AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beseri Gelisme Endeksi nasil hesaplanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Beşeri Gelişme Endeksi nasıl hesaplanır?​

İnsani Gelişme Endeksi (İGE)
- Uzun ve sağlıklı bir yaşam; ölçümü ortalama yaşam süresi ile yapılır.
- Bilgi, ölçümü okur yazar oranı (2/3’ü) ve ilkokul, lise ve üniversite kayıtları yüzdesi (1/3’ü) ile yapılır.
- Makul yaşam düzeyi, ölçümü kişi başına düşen gelir ve alım gücünün Amerikan Doları’ndan hesaplanmasıyla yapılır.

Insani gelişme endeksi hangi değerler arasında?​

Insani gelişme endeksi hangi değerler arasında?
HDI, tek tek hesaplanan boyut endekslerinin basit bir ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. HDI değerlerinin 0,000-0,499 arasında olması düşük, 0,500-0,799 arasında olması orta ve 0,800-1,000 arasında olması ise yüksek insani kalkınma düzeyini göstermektedir.

2017 Türkiye hangi insani gelişmişlik sınıfındadır?​

2017 Türkiye hangi insani gelişmişlik sınıfındadır?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 2018 İnsani Gelişme Endeksi’ni (İGE) yayınladı. 2017 verilerine göre hazırlanan endekse göre Türkiye 0,791’lik değerle 189 ülkelik sıralamada 64’üncü oldu ve “yüksek insani gelişme” kategorisinde yer aldı.

UNDP Türkiye kaçıncı sırada?​

İnsani Gelişme Endeksi’ni ülkenin kişi başına karbondioksit emisyonu ve madde tüketim düzeyine göre uyarlayan ve 2019’daki verilere dayanarak hazırlanan endekste Türkiye, 0,746 değerle 169 ülke arasında 44’üncü sırada yer aldı.

Insani gelişme endeksi ne göre ülkeler listesi?​

Insani gelişme endeksi ne göre ülkeler listesi?
İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişme Raporu baz alınarak hazırlanmaktadır….İGE’ye göre ülkeler listesi.
Sıra | 2019 verisi (2020 raporu) | 1
Ülke | Norveç
İGE | 2019 verisi (2020 raporu) | 0.957
Ortalama yıllık İGE artışı (2010–2018) | %0,20

Insani gelişme endeksi hesaplanırken kullanılan göstergeler nedir?​

Insani gelişme endeksi hesaplanırken kullanılan göstergeler nedir?
İnsani Gelişme Göstergesi değerlerinin bulunması, eskiden ortalama yaşam süresi, okur yazar oranı (2/3’ü) ve ilkokul, lise ve üniversite kayıtları yüzdesi (1/3’ü) ile bulunan eğitim dağılımı ile kişi başına düşen gelir ve alım gücünün Amerikan Doları’ndan hesaplanmasıyla gerçekleştirilmekteydi.

İnsani Gelişme Endeksi (İGE), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından geliştirilen bir endeks olup ülkelerin insan yaşamının kalitesini ölçmek için kullanılan bir araçtır. İGE hesaplanırken belli başlı göstergeler dikkate alınmaktadır. Bu göstergeler şunlardır:

1. Uzun ve sağlıklı bir yaşam: Bu gösterge, ülkedeki insanların ortalama yaşam süresine dayanır. Daha uzun bir yaşam süresi, daha yüksek bir İGE değerini temsil eder.

2. Eğitim düzeyi: Eğitim göstergesi, okuryazarlık oranı ve eğitim seviyeleri üzerinden ölçülür. Okur yazarlık oranı (2/3 ağırlık) ve ilkokul, lise ve üniversite kayıtları yüzdesi (1/3 ağırlık) hesaplamada rol oynar. Daha yüksek eğitim düzeyi, daha yüksek bir İGE değerine katkı sağlar.

3. Standart yaşam düzeyi: Kişi başına düşen gelir ve alım gücü, genellikle Amerikan Doları cinsinden hesaplanarak ülkenin insan yaşam kalitesini yansıtan standartları belirler.

İnsani Gelişme Endeksi (İGE) değerleri 0,000 ile 1,000 arasında değişir. 0,000-0,499 aralığı düşük insani gelişmeyi, 0,500-0,799 aralığı orta insani gelişmeyi, ve 0,800-1,000 aralığı yüksek insani gelişmeyi temsil eder.

2017 yılı itibariyle Türkiye'nin İnsani Gelişme Endeksi 0,791 olarak hesaplanmıştır ve ülke "yüksek insani gelişme" kategorisinde yer almaktadır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) verilerine göre Türkiye, 189 ülke arasında 64. sırada yer almaktadır.

UNDP'nin hesaplamalarına göre Türkiye, 2019 verileri baz alınarak yapılan İnsani Gelişme Endeksi'nde 0,746 değeri ile 169 ülke arasında 44. sırada bulunmaktadır.

İnsani Gelişme Endeksi, çeşitli faktörlere bağlı olarak hesaplanır ve Bu faktörler temelinde ülkeler sıralanır. Bu endeks, insan gelişimini sürdürülebilir kalkınma kavramı üzerinden değerlendirmeye olanak sağlar.

Geri