- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.181
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Benim ki mi benimki mi?
aslında kural çok basittir. aidiyet belirtirken birleşik yazılır, bağlaç olarak kullanıldığında ayrı yazılır. örnek vermek gerekirse; seninki, benimki, onunki.Aşağıdaki nasıl yazılır TDK?
“alt kısımda yer alan…” demektir. genelde aşağıda ki diye yanlış yazılır. hele bir de bu yanlış yazımlar resmi yazışmalarda ise artık benim tüyler diken diken…21 yy’da nasil yazılır TDK?
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre “yüzyıl” kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde “yy” biçiminde yazılır.
Hemde nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.Anladım ki nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle Anladımki şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Anladım ki şeklinde olmalıdır.Bu da benim ki nasıl yazılır?
Bu kelime genellikle Buda benim şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Bu da benim şeklinde olmalıdır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Çünkü TDK’ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Yy’da nokta var mı?
Noktayla biten kısaltmalarda kesme işareti kullanılması gerekmiyor ve ekler kelimenin okunuşuna göre getiriliyor: vb.ne (ve benzerine), yy.da (yüzyılda), Alm.dan, İng.yi vb.
20 yy ın nasıl yazılır TDK?
Bu kelimenin yüzyıl mı, yüz yıl mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yüzyıl şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.TDK Birçok nasıl yazılır?
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.Gelip de nasıl yazılır?
TDK’nin bu konuda üç de uyarısı var: “1. Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var (‘Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var’ değil). 2. ‘Ya’ sözüyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır: ya da. 3.
Ki ayrı mı?
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.Yılki nasıl yazılır TDK?
Kimi sözcüklerde bu “ki” bağlacı birleşik kalıplaştığından bitişik yazılır, bununla birlikte ünlü uyumlarına yine uymaz: oysaki, hâlbuki, sanki, mademki, meğerki, geçen yılki, belki… Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Zil çaldı mı ki?Ki nin yazımı nasıl ayırt edilir?
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki’nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki’nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki’dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki’dir ve ayrı yazılır.