AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Beni ozene bezene yaratan kim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.121
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Beni özene bezene yaratan kim?​

Kilise çanları bile yeter bize. Beni özene bezene yaratan kim? Sen! Ne yapacağımı da yazmışın önceden.

Rubaiyat orjinali nerede?​

Aralıklarla 40 yıl süren bir çalışmanın ardından ürettiği olağanüstü yeni kopyayı British Library’ye (Britanya Kütüphanesi) ödünç verdi. Ölümünün ardından Bray’in vasiyeti üzerine kitap kütüphaneye bağışlandı. Bugün burada bu eseri görmek mümkün.

Celladına aşık olmuşsa bir millet ister ezan ister çan dinlet şiiri kime ait?​

Celladına aşık olmuşsa bir millet ister ezan ister çan dinlet şiiri kime ait?
Dr. Ahmet SALTIK Ömer HAYYAM : Celladına aşık olmuşsa bir millet Ömer HAYYAM’dan Dörtlükler 1048-1131 yılları arasında yaşayan İranlı ünlü şair, yazar, matematikçi, filozof ve astronom Ömer Hayyam’dan: 900 yılda çok değişen olmamış! Celladına aşık olmuşsa bir milletİster ezan, ister çan dinletİtiraz etmiyorsa sür…

Ömer Hayyam nedir dedim bu yaşamak?​

Ömer Hayyam nedir dedim bu yaşamak?
Nedir; dedim bu yaşamak? Bir düş, dedi; birkaç görüntü. Akılla bir konuşmam oldu dün gece; Sana soracaklarım var, dedim; Sen ki her bilginin temelisin, Bana yol göstermelisin Yaşamaktan bezdim, ne yapsam? Birkaç yıl daha katlan, dedi.

Ömer Hayyam kimdir ateist mi?​

Hayyam ateist/deist falan değildi. Hayyam bir şathiyyatçıydı.

Ömer Hayyam sonu ne?​

Günümüzde pek çok rubai, ünü sebebiyle Hayyam’ın rubailerine karıştırılmıştır. Bilinen kadarıyla Hayyam’ın rubailerinin sayısı 158’dir….
Ömer Hayyam
Doğum | 18 Mayıs 1048 Nişabur
Ölüm | 4 Aralık 1131 (83 yaşında) Nişabur
Meslek | Matematikçi, yazar, şair, filozof, astronom
Dönem | İslam’ın Altın Çağı

Benjamin Omar lesage gerçek mi?​

Benjamin Omar lesage gerçek mi?
Romanın ikinci yarısının baş kahramanı olan Amerikalı orientalist Benjamin O. Lesage ise kurgusal bir karakterdir.

Celladına aşıksa bir millet sözü kime ait?​

Celladına aşıksa bir millet sözü kime ait?
“Cellâdına âşık olmuşsa bir millet, ister ezan ister çan dinlet. İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet, müstahaktır ona her türlü zillet” der, Ömer Hayyam.

Nedir dedim bu yaşamak bir düş dedi birkaç görüntü kimin sözü?​

Birkaç yıl daha katlan, dedi. Nedir; dedim bu yaşamak? Bir düş, dedi; birkaç görüntü.

Semerkant şirin ne oldu?​

Bu arada, Rus ve İngiliz baskıları yüzünden İran’da rejim değişmiş, Benjamin ve prensesi Şirin, İran’dan kaçarak evlenmişler ve balayı için Titanic’e binen çift yolculuğa koyulmuştur. Ancak Titanic bir buz dağına çarpıp batınca Benjamin ve Şirin bu kazadan kurtulmuş ama Ömer Hayyam’ın yazması sular altında kalmıştır.
 
Özene bezene yaratıcı kimdir sorusuna verilen cevapta görüyoruz ki "Sen!" cevabı verilmiş. Bu durumda bu ifadeden anlayabileceğimiz kadarıyla soruyu soran kişi, kendisinin yaratıcısı olarak kendi öz benliğini kastetmiş olabilir.

Rubaiyat orijinali sorusuna verilen cevapta, Rubaiyat'ın British Library'de bulunduğu ve ölümünden sonra Bray'in vasiyeti üzerine kütüphaneye bağışlandığı belirtilmiş. Bu, Rubaiyat'ın özgün kopyasının halen Britanya Kütüphanesi'nde muhafaza edildiği anlamına gelir.

Ömer Hayyam'a ait olan "Celladına aşık olmuşsa bir millet ister ezan ister çan dinletsin" şiiri güzel bir dörtlüktür. Ömer Hayyam'ın çağdaş olduğu dönemde ele aldığı konular ve mizahi üslubuyla tanınan bir şair ve filozof olduğu bilinmektedir.

Ömer Hayyam yaşam hakkında da derin düşünceleri olan bir filozoftu. Nasıl yaşamalı sorusuna alınan cevapta, yaşamın bir düş olduğunu ve birkaç görüntüden ibaret olduğunu ifade etmiştir.

Ömer Hayyam'ın dine bakış açısıyla ilgili soruda ise belirtilen cevapta, Hayyam'ın ateist/deist olmadığı, fakat bir şathiyyatçı olduğu belirtilmiştir. Hayyam'ın felsefi ve edebi eserlerinde genellikle ateizme karşı eleştiriler ve ironiler bulunmaktadır.

Ömer Hayyam'ın yaşamının sonuyla ilgili olarak verilen bilgilerde, Hayyam'ın bilinen 158 rubaisi olduğu ve 4 Aralık 1131'de vefat ettiği belirtilmiştir. Hayyam'ın eserlerinin günümüze kadar uzanan etkisi ve popülerliği hala devam etmektedir.

Benjamin Omar Lesage hakkında verilen bilgide, romanın kurgusal bir karakter olan Amerikalı orientalist Benjamin O. Lesage olduğu belirtilmiştir. Yani gerçek hayatta bu karakterin varlığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır.

Son olarak, "Celladına aşıksa bir millet" sözü Ömer Hayyam'a aittir. Bu sözde, bir milletin bile olsa celladına aşık olması durumunda istenilen her türlü zillete razı olacağı vurgulanmıştır.

"Hayat bir düş, birkaç görüntü" sözü ise İtalyan yazar ve şair Pietro Aretino'ya aittir. Bu sözde, hayatın kısa ve illüzyonlarla dolu olduğu vurgulanmıştır.

"Semerkant Şirin" hakkında verilen bilgide ise kurgusal bir hikaye anlatılmaktadır. Rus ve İngiliz baskıları sonucu İran'da rejim değişikliği olduğu, doğaüstü bir hikayeyle Benjamin ve Şirin'in hikayesine dair bilgiler verilmiştir.
 
Geri
Üst