- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Besin artıkları nedir?
Gıda Atığı Nedir? Gıda atığı, insan tüketimi için üretilmiş; tüketilmesinde sağlık açısından hiçbir problem olmamasına rağmen rengi, şekli ya da fazla üretim yüzünden tüketilmemiş, yarısı yenmiş, tabakta bırakılmış, çöpe atılmış tüm gıda ürünlerini kapsamaktadır.Gıda atıkları ile neler yapılabilir?
Genellikle gıda fabrikalarından, restoranlardan çıkan atıklar hammadde olarak kullanılmaktadır. Örneğin; ekmek, çikolata, gofret, nişasta, hazır sandviç, kuruyemiş atıkları gibi birçok gıda atığı organik yem üretiminin hammaddesini oluşturabilmektedir.Gıda Atıklarını Azaltmanın Yolları
- Akıllı Alışveriş
- Aldığınız Gıdaları Doğru Saklamak.
- Turşulamak, Kurutmak, Dondurmak.
- Buzdolabınızı Ağzına Kadar Doldurmayın.
- Sebze, Tavuk – Et- Stokları
Dünyada üretilen gıdanın yüzde kaçı atık olarak çıkıyor?
Dünya genelinde üretilen gıda maddelerinin yaklaşık üçte biri zayi oluyor veya çöpe gidiyor.
Yemek atıkları nasıl değerlendirilir?
Yemek atıklarından elde edilen kompost yani kıymetli toprak konut yerleşkesindeki yeşil alanlarda gübre olarak kullanılır. Makineden çıkan kompost eğer bir olgunlaşma sahasında saklanırsa daha uygun olur. Böylece hem kompostunuz dinlenmiş olur hem de toprak içerisindeki solucan ve mikroflora kompostun içine girebilir.
Yemek atıklarının geri dönüşümü var mı?
Oysa, yemek atıklarının geri dönüştürülmesiyle hem çevre kirliliğini önlemek hem de toprağa bitkiler için gerekli besin elementlerinin geri vermek mümkündür. Yemek atıklarının yerinde kompostlaştırılması sayesinde, bu atıkların hacimleri % 90 oranında azalır. Bu da çevre açısından çok önemli bir kazançtır.Dünyada en çok israf edilen şey nedir?
Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleridir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri tarafından israf edilen gıda miktarı dünya nüfusunun 3 katını besleyebilecek miktardadır. Zengin ülkelerde sadece tüketiciler tarafından israf edilen gıda miktarı 230 milyon tondur.Buzbaş, FAO’nun araştırmasından Türkiye’deki durumu da aktararak “Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyar ton gıda israf ediliyor, bunun finansal karşılığı 224 milyar lirayı buluyor. Türkiye, kişi başına 93 kg/yıl ile en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke arasında 3’üncü sırada yer alıyor.”