AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Besin alerjisi nasil tedavi edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.893
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Besin alerjisi nasıl tedavi edilir?​

Besin alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılabilir. Anafilaksi öyküsü olan ve/veya yüksek riskli besin alerjili hastalara adrenalin oto-enjektör verilmeli ve kullanımı hakkında bilgilendirilmelidir.

Polkalsin nedir?​

Bunlardan klinikte en sık karşılaşılan ikisi; Polkalsin- ler ve Profilinlerdir. Polen kalsiyum bağlayan proteinlerdir. Hemen hemen tüm polenlerde bulunur. Polkalsin (+) kişiler; in vitro test- lerde tüm polen ekstrelerine pozitif reaksiyon verir.

Besin alerjisi olan bebeklerin anneleri nasıl beslenmeli?​

Besin alerjisi olan bebeklerin anneleri nasıl beslenmeli?
Bebeğiniz, anne sütüyle besleniyorsa ve süt alerjisi varsa, süt ürünlerini tüketmemeniz gerekir….İnek sütü yerine tüketilebilecek bazı alternatif besinler şunlardır:
- Soya sütü,
- Badem sütü,
- Pirinç sütü,
- Yulaf sütü,
- Soya peyniri,
- Soya yoğurdu,
- Vegan yoğurtlar, peynirler, sütler.

Emosyonel rinit nedir?​

Emosyonel rinit nedir?
Emosyonel rinit, atrofik rinit ile veya fiziksel ve kimyasal maddelere bağlı olarak da rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Tüm bu gibi durumlarda burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma, kaşıntı gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.

Besin alerjisi tedavi edilebilir mi?​

Besin alerjisine sebep olan gıdaları ortadan kaldırmak, gıda alerjilerinin başlıca tedavisidir. Ancak bu gıdaları aşırı derecede ortadan kaldırmak bazen bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine yol açabilir. Gıda eliminasyonu bazen de beslenme dengesizliğine neden olabilir.

Besin alerjisi olan bebekler ne zaman iyileşir?​

Besin alerjisi olan bebekler, genellikle altı aya kadar iyileşebiliyorlar. Ama egzama veya farklı alerjik belirtiyle gelinirse, iki yaşa kadar sürebiliyor. Mesela, süt, yumurta genellikle geçer ama özellikle fıstık, balık alerjisi hiç geçmeyebiliyor.”

Anne ne yerse bebek alerji olur?​

Anne ne yerse bebek alerji olur?
Annenin yedikleri arasında bulunan alerjen besinler anne sütü yoluyla bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Bu durum en çok inek sütü alerjisinde görülür. İnek sütü dışında daha az sıklıkta yumurta, yer fıstığı, fındık gibi kuruyemişler de anne sütünden bebeğe geçerek alerji yapabilir.

Tıpta rinit ne demek?​

Tıpta rinit ne demek?
Rinit kelimesi burun iltihabı anlamına gelmektedir. Alerjik rinit ise alerji kaynaklı burun iltihabı demektir. Alerjenlerin burunda bulunan hava yolu mukozasına yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatması ile oluşur. Belirli mevsimlerde (polenlerin uçuştuğu bahar aylarında) meydana gelen türüne mevsimsel rinit denir.

Rinit belirtileri nelerdir?​

Alerjik rinit belirtileri; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen baş ağrısı olarak sıralanıyor. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebiliyor.

Besin alerjisi olanlar ne yemeli?​

Alerjilere İyi Gelen Besinler
- 1/6. Soğan, biber, çilek ve maydanoz. Bu besinlerin ortak özelliği kuarsetin içermeleridir.
- 2/6. Kivi. C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir.
- 3/6. Ananas. Ananas hepimizin bildiği gibi bromelain adlı bir enzime sahiptir.
- 4/6. Ton balığı, somon ve uskumru.
- 5/6. Kefir.
- 6/6. Isırgan Otu.

Yoğurt alerjiye iyi gelir mi?​

Yoğurt alerjiye iyi gelir mi?
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu.

Bebeklerde besin alerjisi tedavi edilmezse ne olur?​

Bebeklerde besin alerjisi tedavi edilmezse ne olur?
Besin alerjisi geliştiğinden şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması gerekiyor. Tedavi edilmemesi halinde nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olan bu rahatsızlık ileri vakalarda yaşam kaybına yol açabiliyor.
 
Besin alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin belirli besinlere karşı aşırı tepki vermesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Besin alerjisi tedavisi genellikle alerjik reaksiyonların önlenmesi ve semptomların kontrol altına alınması üzerine odaklanır. İlk yardım durumunda antihistaminik ilaçlar veya kortikosteroidler kullanılabilir. Anafilaksi riski olan kişilere adrenalin enjektörü verilerek acil durumda kullanmaları öğretilir.

Besin alerjisi olan bebeklerin anneleri, eğer bebekleri süt alerjisi yaşıyorsa süt ve süt ürünlerinden kaçınmalıdır. Alternatif olarak soya sütü, badem sütü, pirinç sütü gibi ürünler tercih edilebilir. Besin alerjisi olan bebekler genellikle altı aya kadar iyileşebilirler, ancak bazı durumlarda iyileşme süreci daha uzun olabilir.

Besin alerjisinin başlıca tedavisi besinleri tespit edip onlardan kaçınmaktır. Ancak aşırı derecede besinleri kısıtlamak bazen beslenme dengesizliğine yol açabilir. Besin alerjisi olan bebeklerde belirli besinleri kesmek büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilir.

Besin alerjisi durumunda besinleri ortadan kaldırmanın yanı sıra alerjilere iyi gelen besinler tüketmek de faydalı olabilir. Bazı besinlerin alerji semptomlarını azaltabileceği belirtilmektedir. Probiyotik açısından zengin besinlerin, özellikle kefir ve yoğurtun alerjileri azaltabileceği bilinmektedir.

Besin alerjisi tedavi edilmezse, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Nefes darlığı, kusma, deride kaşıntı gibi yaşamı tehdit edici semptomlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle besin alerjisi şüphesi olan bebeklerin ve çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde ileri vakalarda yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir. Besin alerjisi konusunda uzman bir doktora danışarak doğru tedavi sürecini başlatmak büyük bir önem taşır.
 
Geri
Üst