinlerde biyolojik kirlenme nedir?
Biyolojik kirlenme: Besinlerde biyolojik kirlenmeye yol açan iki etmen vardır: 1) Doğal besin toksinleri: Besinin bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddelerdir.Yapısında doğal toksin bulunan besinlere bazı mantar türleri,yeşillenmiş ve filizlenmiş patates, bal, meyve çekirdekleri örnek verilebilir.
Fiziksel Kirlenme ne demek?
Fiziksel Kirlenme: Çevreyi meydana getiren toprak, su ve havanın fiziksel özelliklerinin tamamının veya bir kısmının insan, hayvan ve bitki sağlığını tehdit edecek, olumsuz yönde etkileyecek biçimde bozulması olayıdır.Besin kirliliği nedir çeşitleri nelerdir?
Genellikle azot veya fosfor içeren besin maddelerinin alg büyümesini teşvik ettiği yüzey sularının ötrofikasyonunun birincil nedenidir. Besin kirliliği kaynakları arasında çiftlik tarlaları ve meralardan yüzey akışı, fosseptik ve besleme alanlarından deşarjlar ve yanma emisyonları sayılabilir.Biyolojik kirlilikler nelerdir?
Biyolojik Kirlenme: Doğal ortamı oluşturan toprak, hava ve suyun çeşitli mikroorganizmalarla kirlenmesi ve dolayısıyla mikrobiyolojik yapının bozulması mikrobiyal kirlenmeyi, aynı ortamların mikroorganizmalarla kirlenmesi ise biyolojik kirlenmeyi tanımlar.
Sentetik besinler, besin takviyelerinde ve güçlendirilmiş gıdalarda bulunan yapay besinleri ifade eder. Buna karşılık, doğal besinler, meyveler, sebzeler, balıklar, süt ürünleri, fasulye, tahıllar ve et gibi gıdalarda bulunan vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve antioksidanlar gibi besinlerdir.